Zweedse kersttradities: Kalle Anka op kerstavond

Kalle Anka op kerstavond

De Zweden houden er heel wat tradities op na, zeker als het over jul of kerstmis gaat. De belangrijkste dag van het kerstfeest is voor hen Julafton of kerstavond. Op 24 december is iedereen thuis. De voorbereidingen voor het julbord of kerstbuffet beginnen al vroeg en waar wij pas ’s avonds echt aan het kerstfeest beginnen, starten de Zweden al in de vroege namiddag.

Julvärd

Sinds 1959 zet de helft van Zweden zich op 24 december om 15u voor de buis. Elk jaar heeft een andere presentator of presentatrice de eer om als julvärd de Zweden welkom te heten en een kaarsje aan te steken. De julvärd kondigt ook Kalle Anka aan. This is something big! Weken van tevoren wordt de julvärd al aangekondigd en de gemoederen kunnen dan al eens oplaaien als niet alle Zweden akkoord zijn met de keuze van SVT, de Zweedse tv.

Kalle Anka op kerstavond

Kalle Anka

Ja, elke kerstavond om 15u valt het leven in Zweden volledig stil. Heel de familie verzamelt voor de televisie en kijkt naar Kalle Anka of Donald Duck. Walt Disney Presents Christmas special ‘From All of Us to All of You’ of ‘Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul’ is een serieuze zaak in Zweden. Niemand van het gezin denkt er ook maar aan dit moment te missen. Jong en oud kennen de tekst vanbuiten en toch lacht iedereen nog met de grappen. Een beetje zoals FC De Kampioenen bij ons maar dan in het kwadraat, haha.

Kalle Anka staat steevast in de top-5 van bestbekeken programma’s van het jaar. Meestal zelfs op de tweede plaats, na Melodifestivalen. SVT, de Zweedse televisie, overwoog in het verleden al een paar keer om Kalle Anka niet meer uit te zenden op kerstavond maar ze keerden telkens op hun stappen terug na hevig protest van de Zweden. De tekenfilmpjes zijn ook al sinds 1959 dezelfde. Enkel de tussenstukjes worden soms aangepast.

Wie ook naar Kalle Anka wil kijken maar zich buiten Zweden bevindt is er helaas aan voor de moeite. Het programma is niet beschikbaar via SVTplay vanuit het buitenland. We zullen het met The Sound of Music moeten doen op kerstdag.

Nadat iedereen samen naar Kalle Anka gekeken heeft, komt in de meeste families de kerstman aan de deur kloppen. Dat nonkel toevallig net even ‘een krant moest kopen’ hebben de meeste kindjes niet door.

Podcast The Swedest Thing

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over een Zweedse kerst! De shownotes van deze aflevering vind je hier.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Pin it

Kalle Anka op kerstavond