Hornstulls Marknad in Södermalm (Stockholm)

Posted in Stockholm by

Twee weken geleden bracht ik een bezoekje aan het openingsweekend van Hornstulls Marknad (marknad = markt in het Zweeds). Vorige week besloten ze Hornstulls Marknad af te lassen na de gebeurtenissen van vrijdag maar dit weekend zijn de foodtrucks en andere kraampjes weer present!

Hornstull Marknad (10)

Wat-waar-wanneer

Hornstulls Marknad heeft zijn vaste stekje langs Hornstulls Strand op Södermalm. Neem de metro (lijn 13 of 14) tot aan halte Hornstull en loop tot aan het water. De roze tentjes zijn al van ver zichtbaar. Je kan ook gewoon het volk volgen.  Elke zaterdag en zondag van april tot eind september vind je er 30-50 kraampjes langs de waterkant: van hippe foodtrucks met biologische voeding tot hotdogkraampjes, van standjes met zelfgemaakte spullen waar de designers zelf hun waar aan de man brengen tot echte loppis*-kraampjes met vintage en rommelmarktwaren. De markt vindt plaats tussen 11u en 17u. Tijdens het weekend van midzomer is er geen markt (voor 2017 is dat het weekend van 23 juni).

Hornstull Marknad (9)

Zeker als de zon ook van de partij is, is het koppen lopen op het marktje. Het is één van de favoriete weekendactiviteiten van de Stockholmers. Ik hoorde er bitter weinig Engels dus ik vermoed dat de toeristen het ubergezellige marktje nog moeten ontdekken.

Hornstull Marknad (22)

Zonnig openingsweekend

Ik was er dus twee weken geleden, net op de middag. Heel wat Stockholmers hadden hetzelfde idee en besloten van het lentezonnetje te genieten terwijl ze zich tegoed deden aan de hapjes van de foodtrucks. Het was zoeken naar een plekje op de trappen om te zitten.

Hornstull Marknad (14)

Qua food was er voor elk wat wils: van de onmisbare hotdogs tot foodtrucks gespecialiseerd in wereldkeuken. Ik ging zelf voor een falafel. Wat verderop bestelde ik ook een biologische limonade. Bij sommige standjes kan je gewoon met de kaart betalen. Anderen nemen enkel cash of swish (een speciale betaalapp waarmee de Zweden vlot mobiel kunnen betalen – helaas als buitenlander niet mogelijk). Best dus wat cash voorzien!

Hornstull Marknad (30)

Bij de loppiskraampjes bewonderde ik vooral de zelfgemaakte spullen. Ik sprak er met een dame die duidelijk blij was dat de lente terug in het land was en ze in het weekend terug naar Hornstulls Marknad kon.

Hornstull Marknad (26)

Bezocht jij in Zweden al eens een marktje of een typische loppis*?

*Loppis = Zweedse rommelmarkt

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like