Het Zweedse ‘personnummer’

Posted in Typisch Zweeds by

Het personnummer is het Zweeds nationale identificatienummer. Je kan het vergelijken met het rijksregisternummer in België. Het Zweedse personnummer gaat echter verder en wordt dagdagelijks gebruikt.

Hoe werkt het?

Iedere Zweed heeft zijn eigen gepersonaliseerde identificatienummer die bestaat uit 10 of 12 getallen. Het is een combinatie van je geboorte-nummer en een controle nummer.

820602 – 1234

Dit kan bijvoorbeeld het personnummer zijn van iemand die op 2 juni 1982 geboren is, je leest de eerste 6 getallen als jaar, maand en dag. Het aantal geboortecijfers is beperkt dus het is mogelijk dat die opgebruikt zijn. De nummers van uw geboortedatum worden dan veranderd naar nummers die dicht bij uw echte geboortedatum liggen.

Wat is het nut van het personnummer?

Net zoals ons rijksregisternummer wordt het personnummer gebruikt door de overheid, voor gezondheidszorg, … Maar in Zweden gebruiken ze het ook voor andere zaken zoals klantenkaarten (mijn grote frustratie dat ik in Åhléns geen klantenkaart en dus de klantenkortingen kan krijgen) en abonnementen zoals een telefoonkaart of fitnessabonnement.

De meeste Zweden kennen hun personnummer (en dat van hun kinderen/partner) vaak van buiten omdat ze het zo maak moeten gebruiken. De persoonlijke identificatienummers of personnummer zijn openlijk beschikbaar bij de Zweedse belastingdienst voor iedereen die erom vraagt.

27 juli 2020
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

%d bloggers liken dit: