Stortorget Malmö

Stortorget Malmö

Stortorget is het hart van Malmö. Dit grote plein dateert uit 1540 en is het oudste plein van Malmö. Het plein is 2000 m² groot en was destijds het grootste van Noord-Europa. Nu is een groot deel van het plein parking.

Stortorget kwam op de plaats van het Heligandsklooster. Bij opgravingen in 2005 hebben ze nog restanten van het klooster gevonden. In dit klooster vonden in 1524 vredesbesprekingen plaats tussen de Zweedse Gustav Vasa en de Deense koning Frederik I.

Aan de Oostelijke kant van dit plein, vind je het Stadhuis (Rådhuset). Dit gebouw dateert van 1547. De gevel is echter recenter (1860). Een andere bijzonderheid op dit plein is Apoteket Lejonet. Zelf stop ik ook elke keer wel een keer bij Max Burgare. Persoonlijk verkies ik de sfeer van Lilla Torg maar de bezienswaardigheden van Stortorget mag je zeker niet overslaan bij een citytrip naar Malmö.

Stortorget Malmö

Koning Karl X Gustav

In het midden van het plein vind je een standbeeld van een ruiter op zijn paard. Dit is niet zomaar een ruiter maar is een standbeeld van koning Karl X Gustav die o.a. de landschappen Skåne, Blekinge en Halland (voormalige Deense provincies) veroverde en door de Vrede van Roskilde in 1658 bij Zweden voegde. Karl X Gustav was de neef van koningin Kristina. Het standbeeld dateert van 1896 en is van de hand van John Börjeson.

Reclame op gevel Apoteket Lejonet

In de buurt van Stortorget Malmö

Overnachten in Malmö

Booking.com

Pin for later

Stortorget Malmö