Globen (Stockholm)

Globen Stockholm

In het zuiden van Stockholm vind je het grootste bolvormige gebouw ter wereld. Officieel luidt de naam Avicii Arena (vroeger: Ericsson Globe) maar je zal meestal de bijnaam ‘Globen’ horen. De bol maakt deel uit van een complex met verschillende eventhallen, een shopping center, een hotel,… Het is ook een van de plekken waar je Stockholm vanuit de lucht kan zien.

Globen en Tele2 Arena vanuit de lucht

In Globen worden de nationale hockeywedstrijden gehouden. Verschillende ploegen hebben er al hun thuiswedstrijden gespeeld. Ook andere binnensportwedstrijden worden hier gespeeld. Globen is ook de plek waar grote internationale artiesten van The Rolling Stones tot Beyoncé optreden. In 2016 werd het Eurovisiesongfestival er gehouden (en ik was erbij!). Ook in 2000 vond het Eurovisiesongfestival hier plaats.

Eurovisiesongfestival 2016

Leuk weetje: Globen staat voor de zon in het zonnesysteem dat je, op schaal 1:20 miljoen in Zweden vindt.

Stockholm Globe City

Het bouwen van deze halve ronde nam 2,5 jaar in beslag. Toen het gebouw opende op 19 februari 1989 was dit onder de naam Stockholm Globe Arena. Op 2 februari 2009 veranderde de naam in Ericsson Globe en in mei 2021 kreeg het de nieuwe naam Avicii Arena, als eerbetoon aan de Zweedse dj en om mentale gezondheid in de kijker te zetten.

Tele2 Arena

Naast Globen maken ook Hovet, Annexet en Tele2 Arena deel uit van het complex.

Globen in getallen

  • Hoogte: 85 meter
  • Diameter: 110 meter
  • Volume: 605.000 kubieke meter
  • Capaciteit: 16.000 personen voor concerten, 13.850 voor ijshockeywedstrijden
Globen Stockholm

Globen praktisch

Hoe bereik je Globen?

Globen ligt op zo’n 5 km van het centrum van Stockholm in de wijk Johanneshov. Het gemakkelijkste is de groene metrolijn nemen tot aan halte ‘Globen’. Van hieruit ben je zo aan de ingang van de evenementenhall.

Adres: Globentorget 2, Stockholm

In de buurt

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Globen Stockholm