Corona en reizen naar Zweden

Posted in Praktische info by
Op reis naar Zweden in coronatijden

Op vakantie naar Zweden in deze bizarre corona-tijden? Ben je (op vakantie) in Zweden? Ik doe mijn best deze pagina up-to-date te houden. Hieronder link ik steeds naar de officiële bronnen. Check steeds deze bronnen zodat je de meest recente officiële info hebt.

Hier vind je de officiële website van de overheidsdienst voor gezondheidszorg in Zweden.

Hou er rekening mee dat de situatie op elk moment kan veranderen (zowel wat striktere maatregelen als versoepelingen betreft), ook als je al ter plekke bent. Als reiziger heb je een grote verantwoordelijkheid bij het verspreiden van het virus. Blijf thuis bij de minste symptomen en hou je aan alle corona-regels.

Mag je naar Zweden reizen?

Tip: check op deze site van de EU of je vakantieplannen mogelijk zijn.

Om te weten of je naar Zweden kan reizen in deze corona tijden , en wat de voorwaarden zijn, moet je rekening houden met de aanbevelingen van enerzijds België (of Nederland) en anderzijds deze van Zweden.

Coronamaatregelen Zweden

Niet-essentiële reizen worden afgeraden. Verder is het van 12 juli tot 31 augustus aangeraden na aankomst in Zweden een coronatest te laten doen plus zoveel mogelijk contact te vermijden. Deze aanbevelingen zijn niet nodig voor wie minstens 3 weken geleden een eerste prik tegen covid kreeg, een certificaat van genezing heeft of voor kinderen jonger dan 6 jaar. (Bron in het Zweeds – de vertalingen laten soms wat op zich wachten)

Tot 31 augustus geldt dat je naar Zweden kan reizen als je:

 • een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag kan voorleggen die maximaal 72 uur oud is en opgesteld is in het Engels, Frans, Zweeds, Deens of Noors.
 • een vaccinatiecertificaat voorleggen van minstens 2 weken na eerste vaccin.
 • een certificaat van genezing kan voorleggen.

Check de laatste aanbevelingen hier (site in het Engels).

Reis je deze zomer naar Zweden, doe het coronaveilig!

Vanuit België

 • Reizen naar Zweden is momenteel mogelijk maar wordt afgeraden.
 • Elke Belg krijgt 2 gratis CPR-tests zolang ze niet de kans kregen zich volledig te vaccineren.
 • Het invullen van een Passenger Location Form is verplicht en dit binnen de 48u voor aankomst in België. Quarantaine tot 10 dagen met test op dag 1 en dag 7 kan nodig zijn.
 • De actuele kleurcodes voor reizigers uit België kan je hier vinden. Deze krijgen wekelijks een update. Op 11/7 is Zweden oranje behalve Stockholm, Middle Norrland, East Middle Sweden, South Sweden, West Sweden die groen zijn.
  Kom je uit een groene of oranje zone, moet je niet in quarantaine. Kom je uit een rode zone en ben je nog geen 2 weken volledig gevaccineerd, dan moet je een coronatest ondergaan en in quarantaine gaan tot het resultaat bekend is. Ben je al 2 weken volledig gevaccineerd dan moet de test + quarantaine niet.
 • Check de laatste stand van zaken voor reizen naar Zweden op de website van buitenlandse zaken.

Vanuit Nederland

Het actuele Nederlands reisadvies en de kleurcode voor Nederlanders reizigers naar Zweden vind je hier. Ook deze website biedt duidelijke info voor Nederlanders.

Code oranje voor Zweden betekent dat enkel noodzakelijke reizen aangeraden zijn. Zowel voor de heen- als terugreis zijn een negatieve coronatest verplicht (ook als je met een coronabewijs reist). Na de terugreis luidt het dringende advies in quarantaine te gaan.

Code geel betekent dat reizen toegestaan is. Quarantaine is niet nodig bij terugreis naar Nederland.Hoe beïnvloedt corona het leven in Zweden?

 • Openbaar vervoer: mondmaskers zijn niet langer verplicht maar wel aangeraden.
 • Horeca: er mogen maximum 8 personen per tafel. Tussen de gezelschappen moet minstens 1 meter.
 • In winkels, sportcentra,… is de regel 1 persoon per 10m².
 • Evenementen binnen mogen 50 personen (300 zittend), buiten 600 personen (3000 zittend).
 • Thuiswerk is er nog steeds de regel.
 • Lokale verstrengingen zijn mogelijk.

De Belgische regering raadt trouwens aan om de maatregelen die gelden in België ook in het buitenland op te volgen.

In Zweden geldt het noodnummer 1177 voor wie symptomen vertoont of zich zorgen maakt dat hij/zij besmet zou kunnen zijn.

De corona situatie in Zweden

Zweedse gezondheidsorganisaties hebben het niveau i.v.m. risico op besmetting sinds 10 maart 2020 op ‘zeer hoog’ gezet. Begin juni 2021 was sprake van ruim 1 miljoen met corona-besmette personen, verspreid over alle Zweedse regio’s. Deze aantallen zijn zeker verre van correct aangezien niet iedereen getest wordt. Wie symptomen heeft, moet contact met anderen vermijden tot ze minstens 2 dagen symptoomvrij zijn. Tot 4 juni 2021 zijn er 14.523 dodelijke corona-slachtoffers geteld in Zweden.

Recente cijfers vind je hier (in het Zweeds)

Reisverzekering /annulatieverzekering?

Ben je in Zweden of overweeg je naar Zweden te reizen, dan kan je best checken of je reisverzekering medische bijstand, repatriëring en mogelijke kosten voor (preventieve) quarantaine – ook als je niet getest zou worden – ter plekke dekt. Check ook dat je reisverzekering een annulatie in het geval van een epidemie of pandemie zoals het coronavirus dekt.

Zeker voor wie ondanks ‘code oranje’ of ‘code rood’ naar Zweden zou reizen is dit belangrijk. Het kan goed zijn dat je niet gedekt bent door je reisverzekering als je naar een regio met code oranje reist.

Als de kleurcode voor Zweden wijzigt terwijl je in Zweden bent, dan kan je best zo snel mogelijk terugkeren. Als je op eigen initiatief beslist om te blijven, ben je (bij de meeste verzekeringsmaatschappijen) niet langer verzekerd.

Op deze site van de Belgische FOD Economie kan je interessante info vinden i.v.m. rechten van de reiziger bij annulaties.

Nederlandse lezers klikken hier.

Waarom volgde Zweden een andere strategie in de strijd tegen corona?

Als buitenstaander was je misschien jaloers op de Zweden die in volle coronacrisis op terrasjes zaten? We linken Zweden aan groepsimmuniteit maar is dat ook zo? In se verschilt het in Zweden niet zoveel van België of Nederland. Zweden is natuurlijk België of Nederland niet. De overheid legt veel verantwoordelijkheid bij de bevolking en de Zweden nemen deze verantwoordelijkheid doorgaans ook. De basisrichtlijnen zijn gelijkaardig.

Ze houden zich vrij goed aan de social distancing regels. Zweden telt veel eenpersoonshuishoudens en ze staan sowieso op hun ‘personal space’. Daarnaast is het land vele malen uitgestrekter dan de Benelux en is Zweden (behalve in de grootsteden) met zijn 10 miljoen inwoners ook veel minder dicht bevolkt.

Coronavirus in de andere Scandinavische landen

 • Denemarken: check de laatste stand van zaken. Dit is ook van belang voor wie in doorreis is naar Zweden!
 • Noorwegen: check het reisadvies hier. Een update van welke landen Noorwegen binnen mogen vind je hier.
 • Check zeker ook de adviezen voor doorreislanden Duitsland en Nederland. Uiteraard moeten de plaatselijke corona-maatregelen gevolgd worden.
  Voor Belgen: DuitslandNederland
  Voor Nederlanders: Duitsland

