Corona virus in Zweden?

Posted in Praktische info by
Corona virus in Zweden?

Op vakantie naar Zweden in deze bizarre corona-tijden? Ben je (op vakantie) in Zweden? Hieronder link ik steeds naar de officiële bronnen zodat je snel de meest recente officiële info hebt.

Hier vind je de officiële website van de overheidsdienst voor gezondheidszorg in Zweden.

Mag je naar Zweden reizen?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Ik probeer het hieronder zo duidelijk mogelijk op te lijsten.

Hou er rekening mee dat de situatie op elk moment kan veranderen (zowel wat striktere maatregelen als versoepelingen betreft), ook als je al ter plekke bent. Als reiziger heb je een grote verantwoordelijkheid bij het verspreiden van het virus. Blijf thuis bij de minste symptomen en hou je aan alle corona-regels.

Tip: check op deze site van de EU of je vakantieplannen mogelijk zijn.

Opgelet: alle volwassen boven de 18 jaar moeten vanaf 6 februari 2021 een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag kunnen tonen die maximaal 48 uur oud mag zijn en die bij aankomst in Zweden getoond moet worden. Ook bij de terugreis moet je de nodige testen en quarantainemaatregelen volgen.

Vanuit België

Wie met het vliegtuig naar Zweden reist, moet een mondmasker dragen in de luchthaven en op het vliegtuig. Op de luchthaven wordt je temperatuur genomen. Bij verhoging word je de toegang tot de vertrekhal en dus ook de vlucht geweigerd.

Check de laatste stand van zaken voor reizen naar Zweden op de website van buitenlandse zaken. Momenteel zijn alle niet-noodzakelijke reizen voor Belgen verboden en dit tot 18 april.

Als je toch moet gaan, doe het coronaveilig.

Vanuit Nederland

Nederlands reisadvies voor Zweden vind je hier. Ook deze website biedt duidelijke info voor Nederlanders.Hoe zit het met verplaatsingen in Zweden?

De Zweedse overheid roept op om het openbaar zoveel mogelijk te vermijden (enkel indien het niet anders kan) en zoveel mogelijk te kiezen voor alternatieven waar je een vaste zitplaats kan reserveren. Thuiswerk is er de norm.

Ook roept de regering op om winkelcentra, sportclubs en bibliotheken te vermijden. Lokale verstrengingen zijn mogelijk.

Ook het mondmasker deed zijn intrede in de Zweedse samenleving.

Wat is de impact van het corona virus in Zweden?

De horeca mogen open blijven als ze de regels voor social distancing kunnen garanderen en zorgen voor bediening aan tafel. Hier wordt streng op gecontroleerd en een aantal restaurants moest ondertussen (tijdelijk) sluiten. De social distancing is er vastgelegd op 2 meter. Verder mag je met beperkt aantal personen per tafel zitten.

In musea, winkels en shoppingcentra wordt een beperkt aantal personen per keer toegelaten. Evenementen voor meer dan 8 personen zijn geannuleerd, lokale uitzonderingen zijn mogelijk. Heel wat musea zijn opnieuw gesloten. Openingsuren kunnen tijdelijk aangepast zijn. Check steeds de meest recente openingstijden op de website van het restaurant, museum,… zelf.

Lokale verstrengingen zijn mogelijk.

In Zweden geldt het noodnummer 1177 voor wie symptomen vertoont of zich zorgen maakt dat hij/zij besmet zou kunnen zijn.

De situatie in Zweden

Zweedse gezondheidsorganisaties hebben het niveau i.v.m. risico op besmetting sinds 10 maart op ‘zeer hoog’ gezet. Op 17 november was sprake van ruim 177.000 met corona-besmette personen, verspreid over alle Zweedse regio’s. Deze aantallen zijn zeker verre van correct aangezien niet iedereen getest wordt. Wie symptomen heeft, moet contact met anderen vermijden tot ze minstens 2 dagen symptoomvrij zijn. Tot 17 november zijn er 6164 dodelijke corona-slachtoffers geteld in Zweden.

Recente cijfers vind je hier (in het Zweeds)

 • Op 16 maart riep de Public Health Agency op om zoveel mogelijk thuis te werken, zeker in de omgeving van Stockholm.
 • Sinds 1 april moeten de Zweden ook afstand houden. Zweden zijn sowieso op hun persoonlijke ruimte gesteld en gaan bijvoorbeeld op de bus niet snel naast elkaar zitten.
 • Ziekenhuizen en zorginstellingen vragen af te zien van niet-essentieel bezoek. 

Reisverzekering /annulatieverzekering?

Ben je nu in Zweden of overweeg je naar Zweden te reizen, dan kan je best checken of je reisverzekering medische bijstand, repatriëring en mogelijke kosten voor (preventieve) quarantaine – ook als je niet getest zou worden – ter plekke dekt. Check ook dat je reisverzekering een annulatie in het geval van een epidemie of pandemie zoals het coronavirus dekt.

Zeker voor wie ondanks ‘code oranje’ naar Zweden zou reizen is dit belangrijk. Het kan goed zijn dat je niet gedekt bent door je reisverzekering als je naar een regio met code oranje reist.

Als de kleurcode voor Zweden wijzigt terwijl je in Zweden bent, dan kan je best zo snel mogelijk terugkeren. Als je op eigen initiatief beslist om te blijven, ben je (bij de meeste verzekeringsmaatschappijen) niet langer verzekerd.

Op deze site van de Belgische FOD Economie kan je interessante info vinden i.v.m. rechten van de reiziger bij annulaties.

Nederlandse lezers klikken hier.

Waarom volgt Zweden een andere strategie in de strijd tegen corona?

