Vasalops Museet in Mora

Toen ik met midzomer in Mora was, liep ik ook even binnen in Vasalops Museet of het Vasaloppet Museum in Mora. In dit museum draait alles om de prestigieuze wedstrijd Vasaloppet. Vasaloppet museum is gratis toegankelijk. Je leert er meer over de geschiedenis van deze langlaufwedstrijd en de vele historische winnaars. Een leuke stop als je in de buurt bent.

Vasaloppet museum Mora (3)

Vasaloppet

Vasaloppet (of in het Nederlands: de Wasaloop) is een prestigieuze langlaufwedstrijd die deel uitmaakt van een Zweedse klassieker (en svensk klassiker). De race vindt jaarlijks plaats op de derde zondag van maart en gaat van Sälen naar Mora. Met deze langlaufwedstrijd van 90 km in Dalarna (Midden-Zweden) herdenken ze de Zweedse koning Gustav Vasa die op ski’s van de Denen vluchtte.

Vasaloppet museum Mora (1)

Vasaloppet museum praktisch

Het Vasaloppet museum bevindt zich in hetzelfde gebouw als Vasalops Hus of het Huis van de Vasalop. Het opende in 1994 en kreeg in 2013 een grondige opknapbeurt. Er zijn telkens wisselende tentoonstellingen. Bezoek aan het museum is dus gratis. Er is ook een vrij leuke shop aan gekoppeld waar je naast Vasaloppet-goodies ook souvenirs van Dalarna kan kopen.

Vasaloppet museum Mora (5)

Vasalops museet is open op maandag, woensdag en vrijdag van 8u tot 12u en van 13u tot 16u30, op donderdag is het geopend van 8u tot 12u en van 13u tot 15u. Tijdens het weekend is het gesloten.

Vasaloppet museum Mora (4)