Midzomer in Mora

Midzomer in Mora

Ze zeggen van Dalarna wel eens dat het het echte Zweden is. Geen betere plek dus dan Mora in Dalarna om midzomer te vieren. Ik trok in 2017 naar Mora om er samen met de locals van het midzomerfeest te genieten. Omdat ik toen nog niet wist hoe je zelf een bloemenkroontje kon maken, had ik op voorhand een diadeem met bloemen gekocht. Kwestie van helemaal op te gaan in de omgeving.

Ik had op voorhand eigenlijk geen idee waar ik midzomer in Mora zou kunnen vieren. De websites (zelfs niet deze in het Zweeds) gaven niet veel info. Ik las dat er ergens in Mora een camping was waar ze elk jaar met midzomer samen de meiboom zetten en een gezellig midzomerfeest hielden. Ik zette het adres van de camping in Google Maps en begon te wandelen.

Midzomer tussen de locals

Na een tijdje hoorde ik een fanfare. Volgens Google Maps was ik nog een eindje van de camping verwijderd. Mijn nieuwsgierigheid stuurde me toch in de richting van de muziek. Gelukkig maar dat ik soms nieuwsgierig ben want ik kwam in een klein gehuchtje waar de plaatselijke bewoners samen midzomer vieren.

Fika midzomer Mora

Er waren standjes waar je van fika kon genieten, sju sorters kakor (de traditie wil dat je zeven verschillende soorten koekjes serveert) inclusief. Er was een fanfare, er waren zangkoortjes en er was zelfs een treintje dat de kinderen in het dorp rondreed.

De meipaal

meipaal midzomer in mora

De meiboom was al versierd en lag klaar om rechtop geduwd te worden door de plaatselijke sterke mannen en vrouwen. En dit onder luide aanmoedigingen. Er waren heel wat Zweden in traditionele klederdracht. Een unieke ervaring!

Recht zetten meiboom
Meiboom midzomer in Mora

Er is een kleine competitie – de eer van het dorp staat op het spel – in de regio voor wie de grootste heeft. Hier waren ze bij de top waardoor de competitiegeest uiteraard nog meer toenam 🙂

Midzomerfeest in Mora, de meipaal

Små grodorna

Toen de meipaal eindelijk recht stond, verzamelden jong en oud om midzomerliedjes te zingen. Ik kende enkel Små grodorna maar deed vrolijk mee. Heel blij dat ik dit mooie feest tussen de Zweden kon meemaken. Het smaakt zeker naar meer!

Midzomer in Mora

Video midzomer in Mora

Woonde jij al eens een traditioneel midzomerfeest bij? Waar moet ik de volgende keer zeker naartoe?

Pin for later

Midzomer vieren in Mora (Dalarna)

Meer over midzomer

Podcast The Swedest Thing over midzomer in Zweden

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over midzomer in Zweden! De shownotes van deze aflevering vind je hier.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!