Snus, een zeer ongezond Zweeds gebruik

Snus Zweden

De Zweden zijn over het algemeen begaan met hun gezondheid. Veel beweging in de frisse buitenlucht, het staat in schril contrast met het gebruik van ‘snus‘. Dat is een soort tabak die ze onder hun bovenlip steken. Het is een drug die je misschien nog het beste kan vergelijken met pruimtabak of snuiftabak. Het is illegaal en erg schadelijk voor je gezondheid. Het is o.a. erg kankerverwekkend.

Snus is verboden in de EU. Eigenlijk kan je het enkel nog in Zweden kopen. Daar is deze zuigtabak (helaas) vrij populair. Zweden was een van de eerste landen die een algemeen rookverbod invoerde in openbare ruimtes. Met de snus omzeilden ze dit verbod. Net als roken is het gebruik van snus ook erg verslavend. Nooit aan beginnen dus!

Er bestaat snus in verschillende vormen. Meestal zit het in een klein zakje. Dat steken ze dan onder hun bovenlip. Zo neemt je lichaam de nicotine die er in zit, snel op. Is de smaak uit de tabak verdwenen, dan spuwen ze het zakje uit. Je moet er maar eens op letten in Zweden. De straten zijn er erg net maar vaak zie je toch gebruikte zakjes snus op de grond liggen.

Snusmuseum Skansen

De geschiedenis van snus in Zweden

Net zoals met roken wisten ze vroeger niet hoe schadelijk snus was. Het was Columbus die tabaksbladeren naar Europa bracht. Eind 16e eeuw bereikt tabak ook Zweden. In de 18e eeuw was snus erg populair in adellijke kringen. Het had toen nog een andere vorm: het was eerder snuiftabak met een aromatisch tabakspoeder. De geursnuiftabak was een luxeproduct. Het gebruik van snus had ook zijn invloed op de mode. Snusgebruikers hadden verschillende snusdoosjes, bijpassend bij hun outfit. Die doosjes versterkten ook je status en positie in de samenleving.

De Franse Revolutie van 1789 veranderde dit. Plots was het gebruiken van snuiftabak een politiek standpunt. Vanaf de 19de eeuw was snus iets voor de gewone werkman. Dit was toen niet langer de snuiftabak maar vochtige tabak die ze onder de bovenlip staken.

In het ‘Snus & Tändsticksmuseum‘ (tändstick is Zweeds voor lucifers) in Skansen leer je meer over de geschiedenis van de snusfabrikanten, het gebruik en de snuifdoosjes in Zweden.

Pin for later

Snusmuseum in Skansen