Met de auto naar Zweden: de beste routes

Posted in Praktische info by

Alle wegen leiden naar Rome. Je zou hetzelfde van Zweden kunnen zeggen. Neem Google Maps er maar even bij. Als ik zoek naar de routebeschrijving van Oostende (Belgische kust) naar Malmö of Stockholm, krijg ik al meteen 3 opties voorgeschoteld. Dan is er ook nog de route zonder ferries, via Odense, die een 100-tal km langer is en amper een halfuurtje langer duurt. En uiteraard kan je ook de ferry nemen. Welke is nu de best route om met de auto naar Zweden te reizen? Zie je door de bomen het bos niet meer, dan help ik graag met onderstaand overzicht.

Of je nu vanuit België of vanuit Nederland vertrekt, het komt eigenlijk op hetzelfde neer. We moeten allemaal via Bremen en Hamburg. Vanuit België doorkruis je wellicht een stukje Nederland (Roermond en Venlo) en een groot stuk Duitsland. Afhankelijk van welke route je uiteindelijk kiest, kan daar ook nog een stuk Denemarken bijkomen.

Tip: maak van je reis naar je bestemming al een stukje vakantie. Stop onderweg om iets te bezoeken, blijf eventueel overnachten,…

Zonder ferry/via de bruggen naar Zweden

Ok, toegegeven, ik heb nog zeker niet alle mogelijke opties zelf uitgetest maar na grondig vergelijken en uitzoeken van de mogelijkheden, is het hele traject rijden mijn persoonlijke favoriet. Als je kiest om via de bruggen in Denemarken te reizen, moet je je niet haasten naar de ferry, je verliest geen tijd met wachten op de ferry en je kan het traject gewoon op eigen tempo doen.

Het addertje onder het gras? Je kan je GPS niet zomaar blindelings volgen. Afhankelijk van de instellingen van je GPS moet je instellen dat je ferries vermijdt. Eventueel kan je ook Odense als tussenstop invoeren. Of zelf wat alerter zijn op de weg natuurlijk.

Je rijdt op deze manier ongeveer 100 km om (in vergelijking met de optie van de boot Puttgarden – Rødby). De kosten? De Grote Beltbrug tussen Funen en Sjælland kost 35,00 euro, voor de Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö betaal je 54,00 euro tol. Wie online en op voorhand betaalt voor de Sontbrug betaalt 49,00 euro.

Kortingspas voor de Sontbrug

Tip: zelfs vanaf 1x heen/terug over de Öresundsbron loont het om een BroPas aan te schaffen. Je betaalt 43 euro per jaar voor deze kortingskaart. Een enkele rit over de brug kost je dan slechts 23 euro.

Rij je dus over de brug bij het begin van je vakantie en aan het einde van je vakantie, ben je nog altijd 6 euro goedkoper uit dan als je online zou betalen en 18 euro goedkoper dan ter plekke te betalen.
Ook bij de Grote Beltbrug kan je gebruik maken van de Club Storebælt (gratis, wel even aanmelden) van EasyGo, je betaalt dan slechts 26 euro per rit. Met de BroPas en Club Storebælt kosten de 2 bruggen dus 49 euro (enkele reis).
Qua benzine komt een enkele reis Oostende-Malmö (via Odense) met mijn Q2 op zo’n 95 euro. Of ongeveer 288 euro heen en terug. Reken ik de prijs voor de kortingskaart er nog bij, kom ik aan 331 euro in totaal.

Tip: tank de auto nog eens vol vlak voor je Denemarken binnenrijdt (bij Ustrup) – over het algemeen liggen de brandstofprijzen in Duitsland lager dan in Denemarken.

Tijd zonder pauzes: 11u50
Kostprijs: 288,00 euro

Met de ferry en de brug naar Zweden

De eerste keer dat ik met de auto terugkeerde van Zweden, had ik gewoon mijn gps ingesteld. Die bracht me via de Sontbrug (54 euro, zonder korting) naar de ferry Puttgarden – Rødby. De ferry van Scandlines vaart normaal gezien heel de dag, om het half uur. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Hou er rekening mee dat je misschien moet wachten op de volgende ferry.

Aan boord kan/moet je de auto verlaten. Je kan er ook iets kleins eten en iets drinken (maar vond ik zelf niet echt aan te raden). De korte vaartocht is ideaal om even de benen te strekken en vervolgens weer verder te rijden.

De prijzen zijn afhankelijk van het moment dat je wil varen. Ze starten vanaf 32 euro voor wie meer dan 2 weken op voorhand boekt en vanaf 79 euro voor wie ter plekke reserveert. Let op, dit zijn minimumprijzen. In het hoogseizoen zal je meer betalen.

De rit Oostende-Malmö (enkele rit) komt ongeveer op 87,5 euro. De prijs voor de combi ferry-brug was gemiddeld 96 euro. In totaal kom je dus op 367 euro.

Prijzen + boeken overtocht Puttgarden – Rødby: link
Combi-tickets met de Sontbrug: link

Tijd zonder pauzes (en zonder wachten op de ferry): 12u34
Kostprijs: 367,00 euro

Met de veerboot naar Zweden

Er zijn verschillende mogelijkheden voor wie met de auto naar Zweden wil en een deel van de route per ferry wil afleggen. Ik probeer ze hieronder zo goed mogelijk op te lijsten. Heb je aanvullingen of opmerkingen, laat dit dan zeker in de comments weten!

Goed om weten: op zee geldt roaming niet. Je telefoon maakt dan verbinding met het netwerk via een sateliettelefoon en dat brengt extra kosten met zich mee. Beperk je dus tot het wifi-netwerk van het schip of blijf even offline.

Met de boot van Duitsland naar Zweden

Kiel – Göteborg

De populairste ferry voor wie met de auto naar Zweden rijdt, zal wellicht Kiel-Göteborg zijn. Het klinkt ook goed: je rijdt tot in Kiel (vanuit Oostende net geen 8u), scheept in de vooravond in op de ferry en ‘s anderdaags ontwaak je uitgerust in Göteborg. Aan boord kan je iets eten (extra te betalen), er is vaak entertainment,…

Denk er bij het inpakken aan dat je best een aparte tas inpakt met spullen die je die nacht op het schip nodig kan hebben. Eens je de wagen verlaten hebt, kan je niet meer terug naar het autodek.

Prijzen en boeken overtocht Kiel – Göteborg: link

Tijd zonder pauzes: 11u50
Kostprijs: 288,00 euro

Vanuit Rostock naar Trelleborg

Travemünde – Malmö

Travemünde – Trelleborg

Sassnitz – Trelleborg

Veerboten van Denemarken naar Zweden

De veerboot tussen Polen en Zweden

Zelf combineerde ik ooit een mini-vakantie in Usedom met de ferry van Polen naar Zweden om daar een roadtrip te maken. Vanuit Swinoujscie kan je naar Ystad en Trelleborg;

Gent – Göteborg

Ook vanuit België kan je rechtstreeks naar Zweden mee met een schip, zelfs je auto kan mee. Het is wellicht het buitenbeetje in dit lijstje want het vrachtschip van DFDS doet er zo’n 32 uur over. Afhankelijk van het seizoen vaart het vrachtschip 4 tot 6 keer per week van en naar Göteborg.

Meevaren met het vrachtschip kost 220 euro per persoon. Hiervoor krijg je een cabine met zeezicht en badkamer ter beschikking. De maaltijden aan boord zijn ook inbegrepen. Wil je ook je auto meenemen, betaal je nog een 195 euro. Deze prijzen zijn voor een enkele reis.

Het lijkt me wel wat om eens met dit vrachtschip mee te varen. De 32 uur onderweg zijn, schrikken me niet echt af. Als er wifi is, kan ik die tijd gebruiken om te werken. Goedkoop is het echter wel niet en er kunnen maximum 8 passagiers mee per vaart.

Tijd onderweg: 1u rijden tot Gent + 32 uur op het vrachtschip
Kostprijs: 415 euro (enkele reis)

Pin for later

Met de auto naar Zweden de beste routes

Affiliate

Met het vliegtuig naar Zweden

Posted in Praktische info by

Het is niet de meest milieuvriendelijke manier van reizen maar wel de snelste. Vanuit België sta je na 2 uur vliegen in Stockholm. Naar Kopenhagen (voor Malmö – Zweden) doet het vliegtuig er ongeveer een uurtje over. Hieronder vind je een overzicht van alle vluchten vanuit België, Nederland en Duitsland (Düsseldorf) naar Zweden. Vergelijk hier de prijzen voor jouw vlucht naar Zweden.

Met het vliegtuig naar Zweden, vanuit België

Er zijn dagelijkse meerdere vluchten vanuit België naar de grootste Zweedse steden. Hoewel Malmö wel een (kleine) luchthaven heeft, is het veel gemakkelijker om vanuit België (en Nederland) op Kopenhagen Kastrup te vliegen en dan met de Öresundstrein naar Malmö verder te reizen (amper 20-30 minuutjes).

Naar Stockholm:

 • Brussels Airlines: Brussels Airport – Stockholm Bromma
 • SAS Airlines: Brussels Airport – Stockholm Arlanda
 • Ryanair: Brussels South (Charleroi) – Stockholm Skavsta (opgelet, Skavsta ligt op + 100 km van Stockholm!)

Naar Göteborg:

 • Brussels Airlines: Brussels Airport – Göteborg Landvetter
 • SAS Airlines: Brussels Airport – Göteborg Landvetter

Naar Malmö:

 • Brussels Airlines: Brussels Airport – Kopenhagen Kastrup
 • SAS Airlines: Brussels Airport – Kopenhagen Kastrup
 • Ryanair: Brussels South (Charleroi) – Kopenhagen Kastrup

Woon je dicht bij de Nederlandse of Duitse grens? Dan kan het ook interessant zijn om de vluchten vanop de luchthaven van Eindhoven of Düsseldorf te vergelijken.

Met het vliegtuig naar Zweden, vanuit Nederland

Vanuit Amsterdam- Schiphol zijn er verschillende (dagelijkse) vluchten naar Zweden. Ook vanuit Eindhoven en Groningen kan je met het vliegtuig naar Zweden (of Kopenhagen voor Malmö).

Naar Stockholm:

 • KLM: Amsterdam – Stockholm Arlanda
 • SAS Airlines: Amsterdam – Stockholm Arlanda
 • Norwegian Airlines: Amsterdam – Stockholm Arlanda
 • Transavia: Eindhoven – Stockholm Arlanda

Naar Göteborg:

 • KLM: Amsterdam – Göteborg Landvetter

Naar Malmö (Kopenhagen):

 • KLM: Amsterdam – Kopenhagen Kastrup
 • Transavia: Eindhoven – Kopenhagen Kastrup
 • AIS Airlines: Groningen – Kopenhagen Kastrup (2x daags op weekdagen)

Naar Växjö:

 • KLM: Amsterdam – Växjö

Naar Linköping:

 • KLM: Amsterdam – Linköping

Met het vliegtuig naar Zweden, vanuit Duitsland

Woon je dicht bij de Duitse grens, dan kunnen volgende vluchten vanuit Düsseldorf ook een optie zijn om naar Zweden te vliegen.

Naar Stockholm:

 • SAS Airlines: Düsseldorf – Stockholm Arlanda
 • Eurowings: Düsseldorf – Stockholm Arlanda
 • Laudamotion/Ryanair: Düsseldorf – Stockholm Skavsta (op +100km van Stockholm)

Naar Göteborg:

 • Laudamotion: Düsseldorf – Göteborg Landvetter

Naar Kopenhagen/Malmö:

 • SAS Airlines: Düsseldorf – Kopenhagen Kastrup
 • Eurowings: Düsseldorf – Kopenhagen Kastrup
 • Laudamotion/Ryanair: Düsseldorf – Kopenhagen Kastrup

Van de luchthaven naar het centrum van de stad

Eens je met het vliegtuig in Zweden bent, moet je nog naar de stad zelf. Vaak zijn er verschillende mogelijkheden om van de luchthaven naar het centrum van de stad te reizen. In Arlanda kan je bijvoorbeeld kiezen tussen de snelle maar dure Arlanda Express of het tragere maar goedkoper openbaar vervoer. Over het algemeen zijn de bussen van Flygbussarna de beste optie (omwille van gemak en prijs/kwaliteit).

Klimaatcompenseer je vlucht!

De Zweden zijn erg begaan met het milieu en het klimaat. Is de trein, bus of zelfs de auto geen optie voor je vakantie in Zweden, dan kan je ook nog altijd je vlucht klimaatcompenseren. Je betaalt dan een klein bedrag waarmee ze bomen planten of een milieuvriendelijk project steunen. Bij de meeste vliegmaatschappijen kan je dit bij het boeken zelf al doen. Of je kan achteraf via bv. deze site zelf je uitstoot berekenen en compenseren.
Dit is uiteraard vrijblijvend.

Pin for later

Met het vliegtuig naar Zweden

Affiliate

Met de hond naar Zweden

Posted in Praktische info by

Uiteraard wil je graag je favoriete viervoeter(s) meenemen op vakantie. Zweden is een hondvriendelijk land maar er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je je hond naar Zweden wil meenemen.

Wat moet je weten als je met je hond naar Zweden reist?

EU-dierenpaspoort

Het EU-dierenpaspoort is verplicht voor alle honden. Je kreeg dit mee van de verkoper of kunt dit bij de dierenarts krijgen. In het EU-dierenpaspoort vind je alle informatie over je hond zoals identificatie, vaccinaties en eventuele andere behandelingen als ontworming. Zorg dat je het EU-dierenpaspoort altijd bij je hebt!

Microchip

Bij het EU-dierenpaspoort hoort ook een microchip die de dierenarts onderhuids inplant. Op deze manier kunnen ze je hond identificeren. Check dat de microchip van je huisdier voldoet aan de juiste ISO-normen zodat ze het ook in het buitenland makkelijk kunnen uitlezen.

Inenting tegen hondsdolheid

Je moet kunnen bewijzen dat je hond in orde is met de inentingen tegen rabiës of hondsdolheid. De hond mag pas 21 dagen na zijn inenting reizen.

Ontworming is sinds 2012 niet langer verplicht voor honden die uit een EU-land komen. De dierenarts noteert deze behandelingen ook in het EU-dierenpaspoort.

Tip: vraag je dierenarts steeds naar de laatste en meest recente info om je hond mee te nemen naar Zweden. Hier vind je de laatste info van de bevoegde Zweedse dienst voor Landbouw, ook in het Engels.

Aanmelden

In principe moet je je hond aanmelden bij de douane. Dit kan aan de grens of je kan dit op voorhand online doen via deze link. Als je je hond online aangemeld hebt, kan je gewoon doorrijden.

Reis je via de Öresundsbron (Sontbrug), neem dan rij 10 met het rode bordje “Goods to declare”.

Goed om weten

 • Honden moeten in Zweden een hondenautogordel dragen. Ze moeten op de achterbank of in de koffer (in een bench).
 • Zorg dat je steeds zakjes voor de hondenpoep bij hebt en ruim ook steeds alles op.
 • Controleer je hond regelmatig op tekenbeten. Een tekentang is onmisbaar.
 • Ook honden kunnen last hebben van muggen. In het waterrijke Zweden, kunnen de muggen in grote getale aanwezig zijn.
 • Het kraantjeswater in Zweden is perfect drinkbaar. Je vindt onderweg ook heel wat plekken om je drinkfles opnieuw te vullen.

Mag de hond overal mee in Zweden?

Jammer maar helaas, in Zweden mogen honden meestal niet mee op restaurant of bij andere plekken waar voedsel verkocht wordt.

Ook is het belangrijk dat je de hond tussen 1 maart en 20 augustus aangelijnd houdt, zeker in bosrijke gebieden. Hier staan zware straffen op. Het kan verder ook geen kwaad om je hond een fluokleurige halsband om te doen. Dit in verband met de jacht.

Doorreislanden

Als je met de wagen naar Zweden rijdt, is het ook belangrijk even te checken hoe de regelgeving in de doorreislanden zit.

Neemt u onderweg ook de ferry? De voorwaarden en regels zijn afhankelijk van de maatschappij. Je kan deze info best bij de betreffende maatschappij opvragen.

Reis je met het vliegtuig, check dan bij de luchtvaartmaatschappij of er nog specifieke regels gelden. Via onderstaande links vind je meer info bij de diverse airlines:

Met de hond door Duitsland

In Duitsland moeten honden in de auto op de achterbank ofwel een hondengordel dragen ofwel in een bench zitten. Honden die meer wegen dan 20 kg en/of een schoftgrootte hebben van meer dan 40 cm moeten altijd aangelijnd zijn. Bovendien moet je dan ook een muilkorf bij hebben.

Met de hond door Denemarken

Is je hond een van deze rassen: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak? Deze rassen zijn in principe verboden in Denemarken. Als je onderweg bent naar Zweden, mag je hond wel mee maar hou de pauzes onderweg zo kort mogelijk.

Lijkt je hond op bovenstaande rassen, dan neem je best de stamboom mee zodat je kan bewijzen dat het niet om een van de verboden rassen gaat.

Comfort voor de hond onderweg

 • Denk eraan voldoende te stoppen om de hond uit te laten. De chauffeur zal zelf ook gediend zijn met regelmatige pauzes.
 • Als je hond niet gewoon is van ritjes te maken in de wagen, is het misschien niet verstandig om de hond meteen mee te nemen voor een rit van meerdere uren.
 • Neem voldoende water mee voor de hond.
 • Laat je hond nooit alleen in de wagen! Zelfs als je denkt dat het niet echt warm is.

Op zoek naar een hondvriendelijk logies in Zweden?

Check hier alle logies waar huisdieren toegestaan zijn.

Hondvriendelijke logies onderweg

Via deze link vind je alle hotels in Duitsland waar honden toegelaten zijn. Tip: klik op ‘Toon op kaart’ om te zien welke hotels op je route liggen.

Laat mij je reis plannen!

Geen zin of tijd om zelf je reis helemaal uit te stippelen? Geen probleem! Je kan je hondvriendelijke vakantie volledig door mij laten plannen. Hoe deze service in zijn werk gaat, lees je bij “Reisplanning“.

Pin for later

Met je hond naar Zweden op vakantie

Disclaimer: de hond op de foto is onze bobtail zaliger. De foto is genomen op het strand in Westende en dus niet in Zweden.

Affiliate