Åbergs Trädgård & Café, groene vingers in Ystad

Posted in Skåne by

Wie met de auto in de buurt van Ystad is en groene vingers heeft, moet zeker eens een bezoekje brengen aan Åbergs Trädgård & Café. Dit gigantisch landgoed is niet alleen een tuincenter waar je alles van zaadjes tot volgroeide planten en alles ertussen kan kopen. Je vindt er ook tuingereedschap en accessoires. Bovendien is het er heerlijk verpozen in hun café waar ze lekkers uit de eigen tuin serveren.

Abergs Tradgard & Café Ystad (12)

Het was in 1872 dat Anders Åberg het bedrijf opstartte. Het is een van de oudste tuinen in Zweden die al die tijd door dezelfde familie en op dezelfde plaats verbouwd werd. Heel wat afstammelingen van Anders trokken de wijde wereld in en startten daar op hun beurt tuinbedrijven. De tuin in Ystad is sinds 2015 in handen van de vijfde generatie.

De serres van Åbergs Trädgård

Afhankelijk van je interesse in plantjes en tuinen, trek je best enkele uren voor je bezoek uit. Er valt namelijk heel wat te ontdekken! Ik was zelf nogal snel verdwaald. Het ene stuk loopt over in het andere. Verspreid over het domein staan verschillende serres. De ene serre doet dienst als onderkomen voor de tomaten, de andere is dan weer ingericht als winkel. Een leuk concept dat je ook terugvindt in Stockholm.

Abergs Tradgard & Café Ystad (8)

Naast planten kan je er ook potten en andere accessoires terugvinden. Je vindt hier letterlijk alles voor de tuin. Jammer dat ik Ystad aandeed in het begin van de roadtrip anders had ik wellicht enkele plantjes gekocht om thuis op mijn terras een plaatsje te geven.

Abergs Tradgard & Café Ystad (6)

Op het rekje vind je ook ecologische zadenpakketten. Dat is iets wat je natuurlijk makkelijker kan meenemen als je op vakantie bent. Het aanbod is in elk geval enorm. Ze hebben bijna 2000 verschillende soorten!

Abergs Tradgard & Café Ystad (5)

Bloemen, kruiden en groenten

Åbergs Trädgård & Café Ystad

Zelfs al heb je geen groene vingers, toch zal een bezoekje aan dit tuincenter je zeker verrassen. De lente is natuurlijk een fantastische periode om het landgoed te bezoeken. Zoveel kleur! Naast de vele perken voor verkoop zijn er ook een paar stukken waar ze tonen hoe het geheel er bij jou thuis kan uitzien. Ze hebben zelfs een stuk waar je kan volgen hoe ze hun eigen groenten, kruiden en fruit kweken voor eigen gebruik. Het team staat steeds ook paraat voor een woordje uitleg of advies.

Abergs Tradgard & Café Ystad (9)

Åbergs Trädgård Café

Abergs Tradgard & Café Ystad (7)

Zegt al dat tuinieren je echt niks, dan nog is dit een plek om even te stoppen. In het tuincafé serveren ze lekkere lunches en gebak met producten uit hun eigen tuin. Ik koos voor een ädelostcheesecake met huisgemaakte appelchutney.

Abergs Tradgard & Café Ystad (3)

Overal op het landgoed vind je gezellige, zonnige hoekjes waar je kan lunchen of tijd nemen voor fika. Bij minder goed weer zijn er ook zitplekken in de serre.

Abergs Tradgard & Café Ystad (2)

Praktisch

Abergs Tradgard & Café Ystad (4)

Openingstijden

De tuin is dagelijks open vanaf 10u. Door de week blijven ze open tot 18u, in het weekend sluiten ze om 16u. Het café is door de week een uurtje vroeger gesloten, om 17u. Met midzomer zijn zowel de tuinen als het café gesloten.

Hoe bereik je Åbergs Trädgård & Café?

Abergs Tradgard & Café Ystad (13)

Åbergs Trädgård & Café ligt op een 5-tal minuutjes rijden van het centrum van Ystad. Er staan vanop de weg al pijltjes aangeduid.

Adres: Karlshemsvägen 37, Ystad

Meer info op hun website.