Als buitenstaander was je misschien jaloers op de Zweden die in volle coronacrisis op terrasjes zaten? We linken Zweden aan groepsimmuniteit maar is dat ook zo? In se verschilt het in Zweden niet zoveel van België of Nederland. Maar Zweden is natuurlijk België of Nederland niet. De overheid legt veel verantwoordelijkheid bij de bevolking en de Zweden nemen deze verantwoordelijkheid doorgaans ook.

Ze houden zich vrij goed aan de social distancing regels. Zweden telt veel eenpersoonshuishoudens en ze staan sowieso op hun ‘personal space’. Daarnaast is het land vele malen uitgestrekter dan de Benelux en is Zweden (behalve in de grootsteden) met zijn 10 miljoen inwoners ook veel minder dicht bevolkt. Of hun strategie de juiste is, zal nog moeten blijken. Ook virologen uitten kritiek over de aanpak van de overheid.

Maar is er dan echt zoveel verschil in maatregelen tussen België (en Nederland) en Zweden? In se verschilt het misschien enkel in dit: in Zweden beslissen de bedrijven zelf maatregelen te nemen. De mensen nemen zelf verantwoordelijkheid. In België (en Nederland) moet de overheid het opleggen. De basisrichtlijnen zijn gelijkaardig.

Coronavirus in de andere Scandinavische landen

 • Denemarken: check de laatste stand van zaken.
 • Noorwegen: check het reisadvies hier. Een update van welke landen Noorwegen binnen mogen vind je hier.
 • Doorreisland Duitsland is voor Belgen en Nederlanders vrij toegankelijk. Uiteraard moeten de plaatselijke corona-maatregelen gevolgd worden.

Algemeen advies in de strijd tegen corona

 • Volg altijd en overal de maatregelen tegen het coronavirus, ook als je geen symptomen hebt. Reizigers kunnen het virus sneller verspreiden.
 • Blijf thuis bij het minste vermoeden van een van de symptomen.
 • Was je handen. Minstens 20 (beter nog 40 tot 60) seconden lang en zo vaak als mogelijk. Gebruik je handgel, let er dan op dat er minstens 70% alcohol inzit.
 • Raak je gezicht (ogen, mond, neus,…) zo weinig mogelijk aan.
 • Bedek je mond en neus als je moet hoesten of niezen en was achteraf je handen zorgvuldig.
 • Hou afstand. Vermijd contact met andere personen zoveel als mogelijk om verdere verspreiding in te dijken.
 • Draag, waar nodig, een mondmasker. Op luchthavens en in het vliegtuig is het dragen van een mondmasker verplicht.

Meer info vind je op de site van de Belgische overheid.

Disclaimer: controleer steeds de laatste adviezen. Ik doe mijn best deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden. Heb je aanvullingen, stuur me dan zeker een mailtje!
Laatste update van deze pagina: 8 maart 2021.

14 maart 2020
/
Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Frank Liefooghe

  Why are the north EU countries like Sweden less touch by covid 16 than the other EU countries.?
  Why are the EU Union,China and USA on the world covid 16 contamination top?

  31 maart 2020 at 18:40
  • Reply G. Verburgh

   hallo, coming from Sweden to visit my family in Belgium on 3 July 2020, do I have to go in quarantine?

   9 juni 2020 at 14:03
   • Reply Heidi

    Hi Goedele, at the moment you would have to do the 14-day quarantine but I presume things will change after 15 June, when borders open again? Check the official websites, linked to in this article. I try my best to update this page once the official sources are updated.

    9 juni 2020 at 18:11
    • Reply Peter

     Heidi, er os geen quarantaine plicht in Zweden voor eu burgers, nooit geweest, info hwb ik van familie in Zweden

     9 juni 2020 at 19:44
     • Heidi

      Dag Peter, zowel op de officiële sites van Buitenlandse Zaken België als Nederland staat dat een quarantaine van 14 dagen moet aangehouden worden bij terugkeer uit Zweden.

      9 juni 2020 at 21:21
 • Reply Tom m.

  Ik hoop dat men kajaktrip 25 juli met ons groepje kan doorgaan.. we duimen..

  2 april 2020 at 18:25
 • Reply Marco

  Van welke datum is dit artikel?

  8 april 2020 at 14:06
  • Reply Heidi

   Dag Marco, onderaan het artikel kan je zien wanneer het het laatst geupdate is.

   8 april 2020 at 15:51
 • Reply Peter

  Hey,zijn er inmiddels veranderingen ? Je update is inmiddels een paar weken geleden. Wij, Touristen, dromen ervan weer over de grens te mogen. Groetjes
  P.s. complimenten voor je site

  11 mei 2020 at 08:32
  • Reply Heidi

   Dag Peter, nee er zijn momenteel geen belangrijke wijzigingen. Voorlopig zijn alle niet-noodzakelijke verplaatsingen naar Zweden niet toegelaten.

   12 mei 2020 at 09:21
 • Reply Herman de Klein

  Wil dit zeggen dat Stena Lines voor betaalde overtochten van 26 mei heen en terug 2 juli Rostock-Trelleborg voucher of geld terug geeft?

  13 mei 2020 at 23:38
  • Reply Heidi

   Dag Herman,

   Dit kan je best bij Stena Lines zelf navragen.

   Groetjes,
   Heidi

   14 mei 2020 at 11:44
 • Reply Dirk Thoné

  Hey Heidi … ik zou graag (afhankelijk van corona uiteraard) een reis door Zweden willen maken met de trein. Daaronder ook de Inlandsbanen tot Narvik. Wat ik me afvroeg. Vermits ik een urologisch probleem heb, zijn er wc’s aanwezig op deze trein ? Bedankt alvast voor je antwoord. en en fijn beter 2021.

  30 december 2020 at 10:47
 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  You may also like

  %d bloggers liken dit: