De Wasaloop – Vasaloppet

Vasaloppet Mora

Vasaloppet of in het Nederlands: “De Wasaloop”, is een populaire langlaufwedstrijd die wordt gestreden in Dalarna (Midden-Zweden). Het evenement vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag van maart.

Langlaufen is een combinatie van schaatsen en skiën. Aan je voeten heb je een soort lange, smalle ski’s. Je schuift je voeten vooruit en maakt een specifieke langlaufbeweging. Je kan ook stokken gebruiken om het voortbewegen te versnellen, door je lichaam vooruit te duwen op armkracht.

Van Sälen naar Mora

De langlaufers die deelnemen aan Vasaloppet leggen een negentig kilometer lang traject af. Met een start in Sälen en een finish in Mora was het lange tijd de langste in zijn soort. Het is tevens de oudste langlaufwedstrijd (sinds 1922) en deze met het meeste deelnemers. Het is een gigantisch event, waar iedereen aan kan deelnemen. Zowel topsporters als gewone burgers kunnen zich inschrijven. Er zijn regelmatig ook bekende Zweden die de langlauflatten aanbinden, vaak voor een goed doel.

Duizenden mensen nemen deel aan de Vasaloppet of komen supporteren. Wegens groot succes maakten de organisatoren verschillende varianten. Tegenwoordig kun je de afstand ook lopen en fietsen in wedstrijdvorm eind augustus. In Mora kan je ook naar het museum over de Vasalopp.

Vasaloppet Mora

Over kranskulla en blåbärsoppa

De dame en heer die de zegekrans aan de winnaar mogen overhandigen zijn respectievelijk kranskulla en kransmas. Zij zijn echte ambassadeurs voor het evenement.

Er wordt tijdens de Vasaloppet-week maar liefst 50.000 liter blåbärsoppa (blauwe bessensap) geserveerd. De deelnemers krijgen dit o.a. aan de bevoorradingsposten.

Gustav Vasa

Met de wedstrijd Vasaloppet herdenken ze de achtervolging van de Zweedse koning, Gustav Vasa door de Deense koning Christian II en zijn leger. In de winter van 1520-1521 legde Gustav Vasa exact deze tocht maar dan in tegenovergestelde richting, op ski’s af.

Stockholm bloedbad

Bron Wikipedia

In 1520 vluchtte de jonge edelman Gustav Ericsson Vasa voor de troepen van Christian II, koning van Denemarken, Zweden en Noorwegen (de Kalmar-unie). Een groot deel van de Zweedse adel was in oppositie tegen de koning en had hem de bijnaam Christian de Tiran gegeven. In een poging om de oppositie het zwijgen op te leggen, nodigde Christian de Zweedse aristocratie uit voor een verzoeningspartij in Stockholm. Hij had echter andere bedoelingen en slachte hen, inclusief de ouders van Gustav, af in wat bekend werd als het Stockholm Bloedbad.

Gustav vluchtte door Dalarna, bang voor zijn leven als hij zou worden ontdekt door de troepen van de Deense koning. Hij probeerde de mannen van Mora ervan te overtuigen een opstand tegen koning Christian te beginnen. De mannen weigerden zich bij de opstand aan te sluiten en Gustav vertrok naar het westen, om in de richting van Noorwegen zijn toevlucht te zoeken.

Lars en Engelbrekt

In Mora veranderden ze echter van gedacht nadat ze hoorden dat de Deense heersers hadden besloten belastingen te heffen, en nu wilden ze zich bij de opstand aansluiten met Gustav als hun leider. Ze stuurden de twee beste skiërs van de provincie, twee broers uit Mora, Lars en Engelbrekt, om hem te zoeken en ze haalden hem in Sälen in.

Op 6 juni 1523 werd Gustav Vasa gekroond tot koning van Zweden, nadat hij de Deense koning Christian had verslagen en de Kalmar-unie had ontbonden. Sinds die dag is Zweden een onafhankelijke natie.

Hoewel Gustav van Mora naar Sälen reisde, wordt de moderne race in de tegenovergestelde richting gereden met aankomst in Mora. Vasaloppet maakt deel uit van “En Svensk Klassiker”, waarover meer hier.

Durf jij de uitdaging aan? Inschrijven kan via deze link.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Vasaloppet