Het gitarenmuseum in Umeå

Guitars - The Museum Umeå

De grootste collectie vintage gitaren ter wereld vind je in Umeå, in het noorden van Zweden. Guitars – The Museum is het resultaat van de passie van de tweelingbroers Michael en Samuel Åhdén. Het was ergens in de jaren ’70 dat ze hun gitarencollectie, haast per toeval, begonnen. Ondertussen hebben ze letterlijk honderden gitaren, waarvan de meeste uit de jaren ’50 en ’60. Ze kunnen zelf niet exact zeggen hoeveel het er zijn! Zo’n 450 ervan kan je zien in het gitarenmuseum. Daarmee hebben ze de grootste particuliere collectie ter wereld.

Guitars – The Museum is uitgegroeid tot een soort bedevaartsoord voor muziekliefhebbers van over heel de wereld. Toegegeven, zelf ken ik niets van muziek maar de passie van Michael, die ons de rondleiding gaf, werkt aanstekelijk. We hingen aan zijn lippen als hij vertelt hoe ze die eerste gitaar konden bemachtigen.

Michael van Guitars - The Museum, het gitarenmuseum in Umeå.

De geheime gitaarcollectie van de tweelingbroers

Voor de tweeling uit Umea, Michael en Samuel Åhdén was hun gitarencollectie lang een persoonlijke, en privé, passie. Er doen verschillende verhalen de ronde over hoe het allemaal begon. Begon het door een magazine waar Brian Jones poseerde met een Gibson ES330? Of begon het bij hun buurjongen die hen de eerste akkoorden leerde op zijn Gibson Les Paul? Of kwam het door het unieke geluid van Eric Clapton? Zelf vermoeden ze dat het vooral de kennismaking met de elektrische muziek toen Jimi Hendrix Purple Haze op de radio speelde.

Ze ontdekten dat Jimi Hendrix op een Fendo Stratocaster speelde en dus wilden ze graag zo’n gitaar. Ze ontmoetten Jan “Halkan” Hallqvist die een muziekwinkel had op Södermalm in Stockholm. Wat later kochten ze van hem hun eerste gitaar en de bal ging aan het rollen. Toen Samuel in 1976 met de trein door Europa zou reizen, bezocht hij voor hij vertrok nog even de winkel van Halkan. Die had net een bijzondere Gibson Les Paul op de kop kunnen tikken. Samuel besloot zijn geld voor de reis waar hij jaren voor had gespaard, te investeren in de gitaar. Het échte begin van hun collectie. Wat later ontmoetten ze ook ‘De Griek’ die connecties had in het wereldje en via wie ze bijzondere gitaren konden kopen.

Gitarenmuseum Umeå

Stilaan groeide het idee voor hun gitarenmuseum. Het verhaal gaat dat hun eigen familie niets wist over hun bijzondere collectie.
Ondertussen hangen legendarische en iconische gitaren van befaamde producenten als Fender en Gibson te pronken in Guitars – The Museum. De kostbare collectie (een uitzonderlijke Gibson Les Paul of een Fender Broadcaster in goede conditie is al snel een paar miljoen Zweedse kronen waard) lokt liefhebbers van over heel de wereld naar Umeå. Topstukken zijn ondermeer B’banders (string benders), een gele gitaar van Keith Richards, een Pauk Standard 1960,… Enfin, gitaarliefhebbers zullen bij elk merk en model vast een adrenalinekick krijgen als ze de gitaar in het museum zien 😉

Guitars – The Museum praktisch

Hoe bereik je het gitarenmuseum?

Guitars – The Museum is, net als de meeste dingen in Umeå, vlot te voet te bereiken. Het ligt vlakbij het busstation in het centrum van Umeå.

Adres: Skolgatan 59, Umeå

Openingstijden

Het gitarenmuseum Guitars – The Museum in Umeå is op weekdagen geopend van 12u tot 18u en op zaterdag van 12u tot 16u. Er zijn rondleidingen om 13u en om 15u. Je kan hiervoor gewoon aansluiten en moet de rondleiding niet op voorhand reserveren. Groepen op reservatie.

De toegang bedraagt 150 SEK voor volwassenen. Studenten en senioren betalen 100 SEK. Kinderen gratis. Meer info op hun website.

In de buurt

Pin it

Guitars - The Museum (Umeå)

Met dank aan Visit Umeå