Welke landen behoren echt tot Scandinavië?

Scandinavië

Scandinavië is een begrip dat mensen snel gebruiken om de landen in het noorden te benoemen. Maar welke landen vallen eigenlijk echt onder Scandinavië? Politiek gezien bestaat Scandinavië uit Zweden, Denemarken en Noorwegen. Strikt genomen vallen Finland en IJsland hier dus niet onder.

De Noordse landen vs Scandinavië

De Noordse landen vormen samen de Noordse regio. Die regio bestaat uit Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Ook de overzeese gebieden zoals Åland, de Faeröer-eilanden en Groenland vallen hier onder. Soms wordt ‘Scandinavië’ gebruikt als term om deze Noordse regio te omschrijven, maar dat is niet helemaal correct.

Finland, het buitenbeentje

Veel mensen rekenen Finland bij Scandinavië en dat is best begrijpelijk. Een groot deel van het huidige Finland maakte meer dan 6 eeuwen lang ook deel uit van Zweden. Toen Finland in 1917 onafhankelijk werd, werd het dus ook geen deel meer van Scandinavië maar velen associëren Finland nog steeds met Scandinavië.

En hoe zit het nou met Zweden en de EU? Dat lees je hier.

Welke talen worden er gesproken in Scandinavië?

Als we naar de enge definitie kijken en het dus enkel over Noorwegen, Zweden en Denemarken hebben, dan zijn de talen die in Scandinavië gesproken worden het Noors, Zweeds en Deens. Deze talen zijn nauw verwant met elkaar en kunnen vaak goed gelezen en begrepen worden door elkaar.

Ik spreek zelf Zweeds en vergelijk het Noors en het Zweeds persoonlijk graag met het Hollands Nederlands en het Belgisch Nederlands of het Brits Engels en het Amerikaans Engels. Het Deens vind ik dan weer wat moeilijker te begrijpen.

Aanvullend op deze Noord-Germaanse of Scandinavische talen wordt in Scandinavië ook nog Samisch gesproken door de Sami. En om helemaal volledig te zijn: ook het IJslands en het Faeröers behoren tot de Scandinavische talen.

Pin it