Algemeen advies in de strijd tegen corona

 • Volg altijd en overal de maatregelen tegen het coronavirus, ook als je geen symptomen hebt. Reizigers kunnen het virus (en varianten) sneller verspreiden.
 • Blijf thuis bij het minste vermoeden van een van de symptomen.
 • Was je handen. Minstens 40 seconden lang en zo vaak als mogelijk. Gebruik je handgel, let er dan op dat er minstens 70% alcohol inzit.
 • Raak je gezicht (ogen, mond, neus,…) zo weinig mogelijk aan.
 • Bedek je mond en neus als je moet hoesten of niezen en was achteraf je handen zorgvuldig.
 • Hou afstand. Vermijd contact met andere personen zoveel als mogelijk om verdere verspreiding in te dijken.
 • Draag, waar nodig, een mondmasker. Op luchthavens en in het vliegtuig is het dragen van een mondmasker verplicht.

Meer info vind je op de site van de Belgische overheid.

Disclaimer: controleer steeds de laatste adviezen. Ik doe mijn best deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden. Heb je aanvullingen, stuur me dan zeker een mailtje!
Oorspronkelijk bericht: 14 maart 2020 – laatste update van deze pagina: 12 juli 2021.

4 juni 2021
/
Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Frank Liefooghe

  Why are the north EU countries like Sweden less touch by covid 16 than the other EU countries.?
  Why are the EU Union,China and USA on the world covid 16 contamination top?

  31 maart 2020 at 18:40
  • Reply G. Verburgh

   hallo, coming from Sweden to visit my family in Belgium on 3 July 2020, do I have to go in quarantine?

   9 juni 2020 at 14:03
   • Reply Heidi

    Hi Goedele, at the moment you would have to do the 14-day quarantine but I presume things will change after 15 June, when borders open again? Check the official websites, linked to in this article. I try my best to update this page once the official sources are updated.

    9 juni 2020 at 18:11
    • Reply Peter

     Heidi, er os geen quarantaine plicht in Zweden voor eu burgers, nooit geweest, info hwb ik van familie in Zweden

     9 juni 2020 at 19:44
     • Heidi

      Dag Peter, zowel op de officiële sites van Buitenlandse Zaken België als Nederland staat dat een quarantaine van 14 dagen moet aangehouden worden bij terugkeer uit Zweden.

      9 juni 2020 at 21:21
 • Reply Tom m.

  Ik hoop dat men kajaktrip 25 juli met ons groepje kan doorgaan.. we duimen..

  2 april 2020 at 18:25
 • Reply Marco

  Van welke datum is dit artikel?

  8 april 2020 at 14:06
  • Reply Heidi

   Dag Marco, onderaan het artikel kan je zien wanneer het het laatst geupdate is.

   8 april 2020 at 15:51
 • Reply Peter

  Hey,zijn er inmiddels veranderingen ? Je update is inmiddels een paar weken geleden. Wij, Touristen, dromen ervan weer over de grens te mogen. Groetjes
  P.s. complimenten voor je site

  11 mei 2020 at 08:32
  • Reply Heidi

   Dag Peter, nee er zijn momenteel geen belangrijke wijzigingen. Voorlopig zijn alle niet-noodzakelijke verplaatsingen naar Zweden niet toegelaten.

   12 mei 2020 at 09:21
 • Reply Herman de Klein

  Wil dit zeggen dat Stena Lines voor betaalde overtochten van 26 mei heen en terug 2 juli Rostock-Trelleborg voucher of geld terug geeft?

  13 mei 2020 at 23:38
  • Reply Heidi

   Dag Herman,

   Dit kan je best bij Stena Lines zelf navragen.

   Groetjes,
   Heidi

   14 mei 2020 at 11:44
 • Reply Dirk Thoné

  Hey Heidi … ik zou graag (afhankelijk van corona uiteraard) een reis door Zweden willen maken met de trein. Daaronder ook de Inlandsbanen tot Narvik. Wat ik me afvroeg. Vermits ik een urologisch probleem heb, zijn er wc’s aanwezig op deze trein ? Bedankt alvast voor je antwoord. en en fijn beter 2021.

  30 december 2020 at 10:47
 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  You may also like

  %d bloggers liken dit: