Daguitstap vanuit Stockholm: Skoklosters Slott

Met de M/S Evert Taube vaarde ik vanuit Stockholm mee naar Skoklosters Slott. Ik had eigenlijk een daguitstap naar Sigtuna gepland maar toen ik las dat er in Skoklosters Slott een tentoonstelling over Jane Austen was, besloot ik een uurtje verder met de boot mee te varen en Sigtuna voor een andere keer te laten. Wie interesse heeft in de tentoonstelling over Jane Austen moet zich haasten want het gaat om een tijdelijke tentoonstelling tot 1 oktober 2017.

Met de boot naar Skoklosters Slott

Skoklosters Slott (1)

De boot naar Sigtuna en Skoklosters Slott vertrekt van Stadshuskajen. Het is aan te raden je tickets op voorhand te reserveren. In totaal is het 3,5u varen om bij Skokloster aan te komen. De tijd ter plekke is dus beperkt maar de boottocht op het Mälarmeer langs pittoreske eilandjes is ook zeker de moeite. Onderweg krijg je uitleg over de plaatsen die je passeert en hoe dichter je Skokloster nadert, hoe meer info en geschiedenis de gastvrouw of -heer ook meegeeft. Aan boord kan je fikabrood, drankjes en zelfs warme maaltijden kopen.

Skoklosters Slott

Skoklosters Slott (7)

Skoklosters Slott is het grootste privé-kasteel dat ooit gebouwd is in Zweden en kijkt uit op het Mälarmeer. Uiteindelijk zou het amper bewoond worden. Het was eerder een zomerresidentie en de bouwheer Carf Gustav Wrangel zou er amper 30 dagen gespendeerd hebben. Na zijn dood ging het kasteel naar de Brahe-familie.

Skoklosters Slott is een barok kasteel dat zeer goed bewaard is gebleven. Het is een 17e eeuws kasteel met rijke decoraties. Kijk zeker ook eens omhoog want ik zag toch een paar dingen die ik nog niet (vaak) zag. In de meeste kamers waren er ornamenten rond de draagbalken van het plafond aangebracht. Een andere zaal had geen gewoon geschilderd plafond maar het was eerder een beeldhouwwerk of een 3D schilderij dat ook uit het plafond kwam.

Skoklosters Slott (4)

Ook heel speciaal is de collectie kunstwerken op de benedenverdieping. Wat denk je bijvoorbeeld van een gedroogde, opgeblazen kogelvis? Dit schilderij Vertumnus van Giuseppe Arcimboldo is een portret van keizer Rudolf II, met groenten en fruit. Het werd in de 17e eeuw in Praag gestolen.

Skloklosters Slott - schilderij

De Wrangel en Brahe appartementen zijn de pronkstukken van het kasteel. Je kan ook een rondleiding volgen in het Zweeds of Engels die je naar de ‘onafgewerkte kamer’ leidt. Sinds de 17e eeuw in deze bankethall niet meer veranderd en dus nog steeds niet afgewerkt. De infobordjes in het kasteel zijn grotendeels in het Zweeds. Wel zijn Engelstalige audioguides te huur. De entree en de audioguides waren inbegrepen bij de boottocht. Kom je op eigen houtje kan je audioguides huren.

Skoklosters Slott (5)

Vlakbij het kasteel vind je ook nog het huis van de vader van de eerste kasteeleigenaar en de kerk die vroeger bij het klooster hoorde en waaraan het kasteel zijn naam te danken heeft. Als afsluiter kan je ook nog een wandeling in de grote tuin maken. In gedachten had ik zo’n Jane Austen-japon aan en wapperde mijn perfect gecoiffeerd haar in de wind terwijl ik in de verte Mr. Darcy zag opduiken.

Skoklosters Slott (6)

Tentoonstelling Jane Austen

Skoklosters Slott (3)

De tijdelijke tentoonstelling Jane Austen’s world loopt nog tot 1 oktober 2017. In een deel van de gastwoningen op de tweede verdieping zijn iconische kostuums uit de films en tv-series van Pride and Prejudice, Sense and Sensibility enz. te zien. Met een beetje fantasie zie je Kate Winslet of Colin Firth zo rondlopen in Skoklosters Slott. Wie wil kan zelfs even in de garderobe duiken en zelf een kostuum uit de tijd van Jane Austen aantrekken.

Skoklosters Slott (2)

Praktisch

Het kasteel is buiten de zomermaanden niet elke dag geopend. Check dus zeker de website voor je je bezoekje aan het kasteel plant. Grote tassen zijn niet toegelaten maar er zijn lockers voorzien. Er is uiteraard een kasteel/museumboetiek en een cafetaria waar ze fika en kleine gerechtjes serveren.
De boottochten van Strömma naar Skoklosters Slott zijn enkel tijdens de Zweedse zomervakantie (dus tot half augustus). Heb je een Go City Stockholm All Inclusive Pass dan is de toegang tot Skoklosters Slott inbegrepen.

Interesse in meer daguitstapjes vanuit Stockholm? Je kan met de boot ook naar Birka, Drottningholm Slott (zelfde architect trouwens als Skoklosters Slott!),… in het Mälarmeer of naar Fjäderholmarna in de archipel.