Masterclass: Zweedse zoete lekkernijen bij Northern Delight

Begin november trok ik naar Utrecht om er een masterclass Zweedse zoete lekkernijen bij Northern Delight te volgen. Tijdens een intense namiddag leren we chokladbollar, biskvier, vanillehartjes en prinsessentaart maken. De Zweedse Ingrid woont sinds 1999 in Nederland en begeleidt de kookworkshops.

Northern Delight workshop (1)

Ik wist op voorhand niet zo goed waar ik mij aan kon verwachten. Ik keek er vooral naar uit om zelf eens een prinsessentaart te maken. De foto hierboven verklapt al een beetje wat ik allemaal terug mee naar huis nam: twee goedgevulde taartdozen vol lekkers!

Een middagje bakken

De workshop ging door in een professioneel uitgerust keuken. De ontvangst was hartelijk met een glaasje vlierbloesemsap en enkele hapjes. Ingrid gaf uitleg bij het verloop van de middag. We kregen een stappenplan en de receptjes. Dat stappenplan was nodig omdat we de vier receptjes door elkaar zouden bereiden. Efficiënt! Terwijl de koekjes afkoelden gingen we aan de slag met iets anders. Ze had ook de meeste ingrediënten al afgewogen zodat we meteen aan de slag konden. Verder was had ze ook een assistente mee die de afwas voor ons deed. Zeer leuk!

Northern Delight workshop (6)

Aan de slag!

Ook leuk dat iedereen ook echt 4 soorten gebakjes gaat maken. Ik volgde eerder al kookworkshops waarbij je in groepen ingedeeld werd en elk maar een deel van de gerechtjes kon maken. Dat iedereen zelf 4 dingen gaat bakken betekent wel dat het een pittige middag wordt waarbij je, zeker als je weinig keukenervaring hebt, zeker goed moet doordoen. Gelukkig kan je steeds op Ingrid én op je medecursisten rekenen. Zo ging ik af en toe ten rade bij Ingrid en bij een mede-cursist die patissier bleek te zijn. Zo kon ik even dubbelchecken of mijn beslag goed was, hoe ik de crème best op de koekjes kon doen voor de biskvier en leerde ik hoe je echt alles uit de spuitzak krijgt. Zelf hielp ik mijn buurvrouw met haar au bain-marie.

Biskvier

Deze koekjes kende ik nog niet. Verrassend genoeg bleken ze achteraf zowat mijn favorieten te zijn! Het doet me denken aan bokkenpootjes. Een gebakje dat ik zeker zelf ook regelmatig ga maken! Ik heb alvast alle ingrediënten in huis gehaald dus dat is al een goed begin 😉

Vanillehartjes

Northern Delight workshop (3)

De vanillehartjes vond ik het moeilijkst om te maken. En als ik eerlijk ben vond ik mijn vanillehartjes niet zo lekker. Ze waren wat brokkelig en droog. Geen idee of ze zo ook horen te smaken. Ze zagen er wel heerlijk uit!

Northern Delight workshop (4)

Chocoladeballetjes

Northern Delight workshop (5)

De chocoladeballetjes die Ingrid ons leerde bakken lijken qua recept een beetje op deze chokladbollar. Ze zijn iets krokanter. Dat komt omdat ze op het einde eerst nog door gesmolten chocolade gerold worden voor ze door de kokosrasp gaan. Het receptje van Ingrid kreeg ze van een van de beste konditoris in Zweden waar ze stage volgde.

Prinsessentaart

Northern Delight workshop (7)

Ik wou al heel lang zelf een prinsesstårta maken maar wist niet goed hoe ik er aan moest beginnen. Deze taart was de hoofdreden dat ik me voor deze workshop inschreef. Met het stappenplan van Ingrid lukt het me een heerlijke prinsessentaart te maken met blauwe bessenjam en lemoncurd. Ze gaf ons ook tips om zelf te variëren. Mijn marsepeintechniek heeft nog wat bijscholing nodig (of misschien lag het aan mijn geduld om de roosjes blaadje per blaadje te kneden) maar het was in elk geval een erg lekkere prinsessentaart.

Northern Delight workshop (2)

Nog meer masterclasses

Je kan bij Northern Delight terecht voor nog meer masterclasses. In het voorjaar wil ik me graag inschrijven voor de ‘Kafferep’ masterclass waar je 7 soorten koekjes leert maken voor bij de fika.

Wie van jullie zou dat ook leuk vinden om eens een masterclass Zweedse zoete lekkernijen te volgen? Misschien dat, als we met genoeg zijn, ik met Northern Delight wel eens eentje in België kan organiseren? Laat zeker iets weten in de reacties, dan bekijk ik het eens 🙂