De Big Four van Zweden

Je hoeft niet naar Afrika te reizen om wilde dieren te spotten. Wist je dat Zweden zijn eigen Big 4 heeft? Ga de uitdaging aan en spot ze in de Zweedse natuur! 

De beer

De grootste kans op het spotten van de grote levende versie van onze teddybeer heb je in de streken van Dalarna, Gävleborg en Jämtland.  Helaas is het nogal moeilijk om een beer in het wild te spotten. De Scandinavische beer is eerder verlegen. 

Zie je een beer, loop dan niet weg, maar blijf rustig. Als je hem in zijn natuurlijke habitat laat, zal hij je gerust laten. Panikeer vooral niet! Tegen een bruine beer van 300 kilo en met sterke poten kan je niet op.

In de herfst en de winter is de kans dat je een beer spot miniem. In de herfst gaat hij namelijk in winterslaap. Dit gebeurt op verschillende tijdstippen, afhankelijk van welk deel van het land. In het uiterste noorden begint zijn winterslaap eind september/ begin oktober. In het zuiden zal dit meer richting eind oktober/ begin november zijn. 

Wist je-datje: een beer kan over korte afstanden een snelheid van 50km/u halen! 

De wolf

De Zweedse wolf leeft in Midden-Zweden. In de regio’s Dalarna, Västmanland, Örebro, Berslagen, Gävleborg of Värmland heb je de grootste kans om één van de naar schatting 400 tot 500 wolven te zien. Net zoals de beer is de wolf eerder verlegen. Ze zijn vooral actief ‘s nachts en zijn goed gecamoufleerd. Het is dan ook een echte uitdaging om de wolf te spotten. De kans dat je zijn gehuil hoort is veel groter.

Wist je dat de populatie wolven in Zweden is ontstaan uit drie wolven die vanuit Finland en Rusland naar Midden-Zweden zijn getrokken?

De Veelvraat

De veelvraat is een minder bekend zoogdier van Zweden. Ze zijn met een 600 à 700-tal. De veelvraat wordt soms ook de grote broer van de wezel genoemd. Je kan ze voornamelijk vinden in de afgelegen gebieden in de bergachtige regio’s Norrbotten, Jämtland en Västerbotten. Je kan hem het gemakkelijkste spotten in de winter, zijn kleur valt dan op tegen de witte achtergrond. 

De lynx

Last but not least: de lynx. Hij is van alle zoogdieren in Zweden het moeilijkste te vinden. Je hebt een portie geluk nodig om de lynx te zien. Je hebt de meeste kans in de vroege ochtend of wanneer de zon onder gaat. De lynx is de grootste katachtige in Europa en leeft in heel Zweden. 

Pin for later

De Big Four van Zweden