Fjäderholmarna, even proeven van de archipel

Fjäderholmarna

Voor Stockholm liggen maar liefst 30.000 eilandjes. Ik verkende al enkele van deze eilandjes en deel mijn ervaringen en leuke tips voor de archipel graag hier op Take me to Sweden. De eilandengroep Fjäderholmarna ligt het dichtst bij Stockholm. Vanop Djurgården kan je Fjäderholmarna zelfs zien. Het is amper 20 minuutjes varen. Fjäderholmarna maakt deel uit van Nationalstadsparken.

Met de boot naar Fjäderholmarna

Met de boot naar Fjäderholmarna

Je hoeft niet altijd de boot te nemen voor een archipel-ervaring. Zo kan je met de auto of bus via de Lidingöbrug naar Lidingö, met de trein naar Saltsjöbaden en zo zijn er nog wel stukken van de archipel die je over land kan bereiken. Maar met de boot naar één van de eilandjes gaan, maakt de ervaring natuurlijk een stuk completer. Tijdens de zomermaanden vertrekken geregeld boten van Slussen en Strandvägen (elke 20 min. vertrekt een boot van Nybrokajen) naar Fjäderholmarna. De bekendste maatschappijen die naar Fjäderholmarna varen zijn Strömma Kanalbolaget, Fjäderholmslinjen en Waxholmsbolaget. Goed om weten, sommige van die boottochtjes zijn ook inbegrepen bij Go City Stockholm All Inclusive Pass.

Grote cruiseschepen voorbij Fjäderholmarna

Zonnebaden en pootjebaden

Stora Fjäderholmen is het grootste van de 4 eilandjes van Fjäderholmarna en het is dan ook naar dit eiland dat de meeste boten varen en waar de meeste bezoekers komen. Tijdens de zomermaanden zijn de rotsen van het eiland drukbevolkt met zonnebaders. Enkele dapperen wagen zich zelfs aan een duik in de Oostzee. Het tweede grootste eiland is Ängsholmen en bestaat eigenlijk uit 2 eilanden. De andere eilandjes heten Libertas en Rövarns holme. Ook een aantal rotsblokken maken deel uit van Fjäderholmarna. Het grote eiland wordt ook wel England genoemd. Naar de twee delen van Ängsholmen wordt ook verwezen als Irland en Skottland. In de 19e eeuw spraken ze daarom soms ook van Klein-Brittanië.

Fjäderholmarna

Restaurantjes en shops

De eilandengroep is een populaire bestemming voor zowel Stockholmers als toeristen. Een groot deel van de bezoekers op Fjäderholmarna komt speciaal naar het eiland voor een bezoekje aan Fjäderholmarnas Krog, een gastronomisch restaurant waar regelmatig celebrities te spotten zijn. Waar de boten aanmeren is ook een gezellig terras/restaurant: Fjäderholmarnas Bryggeri. Ook verder op het eiland vind je nog een paar restaurantjes en cafeetjes, allemaal met ook een zomer/zonneterras.

Fjäderholmarna

Op Fjäderholmarna zijn ook heel wat ambachtslieden aanwezig. Er is een museum met oude scheeps- en gebruiksvoorwerpen. Op zonnige dagen kan het erg druk zijn op de eilandjes. Je komt dan beter tegen de late namiddag als de eerste toeristen alweer huiswaarts keren. Oja, er is geen overnachtingsmogelijkheid op het eiland dus zorg dat je de laatste boot terug niet mist!

Fjäderholmarna by night

Was jij al eens in de archipel rond Stockholm? Wat is jouw favoriet eiland?

Boek hier je tickets

Koop hier je Go City Stockholm All Inclusive Pass en vaar gratis mee naar Fjäderholmerna. Check de website voor alle details.

Pin for later

2 gedachten over “Fjäderholmarna, even proeven van de archipel

  1. Wat een ontzettend mooie plek, die gaat op mijn lijstje! Ik ken van de archipel alleen Vaxholm en Sandhamn.

    1. Landsort is ook zeer de moeite! Daar schrijf ik binnenkort eens over.

Reacties zijn gesloten.