Lunchen in Hötorgshallen, Stockholm

Hötorgshallen

Hötorgshallen is een markthal in Hötorget in het centrum van Stockholm. Het is een populaire lunchplek. Je vindt er voor elk wat wils. Bovendien kan je er ook delicatessen van over heel de wereld kopen. Mijn favoriet in Hötorgshallen is Kajsas Fisk.

Vroeger was Hötorget in twee delen verdeeld. Op Månglartorget (torget is Zweeds voor plein) verkochten ze vlees, vis, groenten, bloemen en charcuterie. Op Bondetorget varieerde het aanbod naargelang de seizoenen. Je kon er tot 1856 ook hooi kopen. Daarna verhuisde de hooimarkt naar Norrmalmstorg.

In 1880 kozen ze voor de bouw van een klassieke markthal met 13 meter hoge plafonds. Er waren 120 winkelruimtes. De architect Axel Fredrik Nyström stond in voor het ontwerp.

In 1953 werd het oude gebouw afgebroken en op dezelfde plek vervangen door het huidige. De markthal, getekend door architect David Helldén, kwam half ondergronds en half op het gelijkvloers te liggen. Koning Gustaf VI Adolf mocht de nieuwe Hötorgshallen in 1958 plechtig inhuldigen.

Door de coronacrisis hebben veel kraampjes en restaurants in Hötorgshallen het erg moeilijk en een aantal zaken die er al tientallen jaren zaten zijn ondertussen vertrokken. Ik hoop dat het tij snel mag keren voor hen want het is een fijne plek waar ik elke keer weer nieuwe delicatessen ontdek.

Kajsas Fisk

Kasjas Fisk - Hötorgshallen

Een van de gezelligste restaurantjes in Hötorgshallen is Kajsas Fisk. Ze zitten hier al ruim 30 jaar (sinds 1984). Zoals de naam doet vermoeden serveren ze visgerechten. Ze kiezen voor traditionele bereidingen. Ik at er een heerlijke vissoep. Soms moet je wel even geduld hebben. Het is een populair adresje en de rij wachtenden voor een plekje kan vrij lang zijn.

Jackson’s Ost

Jackson's Ost Hötorgshallen

Uiteraard mag een kaaswinkel ook niet ontbreken in een markthal. Hier vind je vooral Zweedse en Britse kazen maar ze hebben ook een ruim aanbod van de gekendste kazen uit Italië, Frankrijk, Zwitserland, Spanje en andere kaaslanden. (Volgende keer eens kijken of ik ook Nederlandse en Belgische kazen zie liggen.)

Praktisch

Hötorgshallen biedt voor ieder wat wils. Er zijn restaurantjes met lokale gerechten en er zijn er met wereldkeuken. Je vindt er lokale Zweedse delicatessen maar ook fijnproeverij uit de rest van de wereld.

Prijsgewijs vind je ook in alle prijsklasses.

Hoe bereik je Hötorgshallen?

Hötorgshallen

Hötorgshallen ligt in Norrmalm, in het centrum van Stockholm. Het ligt op wandelafstand van het centraal station van Stockholm (via Kungsgatan) en van Sergels Torg.

Adres: Sergelgatan 29, Stockholm

Openingstijden

Van maandag tot donderdag is Hötorgshallen open van 10u tot 18u. Op vrijdag blijven ze een uurtje langer open, tot 19u. Op zaterdag zijn ze open van 10u tot 16u. Gesloten op zon- en feestdagen.

Check de website voor speciale openingstijden rond kerst, midzomer en feestdagen.

In de buurt

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Hötorgshallen Stockholm