Zag jij Järnpojken, het kleinste ventje van Stockholm al?

Järnpojken, het kleinste ventje van Stockholm

Het is een publiek geheim dat slechts in weinig reisgidsen te vinden is. Ettelijke bezoekjes zocht ik naar het ventje tot ik de zoektocht wat serieuzer nam en de precieze locatie van het standbeeldje opzocht. Pas toen vond ik het. Bleek dat ik al die tijd achter de verkeerde kerk zat te zoeken! Ik geef ‘Järnpojken’ sindsdien ook telkens mee als tip aan alle vrienden die Stockholm bezoeken. Zij sturen me dan vaak enthousiast foto’s van het mannetje. Hoog tijd dus om ook hier eens wat meer te schrijven over Järnpojken of het IJzeren Jongetje.

Järnpojken met muntjes en een chocoladefiguurtje

Waar vind je Järnpojken?

Järnpojken bevindt zich in Gamla Stan, vlakbij het Koninklijk Paleis. Toch zit het kleinste standbeeld van Zweden (het beeldje is amper 15 cm groot) goed verstopt en vinden enkel goed ingelichte toeristen de weg naar deze bezienswaardigheid. Het IJzeren Ventje staat in de tuin van de Finse Kerk op Slottsbacken. Het is een van Zweden’s meest bezochte publieke kunstwerken.

Finska kyrkan - Finse kerk Stockholm

Pojken som tittar på månen

De naam van het beeld is officieel ‘De jongen die naar de maan kijkt’ of ‘Pojken som tittar på månen’ in het Zweeds. Soms wordt ook naar het beeld verwezen als ‘Olle’. Het is een kunstwerk van de Zweed Liss Eriksson. Hij ontwierp het beeldje in 1954. Het kreeg toen een eerste plek in Kobjer net buiten Lund. Pas in 1967 kreeg het standbeeld zijn plek bij de Finse Kerk in Stockholm.

Järnpojken Stockholm

Het werk stelt de kunstenaar zelf voor, op een nacht toen hij niet kon slapen en op de vensterbank van zijn moeder’s keuken ging zitten.

Een sjaal, een muts

Manneken Pis-gewijs krijgt Järnpojken regelmatig andere outfits aangemeten. Elke keer ik het kleine ventje bezocht, had hij een andere tenue aan. Een muts en een sjaal om hem tegen de koude te beschermen, iets om hem tegen de regen te beschermen, bloemetjes,… Het is niet geweten wie voor die kostuumwissels zorgt. Het maakt het standbeeldje voor mij alleen nog maar geheimzinniger.

Geluksbrenger

Järnpojken Stockholm

Het verhaal gaat dat wie over het hoofdje van Järnpojken wrijft, zeker nog terugkomt naar Stockholm. Anderen geloven dat over zijn hoofd wrijven en een centje of ander cadeautje achterlaten, geluk en voorspoed brengt. Ook wie ’s nachts de cadeautjes weghaalt lijkt een groot geheim.

Pin for later

Järnpojken, het kleinste standbeeld van Stockholm