Luchthaven Stockholm Bromma: alles wat je moet weten

De luchthaven Bromma Airport bij Stockholm is de laatste jaren helemaal vernieuwd.

Stockholm heeft 4 luchthavens: Arlanda is de grootste, Skavsta en Västerås liggen eigenlijk op 100 km van de stad en er landen vooral lagekostenmaatschappijen en dan is er nog Bromma. Bromma ligt op slechts een 8-tal kilometer van het centrum van Stockholm. Het is op deze luchthaven dat de meeste Belgen tot eind oktober 2023 landen. De vluchten van Brussels Airlines gaan namelijk naar Bromma (vanaf 29 oktober 2023 vliegt Brussels Airlines op Arlanda). Deze luchthaven heeft verder vooral binnenlandse vluchten. 

De aankomsthal is recent vernieuwd. Lang wachten op je bagage moet je hier, dankzij de kleinschaligheid van de luchthaven, niet doen. Verder is er een restaurantje (zowel voor de security check als erna), een krantenkiosk en na de security check een mini-tax-free-winkeltje.
Pluspunten voor de altijd zeer nette toiletten!

Van Bromma naar Stockholm centrum

Van de luchthaven van Bromma naar het centrum van Stockholm

Flygbussarna: van de luchthaven naar het centrum

Om van Bromma Stockholm Airport naar het centrum van Stockholm te gaan zijn er verschillende mogelijkheden. Persoonlijk vind ik de Flygbussarna het gemakkelijkste. Je staat in amper 20 minuten in het centrum. Ik raad aan op voorhand de app te downloaden en je H/T-ticket online te kopen, dan heb je de beste prijs. Ter plekke kan je enkel met de kaart betalen.

Met de taxi naar het centrum van Stockholm

Uiteraard kan je vanuit Bromma ook per taxi naar het centrum (of waar dan ook) reizen. Een taxiritje Bromma-Centralen kost je ongeveer 35 euro. Afhankelijk van het verkeer zal de taxi er 15 à 20 minuten over rijden.

Lees meer over taxi nemen in Stockholm.

Het openbaar vervoer bij Bromma Airport

Het goedkoopste alternatief is het openbaar vervoer, maar meestal houdt dit een overstap in. Bus 110 en 152 nemen je in een halfuurtje mee naar het stadscentrum. Bus 152 vertrekt om de 20 minuten en neemt je mee naar Sundbyberg (richting Liljeholmen) waar je overstapt op Pendeltåg, lijn 35 of metrolijn 10. Voor zo’n 4 euro sta je dan in een halfuurtje in het centrum.

Met de tram van Bromma Airport naar het centrum van Stockholm

Sinds december 2022 kan je ook met de tram (Tvärbanan 31) naar het centrum, afhankelijk van je eindbestemming zal je nog wel moeten overstappen. Het gemakkelijkste is de routeplanner in de app van SL te gebruiken.

Tips voor de terugreis vanaf Stockholm Bromma

Voor de terugreis hoef je niet echt veel extra tijd te rekenen. Ik heb eigenlijk nog nooit een wachtrij aan de security check geweten, de bussen van Flygbussarna zijn ook mooi op tijd en laat ons eerlijk zijn, er is op Bromma ook niets te doen (correctie: onlangs ontdekte ik, dankzij een van jullie, dat ze heerlijke pasta met burrata serveren in het luchthavenrestaurant.)

Ik neem meestal de bus 1u en 20 min. voor mijn vlucht gaat en heb al overwogen om nog een bus later te nemen. Let wel – Take me to Sweden is niet verantwoordelijk als je je vlucht zou missen! Ik moet meestal geen bagage inchecken, ken mijn weg zowel in Busterminalen als in de luchthaven en zou er wel mee kunnen leven dat ik mijn vlucht mis. Noem het dus een berekend risico.

Heden en verleden van Stockholm Bromma

Bromma was de eerste luchthaven van Europa die een verharde startbaan had. De luchthaven opende in 1936. Omdat de landingsbaan te kort was voor intercontinentaal verkeer, bouwden de Zweden zo’n 20 jaar later Arlanda. De toekomst van Bromma is onzeker. Door het uitbreiden van de stad zijn er nu meer mensen die klagen over geluidsoverlast. Toch is Bromma nog steeds een populaire luchthaven voor binnenlandse vluchten en zakenvluchten naar Londen en Brussel.


Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Alles wat je moet weten over Bromma Airport (Stockholm)

Affiliate