Arlanda, Stockholms grootste luchthaven

Posted in Stockholm by
Arlanda Stockholm luchthaven

Arlanda is de grootste luchthaven van Stockholm. De luchthaven ligt 42 km buiten de stad, vlakbij Sigtuna en Märsta. Elk jaar passeren er zo’n 25 miljoen passagiers. Vanuit België land je er als je met SAS Airlines vliegt. De andere luchthavens van Stockholm zijn Bromma, Skavsta en Västerås.

Arlanda luchthaven Stockholm

Terminals

Op Arlanda zijn er 4 terminals. Terminal 2 en 5 zijn voor internationaal verkeer. Terminals 3 en 4 zijn voor het binnenlandse verkeer. Tussen terminals 4 en 5 ligt Sky City. Hier vind je vooral restaurants en een paar winkels. Verwacht hier echter niet te veel van want je bent vlug rond.

Wel het vermelden waard is de vestiging van Max Burgare. Dit hamburgerrestaurant kreeg in 2008 een eervolle vermelding als derde beste restaurant in een luchthaven wereldwijd! Je kan er, naast de lekkere Maxburgers ook terecht voor een speciaal ontbijtmenu.

Kinderzone in Arlanda

De luchthaven Arlanda

Van Arlanda naar Stockholm

Er zijn verschillende manieren om van Arlanda naar Stockholm te reizen en omgekeerd. Je keuze zal afhangen van je budget en de tijd die je wil spenderen en van hoe groot je gezelschap is.

Van de luchthaven Arlanda naar het centrum van Stockholm

Flygbussarna

Van Bromma naar Stockholm zweer ik bij Flygbussarna. Ook voor Arlanda is dit de makkelijkste oplossing. Elke 10 minuten vertrekt er een bus. Zo’n 45 minuten later sta je in het centrum van Stockholm. Download de app en koop je tickets daar voor de goedkoopste prijs.
Er is ook een bus tussen Arlanda en Bromma.

Arlanda Express

De Arlanda Express is de snelste en (behalve de taxi’s) ook de duurste manier om van Arlanda tot in het centrum van Stockholm te geraken. De hogesnelheidstrein doet er slechts 20 minuten over en vertrekt elk kwartier. Lang moet je dus nooit wachten. Een ticket enkele reis voor volwassene kost 295 Zweedse kronen (zo’n 30 euro, afhankelijk van de koers). Per volwassene mogen 4 minderjarigen gratis meereizen. Reis je met meerdere personen, krijg je een speciaal tarief. Ook wie lang op voorhand via de website reserveert, krijgt korting. Tickets kan je via de website, via de ticketmachines of de balies in Arlanda en via de app aankopen. Je vindt alle tarieven op hun website.

Met het openbaar vervoer of taxi

De Pendeltåg (trein) brengt je in 38 minuten naar het station van Stockholm. De trein rijdt 2 keer per uur. Download de SL-app en koop je ticket via de app. Je betaalt 45 SEK per rit + een luchthaventoeslag van 120 SEK. Ipv een ticket per rit kan je eventueel ook een travelcard voor 24u, 72u of 7 dagen kopen. Recente prijzen vind je op de site van SL.

Wie wat creatief is, kan de luchthaventoeslag vermijden door eerst een bus te nemen. Bus 583 vertrekt meestal tussen terminal 4 en 5 en brengt je in 18 minuten naar Märsta Station. Hier stap je over op bovenstaande
Pendeltåg. Na 40 minuten sta je in het station van Stockholm. Zo kan je dus voor amper 45 SEK van Arlanda naar Stockholm reizen.

Wil je graag wat luxe, kies dan voor een privé-transfer. Kies je voor een taxi, dan moet je rekenen op zo’n 60 euro. Zeker als je met meerdere personen bent of aan de deur afgezet wil worden, kan dit alsnog een interessante optie zijn. Een taxirit naar de luchthaven is ietsje goedkoper.

Flixbus

Sinds kort is er nog een goedkopere optie om van Arlanda naar Stockholm te reizen: namelijk met Flixbus. Je reserveert je plekje op voorhand, via hun website en kan al vanaf 3,90 euro per persoon in het centrum geraken. De bus rijdt verschillende keren per dag maar op onregelmatige tijdstippen. Het kan dus zijn dat je dan wel wat moet wachten in de luchthaven. De rit zelf duurt 40 tot 50 minuten.

De geschiedenis van Arlanda

De naam Arlanda is het resultaat van een wedstrijd. Je hoort er Arland in, de oude naam van Ärlinghundra, de plaats waar de luchthaven ligt. ‘Att landa’ is bovendien Zweeds voor ‘landen’.

De luchthaven opende in 1959. Een jaar later ontving Arlanda de eerste internationale vluchten omdat de landingsbaan in Bromma te kort was.

Affiliate

3 juli 2018
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

%d bloggers liken dit: