Straat in de kijker: Drottninggatan

Drottninggatan Stockholm

Een van de bekendste winkelstraten van Stockholm is Drottninggatan (letterlijk: Koninginnestraat). Je vindt hier ketens als H&M, MQ, Monki,…

De straat is ruim anderhalve km lang en loopt van Riksdagen in Gamla Stan tot Observatorielunden, een park in Vasastan. Drottninggatan loopt ook langs Sergels Torg (hier vind je de grote Åhléns-winkel) en Hötorget (met Konserthuset).

De straat is een historische straat. De naam dateert van 1639 en was een hulde aan de toenmalige, minderjarige koningin Kristina. Wie meer over de geschiedenis van deze straat te weten wil komen, moet zeker deze Wikipedia-pagina (in het Zweeds) eens bekijken.

Leeuwen

Aan het begin van Drottninggatan en op de meeste kruispunten zie aan de kant leeuwen staan. Deze soort sfinxen zijn bedoeld om het verkeer uit de straat te weren. Drottninggatan is een voetgangerszone. Het is de Zweedse kunstenaar Anders Årfelt die de leeuwen ontwierp. De leeuwen staan er sinds 1995. Sinds de aanslag van 2017 zijn er dubbel zoveel leeuwen en ook grotere exemplaren in de straat te vinden.

Strindbergs Citat

Sinds 1998 prijkt een citaat van de Zweedse schrijver August Strindberg in Drottninggatan, tussen de huisnummers 67 en 85. Op nummer 85 kan je trouwens naar het Strindbergmuseum. Het is ook hier dat de schrijver de laatste jaren van zijn leven woonde.

Een paar jaar eerder stonden citaten in verf over een grotere afstand neergeschreven voor het eerste Strindbergfestival. Toen Drottninggatan een voetgangerszone werd in 1998 kwamen een deel van de citaten terug, deze keer in roestvrij staal.

Niet te missen winkels

Ketens als H&M en Zara die je bij ons ook hebt, sla ik hieronder even over.

  • Arket (zit ondertussen ook in Antwerpen) biedt een antwoord op de wegwerpmode. Ze kiezen resoluut voor kwalitatieve stukken die niet alleen lang meegaan maar ook duurzaam gemaakt zijn. Ze hebben ook een webshop.
  • Afound, een outletwinkel waar ik elke keer wel even binnenloop. Een van mijn favoriete jurkjes tikte ik hier op de kop.
  • Lindex: mijn persoonlijke favoriet. Ook mijn neefjes zijn fan. Zowat al hun pyjama’s komen uit Zweden. De ‘extended’ maten zijn ideaal voor hun lange benen en armen.
  • Lagerhaus, een design versie van onze Action.
  • Designtorget waar je Scandinavisch design en gadgets kan kopen.
  • Indiska, keten met Indisch geïnspireerde kledij en woonaccessoires. Het was Indiska die ervoor zorgde dat Drottninggatan in 2020 tijdelijk versierd was met kleurrijke parasols.
  • Stadium: winkel met betaalbare sportkledij.
  • Nog meer winkels: Bik Bok, Salt, Intersport, Clas Ohlson, Cubus, Happy Socks,…

Andere adresjes in Drottninggatan

Pin it

Drottninggatan Stockholm - straat in de kijker