Melodifestivalen: de Zweedse start van de Eurovision-koorts

Posted in Typisch Zweeds by

De Zweden zijn goed in muziek. Muziek is hun nummer één exportproduct. Ik geloof dat de lange donkere winters daar voor iets tussen zitten. In de wintermaanden verzacht muziek de zeden, in de zomermaanden vieren ze het licht en de warmte en ook daar hoort muziek bij. Terwijl de rest van Europa vaak wat lacherig doet over het Eurovisiesongfestival, is het in Zweden big business! De Eurovision-koorts begint al in februari als de Zweden hun kandidaat kiezen in de nationale preselecties: Melodifestivalen.

Populair

SVT, de Zweedse radio en tv, organiseert Melodifestivalen om hun kandidaat voor het Eurovisiesongfestival te selecteren. Deze nationale voorrondes zijn immens populair. Zowat de helft van de Zweedse bevolking zit op dat moment voor de televisie! Melodifestivalen is er populairder dan het Songfestival zelf. Heel wat grote Zweedse artiesten doen dan ook mee aan Melodifestivalen, niet alleen om kans te maken op een plaatsje in het Eurovisiesongfestival maar vooral omdat het een mooie promotie is voor hun nieuwe plaat.

Elke voorronde vindt plaats in een andere stad. Na de voorrondes is er ook nog Andra Chansen, een herkansing voor nummers die zich niet rechtstreeks konden plaatsen. De finale vindt meestal plaats in de Friends Arena in Solna (Stockholm).

Melodifestivalen was altijd al populair maar sinds Christer Björkman de producer is, scheert het programma nog hogere toppen en konden ze ook al enkele Eurovision overwinningen binnenhalen. Helemaal fangirling dus toen ik Christer Björkman aan de bar van mijn hotel zag zitten op de afterparty van het Eurovisiesongfestival 2016 in Stockholm!

De geschiedenis van Melodifestivalen

Melodifestivalen werd voor de eerste keer georganiseerd in 1959. Sinds 2002 is de taalkeuze voor Melodifestivalen vrij (in 1999 veranderde dit al voor het Eurovisiesongfestival) maar toch kiezen heel wat Zweedse artiesten toch nog voor een liedje in het Zweeds tijdens de voorrondes. In 1999 was het Charlotte (toen nog Nilsson, nu Perelli) die Melodifestivalen won met Tusen och en Natt. Ze trok met de Engelse versie Take me to your Heaven naar het grote Songfestival.

Sinds het prille begin van Melodifestivalen is het een jury die de winnaar bepaalt. Sinds 1999 mag het publiek ook meestemmen via telefonische voting. In 2002 kwamen er dan ook halve finales bij zodat het aantal deelnemers uitgebreid kon worden tot 32. Naast een aantal vaste waarden duiken elk jaar ook nieuwe namen op in de selectie voor Melodifestivalen. SVT kiest 16 liedjes uit de ingezonden bijdrages, daarnaast houden ze 15 plaatsen open voor artiesten die ze speciaal uitnodigen om deel te nemen. Het 32ste liedje komt uit Webbjoker, een online competitie voor artiesten wiens werk nog niet te koop is.

Melodifestivalen 2017

Melodifestivalen

Programledarna. David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson. Foto: Janne Danielsson (SVT)

Ik zal alvast elke zaterdagavond klaarzitten in de zetel met chips! Van zodra er een Spotify-lijst is met de liedjes van de deelnemers, zal je deze hier ook vinden.

Wil je zelf ook kijken naar Melodifestivalen? Dat kan via SVT play, zaterdag om 20u!

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like