Hotel Tylösand, met een vleugje Roxette

Hotel Tylösand - Halmstad

Een van de eerste cd’s die ik kocht was een van Roxette. Toen ik in mei 2018 een roadtrip langs de westkust van Zweden plande en ontdekte dat Per Gessle van Roxette er een hotel heeft, besloot ik er een paar nachtjes te verblijven. Hotel Tylösand bij Halmstad is een luxe spa-hotel waar je helemaal tot rust komt.

Luxe spa bij Hotel Tylösand

De regio staat erom bekend de meeste zonuren van Zweden te hebben. Bovendien wordt het strand van Tylösand vaak als een van de mooiste stranden van Zweden beschouwd. Hotel Tylösand won in 2018 de prijs voor Beste Luxury Spa Hotel van Zweden. De perfecte plek om van een paar dagjes vakantie te genieten.

De geschiedenis van Tylösand

In de tweede helft van de 19e eeuw was het de nieuwe trend om in de zomer naar badplaatsen te gaan om te ontspannen en te genieten van het strandleven. Mölle in Skåne kwam rond de eeuwwisseling al snel internationaal in de belangstelling toen bleek dat mannen en vrouwen er tegelijkertijd baden. De internationale gemeenschap sprak schande van deze “Zweedse zonde”.

Het strand van Tylösand, een van de mooiste van Zweden

Steeds meer badgasten vonden de weg naar de streek, ook naar Halmstad en Tylösand. En plots was de regio heel wat glamoureuzer. Voordien was het gebied bij Tyludden en Tylösand erg moeilijk toegankelijk en werd het alleen bezocht door vissers en professionele smokkelaars – wat verklaart waarom een ​​van de baaien nog steeds Tjuvahålan wordt genoemd. In 1870 bouwde de douane een tolstation in Tjuvahålan om de smokkel tegen te gaan, en in hetzelfde jaar werd er een vuurtoren gebouwd met bijbehorende vuurtorenwachters op Tylön.

Hoffotograaf Johan Hallberg bouwde in 1915 Restaurant Tylösand, met de Franse badplaats Trouville in Normandië als inspiratiebron. Het werd een prachtig gebouw met pinakels en torens, een restaurant en 10 gastenkamers.

Tylösand

Johan Hallberg breidde zijn bedrijf snel uit met Restaurant Tylöhus en Hotell Tylöhus om het groeiende aantal gasten op te vangen. Ondertussen telt Hotel Tylösand een spa, nachtclub, kunstgalerie, restaurants en bars en zijn er live optredens. Sinds 1995 zijn Per Gessle en Björn Nordstrand de eigenaars. De kans dat je Per er ziet is eerder klein maar in de gemeenschappelijke ruimtes van het hotel vind je heel wat Roxette en Gyllene Tider prullaria terug.

Hotel Tylösand praktisch

Hotel Tylösand telt 230 kamers waarvan de meeste zee- of duinenzicht hebben. Er is een luxe spa en er zijn diverse restaurants. In de zomer worden regelmatig optredens georganiseerd. Het hotel ligt aan het strand.

Pool with a view - hotel Tylösand

Hoe bereik je Hotel Tylösand?

Hotel Tylösand ligt aan de kust van het stadje Halmstad, ongeveer halverwege tussen Göteborg en Malmö. Volg de E6 en rij af ter hoogte van Halmstad.

Hotel Tylösand - Halmstad

In de buurt

  • Hallarna
  • Halmstad

Pin for later

Hotel Tylösand - Halmstad