Salt & Brygga, eten met zicht op de Öresundbrug

Posted in Malmö by

Västra Hamnen is mijn favoriete wijk van Malmö. Eén van de restaurantjes op de promenade (mét zicht op de Öresundbrug) is Salt & Brygga. Het restaurant onderging vorig jaar enkele veranderingen. Zo trekken ze niet langer de uitsluitend organische kaart maar zijn ze nu eerder een bistro die voor seizoensproducten kiest.

Sallt & Brygga - Malmö

Uitzicht op The Bridge

De promenade van Västra Hamnen is sowieso een heerlijke plek om te vertoeven. ’s Avonds kan je er de zon zien zakken in zee, overdag geniet je er van het uitzicht op de Öresundburg. Salt & Brygga ligt vlakbij het Riberborgspark. In de zomermaanden kan ik het terras aanraden.

Beste bio

In 2010 won Salt & Brygga nog de prijs voor het beste eco-restaurant. In 2015 veranderde het restaurant van eigenaar en de nieuwe eigenaars (die vroeger ook al in het restaurant werkten) kozen ervoor om een andere weg in te slaan. Salt & Brygga staat nog steeds gekend voor zijn slow food maar het organische is niet langer in alles doorgetrokken.

De aanraders

Mijn aanraders bij Salt & Brygga zijn de lunches. ’s Middags (doordeweeks) kan je voor een budgetvriendelijke prijs kiezen voor een dagmenu die wekelijks verandert. Voor de vegetarische menu en de menu met vlees betaal je ongeveer 10 euro. Voor de dagmenu met vis lig je rond de 15 euro.

De kwaliteit van de gerechten is zeer goed. Bovendien is water steeds inbegrepen. Ik at er al eens de vegetarische optie en deze met vis. Zeer lekker maar eerder kleine porties. Nu, met alle fika-stops is dat misschien nog zo slecht niet. Naast de dagmenu is er ook een (beperkte) kaart met wisselende gerechten.

Ook de desserts van Salt & Brygga worden bejubeld. Salt & Brygga organiseert sinds kort ook brunches. Iets wat ik zeker aan mijn lijstje om uit te proberen zal toevoegen. In tegenstelling tot wat je vaker bij brunches hebt, moet je niet aanschuiven aan een buffet maar krijg je alles aan tafel geserveerd.

Tijdreizen in openluchtmuseum Kulturen Lund

Posted in Skåne by

Een van de topbezienswaardigheden in Lund is het openluchtmuseum Kulturen Lund. Het ligt midden in de stad en krijgt elk jaar 200.000 bezoekers over de vloer. Kulturen Lund opende in 1892 en was daarmee het tweede openluchtmuseum in Zweden, net na Skansen in Stockholm dat enkele maanden eerder opende.

Kulturen Lund (1)

De eerste huizen

In het openluchtmuseum kan je authentieke gebouwen vinden vanuit heel Zweden. De vereniging kocht, op initiatief van stichter Georg Karlin, huizen op om de cultuur te bewaren en verhuisde ze naar Lund. De eerste huizen die gekocht werden, samen met de grote tuin, zijn Herrehuset en Lusthuset. Deze huizen staan nog steeds op hun oorspronkelijke plaats. Blekingegården was het eerste huis dat gekocht en verhuist werd. Ook Borgarhuset, Uranäsboden en Måketorpsboden maakten deel uit van de eerste collectie van Kulturen Lund.

In 1894 verhuisde ook de Bosebokerk naar Kulturen. Met deze kerk hadden ze een gebouw van elke stand uit de oude samenleving: adel, priesters, burgers en boeren. De daaropvolgende jaren kwamen er nog heel wat andere historische gebouwen bij.

Bosebokyrka

Kulturen Lund (1)

De kerk van Bosebo is een houten kerk uit 1652. De kerk stond tot 1984 in i Bosebo in Småland. De bisschop van Småland, Esaias Tegnér, liet heel wat houten kerken afbreken en vervangen door grotere (stenen) kerken. Kulturen Lund kon de kerk dus goedkoop kopen. De houten kerk werd afgebroken, per trein naar Lund vervoerd en terug opgebouwd. De meeste muurtekeningen en de predikstoel zijn van de hand van Sven Nilsson Morin uit Gnosjö. De kerk wordt nog steeds gebruikt voor huwelijken, dopen en concerten.

Kulturen Lund (2)

Evenementen in Kulturen Lund

Het hele jaar door kan je in de huizen zien hoe ze er vroeger leefden. Regelmatig zijn er ook evenementen. In mei is er elk jaar een volksmuziekinstrumentenfeest. In juni vieren ze in Kulturen ook uitgebreid de nationale feestdag (op 6 juni) en het midzomerfeest (de vrijdag het dichtst bij 21 juni). Aan de vooravond van St. Lucia is er een speciale plechtigheid in de oude Bosebokerk.

