Dyktankhuset, een must see museum voor duikers

Dyktankhuset Stockholm

Op Djurgården (het groene eiland waar ook het Vasa Museum zit, nog een must voor duikers!) zit een klein museum, een beetje verstopt, waar menig duikers hun hartje sneller van zal kloppen. Ik passeerde er al vaker maar het museum was me nog nooit opgevallen. Tot ik dus op het stoepbord botste. Het duikersmuseum draait op vrijwilligers en de openingsuren variëren soms.

Dykhuset Stockholm (1)

De Zweedse Vereniging voor Duikgeschiedenis (Svensk Dykerhistorisk Förening) baat het museum uit. Verwacht geen hip en modern museum maar dat is misschien net de charme van dit kleine museum. Je ziet er hoe we vroeger doken, kan een trainingsbassin (duiktank) van de Zweedse marine bezichtigen en honderden stukken duikmateriaal van dichtbij bekijken. De toegang is gratis en je krijgt er een gepassioneerde uitleg bovenop. Het ijs was meteen gebroken toen ik aangaf ook duikinstructeur en een grote liefhebber van wrakduiken te zijn. Ik neem jullie op mijn beurt graag mee door het museum.

Dykhuset Stockholm (2)

Het duiktank-huis (Dyktankhuset)

De museum dankt haar naam aan de grote duiktank die in het huis staat. Deze tank werd in 1934 gebouwd voor de Zweedse marine. In deze tank kon de bemanning van een onderzeeër leren ontsnappen uit een gezonken onderzeeër.

Dykhuset Stockholm (15)

In het huis staat ook een herdrukkingskamer waar decompressieziekte behandeld kon worden en waar ook duikgerelateerde experimenten plaats konden vinden. 45 jaar lang was dit de plaats waar onder andere tests met hydrox door Arne Zetterström en tests met een ACSC (Alternating Closed and Semi Closed Breathing System) voor de Zweedse marine gedaan werden.

Dykhuset Stockholm (13)
Dykhuset Stockholm (12)

In 1979 verhuisden het duiklaboratorium naar Hårsfjärden ten zuiden van Stockholm. Om te voorkomen dat Dyktankhuset afgebroken zou worden richtten enkele duikfans de Swedish Diving Historical Society op en besloten van het huis een museum te maken. Sinds 1999 werkt de Swedish Diving Historical Society samen met het Nationale Maritieme museum.

De collectie van Dyktankhuset

Dykhuset Stockholm (7)
Dykhuset Stockholm (6)

Naast het pronkstuk, de duiktank, telt de collectie nog honderden andere stukken duikmateriaal. Ze hebben enkele exclusieve stukken in hun collectie. De vereniging koopt heel wat historische stukken maar kan ook rekenen op talrijke donaties. Er zijn zowel militaire, professionele als recreationele duiksets te vinden. Zo hebben ze er een van de eerste droogpakken hangen, duikhelmen, verschillende Fenzy’s, een uitgebreide collectie onderwaterfototoestellen, tientallen ademautomaten, enkele onderwaterscooters,… Dyktankhuset in Stockholm is een plek waar duikers zeker hun hartje kunnen ophalen!

Dykhuset Stockholm (17)
Dykhuset Stockholm (14)
Dykhuset Stockholm (11)
Dykhuset Stockholm (10)
Dykhuset Stockholm (9)
Dykhuset Stockholm (3)
Dykhuset Stockholm (4)

Meer tips voor een citytrip naar Stockholm vind je hier!

In de buurt

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Dyktankhuset Stockholm

3 gedachten over “Dyktankhuset, een must see museum voor duikers

  1. Leuk zeg. Nog niet eerder gehoord van dit museum. Bij een volgend bezoek aan Stockholm hou ik deze in gedachten.

    1. Ik doe bij elk bezoekje aan Stockholm wel een rondje Djurgården en had het eerder ook nog niet gezien. Aangezien ik zelf duik was ik zeer blij met deze ontdekking 🙂

Reacties zijn gesloten.