Het Zweedse gebruik van ‘påtår’, neem gerust een tweede kopje koffie!

Hoewel het de Finnen zouden zijn die per persoon gemiddeld het meeste kopjes koffie drinken, houden ook de Zweden van hun kopje koffie. Het begrip fika leerde je hier eerder al kennen. Vandaag hebben we het over dat andere Zweedse gebruik, namelijk de gewoonte dat je vaak gratis een tweede kopje koffie kan inschenken. Ze spreken dan van påtår.

Hollandia Malmö patar

Påtår ingår

Wie in Zweden een kopje koffie bestelt, mag dit kopje vaak gratis zelf een tweede keer inschenken. Zie je in een Zweedse konditori een bordje met ‘påtår ingår’, dan is dit tweede kopje (wel enkel voor de gewone koffie) in de prijs inbegrepen. Ook als het niet uithangt is dit vaak zo. Soms vertellen ze je aan de bar dat je gerust mag terugkomen voor je påtår en doen zij je kopje nogmaals vol. Meestal staat, bij het water wat je in Zweden normaal gezien gratis kan nemen, ook een koffiekan en soms zelfs een theekan staan zodat je zelf kan bijvullen. Soms spreken ze ook over påfyllning.

Soms kan je zelfs een derde kopje koffie inschenken. Ze spreken dan van tretår. Het vierde kopje noemen ze krusetår en het vijfde kopje wordt in de volksmond pintår genoemd. Het vierde en zeker het vijfde kopje is echter zeer uitzonderlijk. Het begrip påtår dateert al van 1842

Varianten

Bij Max Burgare kan je voor 10 kronen ook een refill voor je frisdrank bijkopen. Als ik me niet vergis heeft Ikea een vergelijkbaar systeem. Ik vermoed dat Max en Ikea zich dus wel een beetje op de traditie van het tweede kopje koffie geïnspireerd hebben. Leuk weetje: de gemalen koffie bij Ikea heet Påtår.