Corona virus in Zweden?

Posted in Praktische info by

Ben je op vakantie in Zweden? Of was je van plan om binnenkort naar Zweden te reizen? Hoe zit het met het coronavirus (officieel Covid -19) in Zweden? Mag je nog naar Zweden reizen nu de wereld tegen het corona virus strijdt? We proberen hieronder zo goed mogelijk op te lijsten wat de huidige adviezen zijn.

Hier vind je de officiële website van de overheidsdienst voor gezondheidszorg in Zweden.

Wat is de impact van het corona virus in Zweden?

Zweedse gezondheidsorganisaties hebben het niveau i.v.m. risico op besmetting sinds 10 maart op ‘zeer hoog’ gezet. Op 29 maart was sprake van meer dan 3700 met corona-besmette personen, verspreid over alle Zweedse regio’s. Deze aantallen zijn zeker verre van correct aangezien sinds enkele dagen enkel nog bij risicogroepen getest wordt. Wie symptomen heeft, moet contact met anderen vermijden tot ze minstens 2 dagen symptoomvrij zijn. Op 29 maart waren er 110 dodelijke slachtoffers in Zweden.

Recente cijfers vind je hier (in het Zweeds)

 • Momenteel zijn alle publieke evenementen met meer dan 50 personen geannuleerd. Er is voorlopig geen einddatum.
 • Ziekenhuizen en zorginstellingen vragen af te zien van niet-essentieel bezoek.
 • De regering gaf de scholen zelf de bevoegdheid om de lessen en de opvang te regelen. Hogere scholen zijn ondertussen gesloten.
 • Veel vluchten zijn geannuleerd. Contacteer je vliegmaatschappij om te weten of jouw vlucht ook getroffen is. Brussels Airlines schrapt vanaf 20/3 alle vluchten en dit tot 19 april. Ryanair kondigde aan niet te vliegen tot 1 juni.
 • Het openbaar vervoer behoudt de gewone dienstregeling.
 • Op 16 maart riep de Public Health Agency op om zoveel mogelijk thuis te werken, zeker in de omgeving van Stockholm.
 • Sinds 1 april moeten de Zweden ook afstand houden. Hoeveel afstand is niet gepreciseerd.

In Zweden geldt het noodnummer 1177 voor wie symptomen vertoont of zich zorgen maakt dat hij/zij besmet zou kunnen zijn.

Wat is de impact van het coronavirus op reizen in en naar Zweden?

UPDATE 14/3 om 16u46: Buitenlandse zaken raadt alle reizen van Belgen naar het buitenland af. Meer zelfs, op 17 maart adviseerde Buitenlandse Zaken aan Belgische toeristen in het buitenland om te overwegen om vervroegd terug naar huis te keren. Ondertussen (17/3, 21:30) kondigde Zweden aan dat het de grenzen sluit voor alle niet-noodzakelijke reizen vanaf 19/3 en dit voor minstens 30 dagen. Check de laatste stand van zaken voor reizen naar Zweden op de website van buitenlandse zaken. Nederlands reisadvies voor Zweden vind je hier.

Ben je nu in Zweden, kan je best checken of je reisverzekering medische bijstand, repatriëring en mogelijke kosten voor (preventieve) quarantaine – ook als je niet getest zou worden – ter plekke dekt.

Stel niet-noodzakelijke reizen/verplaatsingen zoveel mogelijk uit. We hebben zelf een belangrijke verantwoordelijkheid om het verdere verspreiden van dit virus te helpen indijken!

Moet je om een of andere reden écht naar Zweden reizen? Check dan dat je reisverzekering een annulatie in het geval van een epidemie of pandemie zoals het coronavirus dekt.

Op deze site van FOD Economie kan je interessante info vinden ivm rechten van de reiziger bij annulaties.

Stockholm

De meeste musea zijn voorlopig open maar beperken het aantal bezoekers. Eventuele evenementen worden afgelast of uitgesteld.
Ik lijst hieronder de links op naar de belangrijkste musea van Stockholm.

Hoewel de horeca officieel nog open mag blijven, sluiten steeds meer zaken toch op eigen initiatief. Wie anders een buffet serveert, zoekt naar alternatieve vormen. In winkels en shoppingcentra worden een beperkt aantal personen per keer toegelaten.

Ook in andere Zweedse steden als Göteborg en Malmö zie je vergelijkbare situaties. In Umeå besloot Guitars – The Museum om voorlopig te sluiten.

Coronavirus in de andere Scandinavische landen

 • Denemarken sluit de grenzen van zaterdag 14 maart om 12u tot maandag 13 april. Tenzij je in Denemarken woont of werkt, kom je er niet in. Het reisadvies van de Deense overheid voor alle reizen is aangepast naar een negatief advies voor niet-noodzakelijke reizen. Wie dus dacht om met de auto, trein of bus naar Zweden te reizen, kan dit niet via Denemarken doen.
 • Noorwegen sloot zijn grenzen voor risicolanden. Met terugwerkende kracht moet iedereen die sinds 27 februari uit het buitenland (ook niet risicolanden) terugkeerde 14 dagen in quarantaine blijven. Wie symptomen vertoont moet in quarantaine blijven tot minstens 7 dagen nadat de symptomen verdwenen. Ook het Noorse koningspaar moest in quarantaine na een buitenlandse reis. Verder zijn ook veel hotels, restaurants en musea er gesloten. Check het reisadvies hier.
 • Finland annuleerde evenementen met meer dan 500 aanwezigen tot 31 mei. Wie (lichte) symptomen vertoont, wordt gevraagd om thuis te blijven om eventuele verspreiding zoveel mogelijk te vermijden.
 • Doorreisland Duitsland kampt ook met een zware strijd tegen het coronavirus. Evenementen met meer dan 500 aanwezigen zijn er geannuleerd.

Algemeen advies in de strijd tegen corona

 • Annuleer alle niet-noodzakelijke verplaatsingen. Ook als je geen symptomen hebt. Reizigers kunnen het virus sneller verspreiden.
 • Was je handen. Minstens 20 seconden lang en zo vaak als mogelijk. Gebruik je handgel, let er dan op dat er minstens 70% alcohol inzit.
 • Raak je gezicht (ogen, mond, neus,…) zo weinig mogelijk aan.
 • Bedek je mond en neus als je moet hoesten of niezen en was achteraf je handen zorgvuldig.
 • Vermijd contact met andere personen zoveel als mogelijk om verdere verspreiding in te dijken.

Meer info vind je op de site van de Belgische overheid.

Na het coronavirus

De toeristische sector is zwaar getroffen door het coronavirus. Het is momenteel nog koffiedik kijken hoe lang de huidige maatregelen nodig zullen zijn. Dromen van reizen en research doen voor toekomstige reizen kan gelukkig nog altijd. Heb je de komende weken wat extra vrije tijd? Dan kan je er misschien werk van maken om wat Zweeds te leren of wat Zweedse receptjes uit te proberen?

Disclaimer: controleer steeds de laatste adviezen. Ik doe mijn best deze pagina zo up-to-date mogelijk te houden. Heb je aanvullingen, stuur me dan zeker een mailtje!
Laatste update van deze pagina: 1 april 2020.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Frank Liefooghe

  Why are the north EU countries like Sweden less touch by covid 16 than the other EU countries.?
  Why are the EU Union,China and USA on the world covid 16 contamination top?

  31 maart 2020 at 18:40
 • Reply Tom m.

  Ik hoop dat men kajaktrip 25 juli met ons groepje kan doorgaan.. we duimen..

  2 april 2020 at 18:25
 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  You may also like