Hökeriet

Hökeriet

De oude kruidenierswinkel Hökeriet maakt ook deel uit van Kulturen. Je vindt Hökeriet niet in het openluchtmuseum zelf maar op de hoek van Tomegapsgatan en Sankt Annegatan. Het huis dateert van 1827. De winkel opende in 1855. Tot 1957 was dit de plaatselijke kruidenier. In 1962 kocht Kulturen het gebouw en nu houden vrijwilligers van het openluchtmuseum Hökeriet open. Je kan bij Hökeriet ook terecht voor een fika.

Praktisch

Kulturen Lund (2)

Voor de recentste openingsuren van Kulturen in Lund neem je best een kijkje op hun website. Tot 18 jaar is de toegang gratis. Ze organiseren regelmatig speciale activiteiten voor kinderen. Tijdens de zomermaanden is er meer te bezichtigen dus ik zou aanraden om dan te gaan maar ook in de winter is het zeker een bezoekje waard. Ik was er de eerste keer toen er een beetje sneeuw lag. Het museum bij binnenkomst wist me ook te verrassen, over de geschiedenis en cultuur van Skåne. Aan de ingang kan je trouwens runestenen vinden. Net buiten Lund, in Östarp, is nog een tweede museum van Kulturen te vinden op een oude boerderij.

De Stadsbibliotheek van Malmö

Posted in Malmö by

Een bezoekje aan een stadsbibliotheek is misschien niet het eerste wat bij je op zou komen als je een citytrip plant maar toch is het vaak een aanrader. Zo ook in Malmö. De stadsbibliotheek van Malmö (Stadsbiblioteket) is een architecturaal pareltje. Ze hebben een uitgebreide boekencollectie én een gezellige cafetaria. De hoofdreden voor mijn bezoek was het prachtige zicht op de tuin en de stad.

Stadsbiblioteket Malmö

De geschiedenis van de stadsbibliotheek van Malmö

Het kasteel aan de oostelijke zijde werd gebouwd in 1901 en deed destijds dienst als museum. In 1946 werd de bibliotheek hier gehuisvest. In het midden heb je een cilinder die dienst doet als inkomhall en de beide delen van de bibliotheek verbindt. De bibliotheek kreeg in de jaren ’90 een grondige renovatie. Architect Henning Larsen is de man achter de ‘Calendar of Light’, het grote raam dat ervoor zorgt dat er zoveel licht binnenvalt in de bibliotheek. De bibliotheek in zijn huidige vorm opende in 1999.

Meer dan boeken

Stadsbibliotheek Malmö

Uiteraard snuisterde ik even tussen de rekken met Zweedse boeken maar ook wie geen Zweeds spreekt, zal er leesvoer vinden. De Stadsbibliotheek van Malmö heeft een uitgebreide collectie anderstalige boeken: uiteraard veel Engelstalige maar ook heel wat andere talen zijn er te vinden. Ik vond zelfs een volledig boekenrek met Nederlandstalig werk. Heel leuk om met een boek even in deze stoeltjes te gaan zitten om wat te lezen.

De stadsbibliotheek van Malmö heeft een goedgevuld programma. Op één van de verdiepingen is een ruimte speciaal voor kinderen.

Kok & Bok

In dit restaurant in de Stadsbibliotheek kan je elke dag terecht voor een lichte lunch, snacks of fika. Alles wordt volledig ter plekke gemaakt. Ze kiezen er bewust voor kwaliteitsvolle producten. De dagmenu (dagens lunch) is er zeker een aanrader. Voor amper 95 kronor heb je er een hoofdgerecht, salad bar en koffie of thee. Er is elke dag ook een vegetarisch alternatief. De gerechten veranderen elke week. Deze dagmenu wordt elke weekdag tussen 11u en 14u geserveerd. Er staan ook nog andere gerechten op de menukaart en er zijn ook speciale kinderporties.

Praktisch

Ben je op zoek naar een kopiecenter, wil je graag even op internet, wil je graag een (anderstalig) boek komen lezen of uitlenen of ben je gewoon nieuwsgierig? In de stadsbibliotheek van Malmö kan je altijd terecht tijdens de uitgebreide openingsuren (ook open op zondag, check de website voor de recente openingsuren). Jaarlijks krijgen ze bijna één miljoen bezoekers over de vloer.

Tip: op regenachtige dagen even naar binnen vluchten? In de Stadsbibliotheek van Malmö vergeet je de regen even door het vele licht dat naar binnen valt.