Fooi geven in Zweden

Fooi geven in Zweden

Zelfs in eigen land vind ik het altijd een lastige kwestie. Moet je fooi geven en zo ja, hoeveel geef je best? Als je zelf nog in de horeca gewerkt hebt (zoals ik zelf als jobstudent) dan weet je dat een fooi erg geapprecieerd wordt. En niet alleen in de horeca! Hoe zit het in Zweden? Moet je in Zweden fooi geven? En zo ja, aan wie en hoeveel?

Om met de deur in huis te vallen, fooi geven is in Zweden niet gebruikelijk. Je mag zeker een fooi geven maar het wordt meestal niet verwacht. Je mag ervan uitgaan dat in de meeste gevallen de fooi al verrekend is in het eindtotaal.

Algemene regel fooi geven Zweden

In het algemeen is de fooi in Zweden voor bediening en service dus al verrekend in de prijs. Soms kan het zelfs onbeleefd overkomen als je toch aandringt dat ze je fooi aannemen.

Aangezien je in Zweden vooral met de kaart betaalt, is de drempel om een fooi te geven ook al wat hoger. Soms kan je zelf het bedrag intikken dat je wil betalen. In uitzonderlijke gevallen zag ik wel al eens een pot voor fooien op de toonbank staan. Je bijdrage is ook dan volledig vrijblijvend.

Rond af naar boven

Ook op restaurant mag je er dus vanuit gaan dat de servicekost is inbegrepen. Wil je toch een fooi geven, dan kan je 5 à 10% als richtprijs aanhouden. Ook al is fooi geven in Zweden dus niet gebruikelijk, veel locals zullen op restaurant de rekening gewoon naar boven afronden.

Hoe zit het in hotels?

Bedienden verwachten geen extraatje. Ze kunnen in Zweden dan ook over het algemeen op een goed loon rekenen. Het is dus niet zoals in de Verenigde Staten waar de fooien een belangrijk deel van de lonen zijn.

Voor het schoonmaakpersoneel van het hotel kan je een centje achterlaten op de kamer maar dit moet niet. Reis je met veel bagage dan kan je de piccolo een kleinigheid toestoppen voor zijn extra moeite maar zelfs dit is niet gebruikelijk in Zweden. Gelijkheid is erg belangrijk in Zweden en door een fooi te geven kan je de andere het gevoel geven dat je je boven hem/haar stelt.

En de taxichauffeur of de gids?

Portiers en taxichauffeurs rekenen soms wel op een klein bonusje. Het bedrag van de rekening naar boven afronden is voldoende. Ook de gids verwacht normaal gezien geen fooi, tenzij anders aangegeven. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor stadsgidsen die je ‘gratis’ rondleiden en waar verwacht wordt dat je dan een bedrag naar vrije keuze geeft.

Samenvattend: een fooi is in Zweden niet gebruikelijk. Wil je op restaurant of in de taxi toch een fooi geven: rond het bedrag dan af naar boven.

Wat doe jij? Geef jij een fooi?

Pin for later

Fooi geven in Zweden

Een gedachte over “Fooi geven in Zweden

  1. Het heeft mij tijdens mijn rondreis door Zweden verbaasd dat bij ongeveer alle rekeningen in restaurants waar ik met kaart betaalde zelf de eindafrekening mocht intikken. Al snel zit je dan aan 5 tot 10% plus één rotgevoel heb ik wel voldoende gegeven. Dit waren allemaal betere eetgelegenheden en de fooi werd van harte geaccepteerd.

Reacties zijn gesloten.