Chokladbollar: het eenvoudigste en lekkerste recept

Posted in Zweedse receptjes by

Zweedse chocoladeballetjes - chokladbollar

Zweedse chocoladeballetjes zijn zo lekker dat het verrassend is dat het recept erachter zo eenvoudig is. Zeker sinds ik voor het eerst witte chocoladeballetjes maakte en proefde, beklaag ik het me dat ik dit receptje niet veel eerder uitprobeerde. Echt zo lekker! Je krijgt van mij vandaag dus niet alleen een receptje voor de ‘gewone chokladbollar’ maar ook voor de witte.

Met dit eenvoudige basisrecept heb je in 10 minuutjes je eigen Zweedse chocoladeballetjes gemaakt. Bovendien kan je experimenteren om er andere versies mee te maken. Ik geef onderaan dit recept enkele suggesties. Elk recept is goed voor een 20-tal chocoladeballetjes.

Recept klassieke Zweedse chokladbollar

Ingrediënten

  • 300 ml havermout
  • 100 ml fijne kristalsuiker (tip: met bloemsuiker lukt het ook)
  • een halve eetlepel vanillesuiker
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels water
  • kokosstrooisel

Bereiding

  1. Meng de havermout, de suiker en de cacaopoeder.
  2. Voeg er 2 eetlepels water aan toe en kneed er de boter onder. Goed blijven kneden tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en een homogene massa vormen.
  3. Rol bolletjes. De grootte kan je zelf kiezen. Ik ga meestal voor balletjes met een doorsnede van 2-3 cm.
  4. Rol de bolletjes door het kokosstrooisel.
  5. Zet minstens een uur in de koelkast om te laten opstijven.
  6. Smakelijk!

Die vijfde stap is de moeilijkste! Het vergt wat karakter om die chokladbollar een uurtje onaangeroerd in de koelkast te laten staan.

Witte chocoladeballetjes

Voor wie net als ik liever witte chocolade eet, heb ik ook een receptje voor witte chocoladeballetjes. Heerlijk! Probeer ze zelf maar eens.

Ingrediënten

  • 120 gram geraspte witte chocolade
  • 60 gram boter op kamertemperatuur
  • 300 ml havermout
  • 90 ml fijne kristalsuiker (tip: met bloemsuiker lukt het ook)
  • 2 eetlepels water
  • kokosstrooisel

Bereiding

  1. Rasp de witte chocolade.
  2. Meng de havermout met de suiker.
  3. Doe daar de geraspte witte chocolade bij.
  4. Kneed er de boter onder en voeg eventueel enkele eetlepels water toe.
  5. Goed blijven kneden tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en een homogene massa vormen.
  6. Rol bolletjes met een doorsnede van 2-3 cm.
  7. Rol de bolletjes door het kokosstrooisel.
  8. Zet minstens een uur in de koelkast om te laten opstijven.
  9. Smakelijk!

Varieer!

  • Je kan de eetlepels water ook gewoon vervangen door eetlepels koude koffie, likeur, amandelmelk, chocomelk,…
  • Je kan het kokosstrooisel vervangen door poedersuiker, nootjes, brésilienne, zo van die gekleurde suikerbolletjes (die je ook op ijsjes ziet),…
  • Variëren kan ook door eens een noot in de balletjes te verstoppen.
  • Laat je fantasie gerust gaan! Er zijn vast nog meer mogelijkheden om je eigen creatie te maken. Deel je tips zeker in de comments!

Chokladbollar - Zweedse chocoladeballetjes

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply ElsS

    Uitgetest (de klassieke) en goedgekeurd. Ideaal trouwens als extraatje bij het ontbijt 😉

    13 september 2017 at 22:08
  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    You may also like