Het geheim achter de namen van de meubels van Ikea

Ikea namen Bolmen

Heb je je ooit al afgevraagd waar de namen van de Ikea-producten vandaan komen? Als je een beetje Zweeds spreekt, zal je al snel de betekenis van enkele namen begrijpen. De wintercollectie krijgt steevast ‘Vinter’ als naam. Andere producten en meubels krijgen dan weer de naam van een plek in Zweden. De namen lijken lukraak gekozen maar al snel ontdek je een systeem.

Het was Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA, die het systeem om de IKEA producten te vernoemen bedacht. De verschillende productcategorieën krijgen hun naam volgens vaste regels. Zo worden badkamerartikelen zoals de Bolmen-toiletborstel altijd vernoemd naar Zweedse meren. Stoelen en banken – zoals Järvfjället en Ektorp – krijgen dan weer de naam van Zweedse steden en dorpen. En wist je dat de bekende Billy-kast vernoemd is naar Billy Likjedhal, een werknemer van Ikea?

Soms hebben de namen ook een betekenis. Zo betekent de naam van het krukje Bekväm ‘comfortabel’. Het speelgoedkeukentje Duktig betekent dan weer knap/flink. Het kleurrijke, plastic kinderservies kreeg de toepasselijke naam Kalas wat ‘feestje’ betekent. En de klassieker onder de zetel Poäng betekent ‘punt’.

Het uitspreken van die namen blijft een uitdaging maar we weten nu wel al een beetje wat ze betekenen. Misschien ben je in Zweden al plaatsnamen tegengekomen die verdacht veel op de namen van de producten en meubels van Ikea leken?

Ontdek het origineel

Bolmen, Järvfjället, Skärhamn, Kallax, Toftan… Zweden wil je graag uitnodigen om deze fantastische locaties ook echt te bezoeken. Velen van ons een ‘Bolmen’ toiletborstel in het toilet. Maar Bolmen is ook een prachtig meer, gelegen in de schilderachtige provincie Småland. Het meer ligt niet ver van het dorpje Agunnaryd waar de oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, opgroeide. Een mooie plek om te kanoën, wandelen en fietsen en om paddenstoelen en bessen te plukken. En zo zijn er nog 20 andere plekken in Zweden die nu graag hun naam terug willen.