En Svensk Klassiker

Vasaloppet Mora

En Svensk Klassiker (ook wel The Swedish Classic genoemd) is een hele uitdaging om te volbrengen. Over een tijdsperiode van twaalf maanden moeten de deelnemers vier disciplines volbrengen: Vasaloppet (langlaufen), Vätternrundan (fietsen), Vansbronsimningen (zwemmen) en Lidingöloppet (lopen). 

  • Vasaloppet (of Engelbrektsloppet): 90 km langlaufen tussen Sälen en Mora
  • Vätternrundan: 315 km fietsen rond het Vätternmeer, start & finish in Motala
  • Vansbronsimningen: 3 km zwemmen in Vansbro (Dalarna)
  • Lidingöloppet: 30 km trail run op het eiland Lidingö

Het is één van de oudste, langste en grootste wedstrijden in de wereld. De wedstrijd klinkt bij elke Zweed bekend in de oren. Duizenden deelnemers schrijven zich jaarlijks in voor En Svensk Klassiker, maar niet iedereen haalt de finish. Wanneer je de finish wel haalt, ontvang je een certificaat waar je terecht trots op mag zijn.  

Je kan ook voor een halve, een korte of de ‘Tjej’-Klassiker gaan. En Svensk Klassiker vond zijn oorsprong in 1971 en ondertussen slaagden al meer dan 100.000 mensen in deze sportieve uitdaging.

Doorzettingsvermogen

Het is een echte prestatie om de 4 disciplines van En Svensk Klassiker volledig te volbrengen. Het vraagt veel tijd en training. Naast een goede conditie is ook discipline, uithouding en doorzettingsvermogen nodig. De voldoening achteraf lijkt me dan ook groot.

Zelf heb ik al een halve Lidingöloppet gedaan en eerlijk gezegd geen ambities om me aan de andere uitdagingen te wagen 🙂

Geloof me, je moet echt wel zwaar trainen om En Svensk Klassiker te voltooien, het is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig biedt de wedstrijd ook specialisten en dokters aan, om alles in goede banen te leiden.

Durf jij de uitdaging aan? Hier is alvast een linkje om je in te schrijven, mocht je willen deelnemen.

Pin for later

En Svensk Klassiker