Smörgåstårta in Wedemarks Café (Östersund)

Wie in Östersund is en op zoek is naar een plekje om te lunchen, kan ik Wedemarks Café aanraden. Het is namelijk hier dat ze de beroemde Smörgåstårta uitgevonden hebben. Smörgåstårta zou je kunnen vertalen als een boterhamtaart. En dat is ook wat het is: het zijn boterhammen belegd in de vorm van een taart.

Wedemarks Östersund (3)

De eerste smörgåstårta

Geen betere plek om dus eens van die smörgåstårtar te proeven als de plek waar in de jaren ’60 de boterhammentaart werd uitgevonden. Het was chef Gunnar Sjödahl die de creatie bedacht en er destijds heel wat media-aandacht mee wist te scoren. De smörgåstårta veroverde de rest van de wereld, of toch de rest van Scandinavië.

Wedemarks Östersund (7)

Ontbijt, lunch en fika

Bij Wedemarks serveren ze nog steeds smörgåstårtar. Daarnaast kan je er ook terecht voor ontbijt, lunch en fika. Naast de boterhammentaart, koos ik er ook voor een romige courgettesoep. Er is elke dag keuze uit diverse lunchgerechten en verse soep.

Wedemarks Östersund (5)

Zoals gewoonlijk in Zweden kan je ook water gewoon nemen en mag je, als je een kopje koffie besteld nog een tweede keer bijnemen. Wedemarks bestaat al sinds 1924. Tijdens de zomermaanden verkopen ze ook zelfgemaakt Italiaans ijs.

Praktisch

Wedemarks Östersund (2)

Openingstijden

Wedemarks opent op weekdagen om 7u30 tot 18u. Op zaterdag zijn ze open van 10u tot 17u en op zondag van 12u tot 17u.

Waar vind je Wedemarks Café?

Wedemarks Konditori & Bageri vindt je in de Prästgatan in het centrum van Östersund, vlakbij het grote plein aan het cultuurhuis.

Adres: Prästgatan 27, Östersund

In de buurt

  • Hotel Emma
  • Hotell Östersund
  • Kitchen & Table
  • Vezzo