Waar komt het Stockholmsyndroom vandaan?

Norrmalmstorg Stockholmsyndroom

Heb je al gehoord van het Stockholmsyndroom? En wist je dat dit syndroom ook echt zijn oorsprong kent in de Zweedse hoofdstad? Het Stockholmsyndroom ontstond meer bepaald in de Kreditbanken op Norrmalmstorg. In 1973 stond dit plein, in het hart van Stockholm, dagenlang in de internationale belangstelling. Het kantoor van Kreditbanken was 6 dagen lang het decor van een gijzeling.

Norrmalmstorg

Norrmalmstorg - Stockholm

Norrmalmstorg is een gezellig pleintje in het hartje van Stockholm. Het is hier, in één van de voormalige kantoorgebouwen (op de hoek van Norrmalmstorggatan met Hamngatan), dat de oorsprong van het Stockholmsyndroom ligt.

Het verhaal van een gijzeling

Op 23 augustus overviel Janne Olsson, die net uit de gevangenis kwam, de Kreditbank op Norrmalmstorg. Zijn overval mislukte en hij gijzelde enkele personeelsleden van de bank. Hij eiste dat zijn kompaan uit de gevangenis zou vrijgelaten worden en naar Kreditbanken zou worden gebracht.

Stockholmsyndroom

De gijzeling duurde uiteindelijk 6 dagen. De gegijzelden hadden achteraf veel kritiek op het optreden van de politie en toonden sympathie voor de gijzelnemers. Dit verschijnsel was nooit eerder gezien en trok de aandacht van de Zweedse criminoloog en psychiater Nils Bejerot. Hij gaf dit psychologisch verschijnsel de naam Norrmalmstorgsyndroom. Dit syndroom kreeg later de naam ‘Stockholmsyndroom’.