Hornstulls Marknad in Södermalm (Stockholm)

Hornstulls Marknad

Twee weken geleden bracht ik een bezoekje aan het openingsweekend van Hornstulls Marknad (marknad = markt in het Zweeds). Elk weekend tijdens de warmere jaarhelft vind je heel wat leuke kraampjes en foodtrucks. 

Wat-waar-wanneer

Hornstulls Marknad heeft zijn vaste stekje langs Hornstulls Strand op Södermalm. Neem de metro (lijn 13 of 14) tot aan halte Hornstull en loop tot aan het water. De roze tentjes zijn al van ver zichtbaar. Je kan ook gewoon het volk volgen.  Elke zaterdag en zondag van april tot eind september vind je er 30-50 kraampjes langs de waterkant: van hippe foodtrucks met biologische voeding tot hotdogkraampjes, van standjes met zelfgemaakte spullen waar de designers zelf hun waar aan de man brengen tot echte loppis*-kraampjes met vintage en rommelmarktwaren. De markt vindt plaats tussen 11u en 17u. Tijdens het weekend van midzomer is er geen markt (dat is het weekend dichtst bij 21 juni).

Update: in 2021 start het opnieuw vanaf 14 augustus.

Hornstulls Marknad - Stockholm

Zeker als de zon ook van de partij is, is het op de koppen lopen op het marktje. Het is één van de favoriete weekendactiviteiten van de Stockholmers. Ik hoorde er bitter weinig Engels dus ik vermoed dat de toeristen het übergezellige marktje nog moeten ontdekken.

Hornstulls Marknad - Stockholm

Zonnig openingsweekend

Ik was er net op de middag. Heel wat Stockholmers hadden ook het idee om naar Hornstulls Marknad te gaan en van het lentezonnetje te genieten terwijl ze zich tegoed deden aan de hapjes van de foodtrucks. Het was zoeken naar een plekje op de trappen om te zitten.

Hornstull Strand

Qua food was er voor elk wat wils: van de onmisbare korv of hotdogs tot foodtrucks gespecialiseerd in wereldkeuken. Ik ging zelf voor een falafel. Wat verderop bestelde ik ook een biologische limonade. Bij sommige standjes van Hornstulls Marknad kan je gewoon met de kaart betalen. Anderen nemen enkel cash of swish (een speciale betaalapp waarmee de Zweden vlot mobiel kunnen betalen – helaas als buitenlander niet mogelijk. Meer over betalen in Zweden.). Best dus wat cash voorzien!

Hornstulls Marknad - Stockholm

Bij de loppiskraampjes bewonderde ik vooral de zelfgemaakte spullen. Ik sprak er met een dame die duidelijk blij was dat de lente terug in het land was en ze in het weekend terug naar Hornstulls Marknad kon.

Hornstulls Marknad - Stockholm

Bezocht jij in Zweden al eens een marktje of een typische loppis*?

*Loppis = Zweedse rommelmarkt

Pin for later