Met de ferry naar het eiland Ven (Zweden)

Met de ferry naar Ven (Zweden)

Tussen Zweden en Denemarken ligt het eiland Ven. Ven behoort tot Zweden maar je vindt er heel wat Deense invloeden. Het eiland is een perfecte plek voor een daguitstap (of paar daagjes weg) vanuit Kopenhagen Helsingør (Denemarken), Landskrona (Zweden) of Helsingborg (Zweden). Ik reisde met de ferry van Landskrona naar het eiland Ven voor een kort verblijf op dit Zweedse eiland.

Tip: wil je blijven overnachten op Ven (en dat kan ik alleen maar aanraden), reserveer dan zeker op voorhand. Er is een beperkte capaciteit op het eiland en zeker in het hoogseizoen kunnen logies al een tijdje op voorhand volzet zijn. Om je een idee te geven: op een zomerse dag zijn er zo’n 5000 toeristen op het eiland maar er zijn maar zo’n 350 bedden.

Met de veerboot vanuit Landskrona naar Ven

Ferryterminal Ventrafiken Landskrona Skeppsbron

Ventrafiken is verantwoordelijk voor de veerdiensten tussen Landskrona Skeppsbron en Ven Bäckviken. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Op de veerboot is plaats voor 400 personen. Met de ferry naar Ven varen is een beleving op zich. Wij hadden mistig weer maar bij helder weer kan je onderweg zowel Zweden als Denemarken vanop zee zien. Ook het uitzicht op Ven zelf is fotogeniek. De veerboten vertrekken ongeveer elke twee uur vanaf beide kanten met extra afvaarten in het hoogseizoen.

De meeste passagiers voor Ven reizen te voet of met de fiets. Het is ook mogelijk om de wagen mee te nemen op de ferry.

Wij parkeerden onze huurwagen op de ruime parking aan de overkant van Landskrona Skeppsbron en begaven ons naar de ferryterminal van Ventrafiken. Kom je met het openbaar vervoer, dan neem je de trein naar Landskrona Station van waar bus 3 je naar de ferryterminal brengt.

Je kan best je ticket voor de ferry naar Ven op voorhand aankopen als je zeker wil zijn van plek op de afvaart naar keuze. Ter plekke kan je ook tickets kopen maar op drukke dagen kan je dan even op een volgende ferry moeten wachten. Een ticketje enkele reis voor 1 volwasssene, zonder voertuig kost 90 SEK (prijzen najaar 2021).

Tijdens de overtocht kozen we een plekje op het dek. Enerzijds i.v.m. voorzichtigheid i.v.m. corona, anderzijds om het beste uitzicht te hebben. Binnen is een cafetaria waar je fika kan bestellen.

Met de ferry naar Ven (Zweden)

Varen vanuit Helsingborg naar Ven

Vanuit Helsingborg zijn er 2 mogelijkheden om naar Ven te reizen. Het bedrijf Hartford organiseert vijf vaarten per dag met de snelle trimaran M/S Vike. De reis duurt ongeveer 35-40 minuten

Vanuit Råå (Helsingborg) reis je naar Ven met de Råå-boten, die in de zomer (vanaf mei) meerdere keren per dag vertrekken. De afvaarten zijn afhankelijk van het weer. Vooraf reserveren is aan te raden.

Vanuit Denemarken naar Ven

Ook vanuit Denemarken kan je (in de zomermaanden) naar Ven. Er zijn afvaarten vanuit Kopenhagen en Helsingør.

Met de ferry naar Ven (Zweden)

Voor de volledigheid ook nog even meegeven dat wie een eigen boot heeft, natuurlijk ook zo naar Ven kan varen. Je kan aanleggen in de havens van Bäckviken, Norreborg of Kyrkbacken.

Pin for later

Bewaar dit artikel over de ferry naar het Zweedse eiland Ven op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Met de ferry naar Ven (Zweden)

Met dank aan Visit Sweden & Visit Skåne