Zweedse glögg, een eenvoudig recept

Posted in Zweedse receptjes by

Na een winterse wandeling binnen (of buiten) terug opwarmen met een kop warme drank, het is letterlijk hartverwarmend. In de winter mag het in Zweden al eens met glögg zijn. Je kan die glögg kant-en-klaar kopen of je kan zelf aan de slag gaan met dit eenvoudige recept voor glögg.

Glühwein lust ik echt niet maar tegen glögg zeg ik geen neen. Sommigen denken dat beide hetzelfde zijn maar ik vind dat er toch een groot smaakverschil in zit. En uiteraard horen er bij de glögg ook pepparkakor!

Recept glögg

Er zijn heel veel verschillende recepten voor glögg. Heb je een bepaald kruid liever, of net niet? Experimenteer dan door het er eens uit te halen, de hoeveelheid te verminderen of net te verhogen. Vervang de rietsuiker eens door donkere cassonadesuiker. Voeg kardemom of honing toe. Of kook sinaasappelschil mee. Variaties genoeg!

Wil je het graag wat alcoholischer, doe dan nog een flinke scheut cognac, sinaasappellikeur, porto of rum bij en creëer je eigen recept voor glögg.

Ingrediënten glögg

  • 75 cl rode wijn
  • 4 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 eetlepels geraspte gember
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram rozijnen
  • 20 cl versgeperst sinaasappelsap (je kan dit ook vervangen door appelsap)
  • schijfjes van 2 sinaasappels (je kan dit ook vervangen door appels)

Bereiding glögg

Het recept voor glögg is echt simpel. Doe alle ingrediënten in een grote pot (behalve de sinaasappelschijfjes, de rozijnen en de amandelen) en breng aan de kook. Laat afkoelen en verder intrekken. (Idealiter maak je de glögg een dagje op voorhand.)

Vlak voor je de glögg wil serveren, breng je het mengsel opnieuw tot tegen het kookpunt. Zeef het mengsel en verdeel over de hittebestendige glazen. Werk de glögg af met sinaasappelschijfjes, amandelen of amandelschijfjes en rozijnen. Serveer met pepparkakor. Santé!

P.S. Je kan de sinaasappelschijfjes, de amandelen en de rozijnen ook apart op een klein schaaltje serveren, dan kan iedereen naar eigen smaak nemen.

Pin it

Recept voor glögg
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like