Natuurreservaat Stendörren, bij Stockholm

Stendörren - nationale parken van Zweden

Op een goed uur rijden van Stockholm vind je het natuurreservaat Stendörren. Stendörren ligt in Sörmland, langs de kust tussen Nyköping en Trosa. Via een hangbrug kom je in de archipel waar je volop van de natuur kan genieten. Ook voor zeilboten en plezierjachten is de omgeving Stendörren een populaire bestemming.

Natuurreservaat Stendörren - Sörmland

In het natuurreservaat zijn verschillende bewegwijzerde routes die je kan volgen waaronder Sörmlandsleden. Tijdens de zomermaanden mag een duik in het frisse water zeker ook niet ontbreken. Wel een beetje oppassen dat je makkelijk terug uit het water geraakt. Zelf was ik zeer enthousiast om in het water te springen maar door de gladde stenen, had ik wel wat hulp nodig om er terug uit te geraken.

Natuurreservaat Stendörren - Sörmland

Stendörren bestaat uit 2 delen. Het eerste deel kan je ook zonder boot bezoeken via de hangbruggen. Het tweede deel, rond de vissershaven Aspnäset is enkel toegankelijk per boot. Het hele gebied is net geen 1000 hectare groot, waarvan ruim 70% water.

Natuurreservaat Stendörren - Sörmland

Museum

Wie meer wil bijleren over het leven in de Baltische zee kan naar het museum bij Aspnäset. Via diverse tentoonstellingen kan je er alles leren over het milieu, de fauna & flora en de culturele geschiedenis.

In het natuurreservaat vind je afvalbakken, toiletten en speciale vuurkorven waar je mag barbecuen. Een rolstoelvriendelijke plek vind je bij Lerviksudden. Hier is ook een grillplek voorzien.

Natuurreservaat Stendörren - Sörmland

Blijven slapen?

Je mag je tent in het natuurreservaat van Stendörren niet zomaar opzetten. Je kan wel terecht in een van de cottages op het domein. Kamperen mag enkel op de stukken die te voet niet toegankelijk zijn (dus eventueel met de kano).

Natuurreservaat Stendörren - Sörmland

Bereikbaarheid

Kom je zelf met de wagen dan volg je de E4 tot Vagnhärad of Tystberga en rij je verder op weg 219 naar Studsvik/Stendörren. Kies je voor het openbaar vervoer, dan neem je bus 554 vanaf het station van Nyköping of Trosa. De bus heeft een halte ‘Stendörren’ maar dan is het nog zo’n 4 km stappen.

Natuurreservaat Stendörren - Sörmland

Podcast The Swedest Thing

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over de Zweedse natuur! De shownotes van deze aflevering vind je hier.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Pin it

Vond je dit artikel interessant? Vergeet het dan niet te pinnen zodat je het later snel terugvindt!

Natuurreservaat Stendörren