Arlanda, Stockholms grootste luchthaven

Arlanda Stockholm luchthaven

Arlanda is de grootste luchthaven van Stockholm. De luchthaven ligt 42 km buiten de stad, vlakbij Sigtuna en Märsta. Elk jaar passeren er zo’n 25 miljoen passagiers. Vanuit België land je er als je met SAS Airlines, met Ryanair of vanaf eind oktober 2023 ook met Brussels Airlines vliegt. De andere luchthavens van Stockholm zijn Bromma, Skavsta en Västerås.

Arlanda luchthaven Stockholm

Terminals

Op Arlanda zijn er 4 terminals. Terminal 2 en 5 zijn voor internationaal verkeer. Terminals 3 en 4 zijn voor het binnenlandse verkeer. Tussen terminals 4 en 5 ligt Sky City. Hier vind je vooral restaurants en een paar winkels. Verwacht hier echter niet te veel van want je bent vlug rond.

Wel het vermelden waard is de vestiging van Max Burgare. Dit hamburgerrestaurant kreeg in 2008 een eervolle vermelding als derde beste restaurant in een luchthaven wereldwijd! Je kan er, naast de lekkere Maxburgers ook terecht voor een speciaal ontbijtmenu.

Kinderzone in Arlanda

Boek nu je tickets voor de Premium Lounge op Arlanda

Maak je vliegreis een beetje luxueuzer en comfortabeler. Bestel je tickets voor de Premium Lounge op Arlanda op voorhand zodat je zeker bent van je plekje en de beste prijs. Check hieronder of er tickets beschikbaar zijn voor je gekozen datum en boek meteen. Je kan tot 24u op voorhand kosteloos annuleren.

 

Van luchthaven Arlanda naar Stockholm centrum

Er zijn verschillende manieren om van Arlanda naar Stockholm te reizen en omgekeerd. Je keuze zal afhangen van je budget en de tijd die je wil spenderen en van hoe groot je gezelschap is.
Samengevat: Arlanda Express is het snelste, het openbaar vervoer of Flixbus het goedkoopste en persoonlijk vind ik Flygbussarna de beste optie prijs/kwaliteit.

Van de luchthaven Arlanda naar het centrum van Stockholm

Flygbussarna

Van Bromma naar Stockholm zweer ik bij Flygbussarna. Ook voor Arlanda is dit de makkelijkste oplossing. Elke 10 minuten vertrekt er een bus. Zo’n 45 minuten later sta je in het centrum van Stockholm. Download de app en koop je tickets daar voor de goedkoopste prijs.
Er is ook een bus tussen Arlanda en Bromma.

Arlanda Express

In amper 20 minuten van Arlanda in het centrum van Stockholm? Het kan! De Arlanda Express is de snelste en (behalve de taxi’s) ook de duurste manier om van Arlanda tot in het centrum van Stockholm te geraken. De hogesnelheidstrein doet er slechts 20 minuten over en vertrekt elke 10 tot 20 minuten. Lang moet je dus nooit wachten.

Wat kost de Arlanda Express?

Aan die snelheid hangt echter wel een prijskaartje. Reken op 295 SEK (zo’n 30 euro, afhankelijk van de koers) voor een volwassene (enkele reis). Heen en terug komt op 570 SEK. Er zijn speciale promoties zoals weekendpromoties of groepsbiljetten voor wie in gezelschap reist.

Per volwassene mogen 4 minderjarigen gratis meereizen. Ook wie lang op voorhand via de website reserveert, krijgt korting. Tickets kan je via de website, via de ticketmachines of de balies in Arlanda en via de app aankopen. Je vindt alle tarieven op hun website.

Tip: koop je ticket op voorhand, online of aan de ticketautomaten bij de lift naar het perron van de Arlana Express.

Met het openbaar vervoer

De Pendeltåg (trein) brengt je in 38 minuten naar het station van Stockholm. De trein rijdt 2 keer per uur. Download de SL-app en koop je ticket via de app. Je betaalt 45 SEK per rit + een luchthaventoeslag van 120 SEK. Ipv een ticket per rit kan je eventueel ook een travelcard voor 24u, 72u of 7 dagen kopen. Recente prijzen vind je op de site van SL.

Met bus 583 naar Märsta station vermijd je de luchthaventoeslag voor Arlanda. Zo geraak je voor de prijs van een ticketje met het openbaar vervoer van luchthaven Arlanda in het centrum van Stockholm.

Wie wat creatief is, kan de luchthaventoeslag vermijden door eerst een bus te nemen. Bus 583 vertrekt meestal tussen terminal 4 en 5 en brengt je in 18 minuten naar Märsta Station. Hier stap je over op bovenstaande Pendeltåg. Na 40 minuten sta je in het station van Stockholm. Zo kan je dus voor amper 45 SEK van Arlanda naar Stockholm reizen.

Met de taxi

Wil je graag wat luxe, kies dan voor een privé-transfer. Kies je voor een taxi, dan moet je rekenen op zo’n 60 euro. Zeker als je met meerdere personen bent of aan de deur afgezet wil worden, kan dit alsnog een interessante optie zijn. Een taxirit naar de luchthaven is ietsje goedkoper.

Flixbus

Sinds kort is er nog een goedkopere optie om van Arlanda naar Stockholm te reizen: namelijk met Flixbus. Je reserveert je plekje op voorhand, via de website van FlixBus, en kan al vanaf 3,90 euro per persoon in het centrum geraken. De bus rijdt verschillende keren per dag maar op onregelmatige tijdstippen. Het kan dus zijn dat je dan wel wat moet wachten in de luchthaven. De rit zelf duurt 40 tot 50 minuten.

De geschiedenis van Arlanda

De naam Arlanda is het resultaat van een wedstrijd. Je hoort er Arland in, de oude naam van Ärlinghundra, de plaats waar de luchthaven ligt. ‘Att landa’ is bovendien Zweeds voor ‘landen’.

De luchthaven opende in 1959. Een jaar later ontving Arlanda de eerste internationale vluchten omdat de landingsbaan in Bromma te kort was.

Vind hier de goedkoopste vluchten naar Arlanda.