Abergs Tradgard & Café Ystad (1)

In de buurt

Abergs Tradgard & Café Ystad (11)

Smörgåstårta in Wedemarks Café (Östersund)

Posted in Jämtland by

Wie in Östersund is en op zoek is naar een plekje om te lunchen, kan ik Wedemarks Café aanraden. Het is namelijk hier dat ze de beroemde Smörgåstårta uitgevonden hebben. Smörgåstårta zou je kunnen vertalen als een boterhamtaart. En dat is ook wat het is: het zijn boterhammen belegd in de vorm van een taart.

Wedemarks Östersund (3)

De eerste smörgåstårta

Geen betere plek om dus eens van die smörgåstårtar te proeven als de plek waar in de jaren ’60 de boterhammentaart werd uitgevonden. Het was chef Gunnar Sjödahl die de creatie bedacht en er destijds heel wat media-aandacht mee wist te scoren. De smörgåstårta veroverde de rest van de wereld, of toch de rest van Scandinavië.

Wedemarks Östersund (7)

Ontbijt, lunch en fika

Bij Wedemarks serveren ze nog steeds smörgåstårtar. Daarnaast kan je er ook terecht voor ontbijt, lunch en fika. Naast de boterhammentaart, koos ik er ook voor een romige courgettesoep. Er is elke dag keuze uit diverse lunchgerechten en verse soep.

Wedemarks Östersund (5)

Zoals gewoonlijk in Zweden kan je ook water gewoon nemen en mag je, als je een kopje koffie besteld nog een tweede keer bijnemen. Wedemarks bestaat al sinds 1924. Tijdens de zomermaanden verkopen ze ook zelfgemaakt Italiaans ijs.

Praktisch

Wedemarks Östersund (2)

Openingstijden

Wedemarks opent op weekdagen om 7u30 tot 18u. Op zaterdag zijn ze open van 10u tot 17u en op zondag van 12u tot 17u.

Waar vind je Wedemarks Café?

Wedemarks Konditori & Bageri vindt je in de Prästgatan in het centrum van Östersund, vlakbij het grote plein aan het cultuurhuis.

Adres: Prästgatan 27, Östersund

In de buurt

  • Hotel Emma
  • Hotell Östersund
  • Kitchen & Table
  • Vezzo

Kvarnpirens Konditori Göteborg

Posted in Göteborg by

Het was een zonnige winterdag toen we in Göteborg ‘aan de overkant’ van het water aan het wandelen waren. We waren met het bootje naar Lindholmen gevaren en wandelden toen helemaal tot de kraan van Eriksberg en weer terug. Na zo’n flinke wandeling hadden we natuurlijk grote honger. Of was het eerder zin in iets zoets?

Kvarnpirens Konditori Göteborg (1)

Sleutel voor de wc

We stapten uiteindelijk bij Kvarnpirens Konditori binnen. We kozen een tafeltje aan het raam. Achter glas was het extra genieten van de warmte van de zon. Je kan er kiezen uit lichte lunchgerechten (broodjes, slaatjes,…) of iets zoets. Hoewel het bijna middaguur was, koos ik voor een stukje prinsessentaart. Heerlijk!

Om te vermijden dat toeristen binnen en buiten lopen zonder iets te consumeren maar enkel voor een toiletbezoek, is het toilet op slot. De sleutel kan je aan de kassa vragen. Slim bedacht maar wel wat omslachtig. In de praktijk leek de ene wc-ganger de sleutel aan de volgende door te geven.

Kvarnpirens Konditori Göteborg (2)

Kvarnpirens Konditori praktisch

Naast het tea-roomgedeelte kan je ook gewoon een brood of taartjes halen. Ze bakken elke dag vers brood.

Openingstijden

Café Kvarnpiren is open van maandag tot vrijdag van 8u tot 18u, op zaterdag van 9u tot 16u en op zondag van 10u tot 16u.

Hoe bereik je Kvarnpirens Konditori?

Steek het water over met de ferry en blijf langs het water wandelen. Je vindt het café vlakbij Svenska Ostindiska Kompaniet.

Adres: Belegatan 7, Göteborg

Kvarnpirens Konditori Göteborg (3)

In de buurt

  • Kraan van Eriksberg