Boekenreview: Lagom – De Zweedse kunst van een leven in balans

Wie het begrip ‘lagom‘ nog niet kende, zal er de komende maanden niet meer omheen kunnen. Dit Zweedse begrip dat niet te vertalen is maar waarvan ‘niet te veel, niet te weinig, precies genoeg’ de betekenis het meest benaderd is hip en trending. Vorige week zat al een eerste boek met dit onderwerp in mijn bus (‘Lagom – De Zweedse kunst van een leven in balans’ van de Zweedse schrijfster Linnea Dunne) en ik verwacht deze week nog eentje!

Review: Lagom – De Zweedse kunst van een leven in balans

Lagom - De Zweedse kunst van een leven in balans

Ik ben wel into lagom. Het scheelde niet veel of lagom was de titel van deze website. Als liefhebber van al wat Zweeds is, kende ik het begrip lagom natuurlijk al. Ik wist hoe diep het in de Zweedse cultuur zat en zit. Het boek ‘Lagom – De Zweedse kunst van een leven in balans’ van Linnea Dunne vat dit mooi samen. Ze beschrijft in haar boek uitgebreid welke de ‘lagom’-elementen van de Zweedse levensstijl zijn. Ze schuwt hierbij de clichés niet. Tot slot geeft ze ook enkele tips om je leven zelf meer in balans te brengen.

Wet van Jante

In de inleiding maakt Linnea Dunne meteen de kanttekening dat lagom niet door alle Zweden even positief onthaald wordt. Ze verwijst hierbij ook naar haar eigen jeugd en de onvermijdelijke band tussen lagom en de wet van Jante.

Zelf zie ik dan weer gelijkenissen tussen een minimalistische levensstijl en lagom. Minimalisme gaat voor mij ook om een leven in balans en niet enkel over minder spullen. Het is dus niet verwonderlijk dat de Scandinavische levensstijl me zo ligt.

Fika

Heel wat Zweedse begrippen zoals de Latte-papa, fredagsmys en fika komen in sneltempo voorbij. Dat gaf mij een gevoel van herkenbaarheid maar voor wie minder in de Zweedse cultuur thuis is, zal het wellicht wat overweldigend zijn. Toch is het zeker een aanrader om het boek in huis te halen. We kunnen nog heel wat leren van die Zweden!

Dunne, Lagom

Het boek, een hardcover, is een klein en handig formaat waardoor je het ook makkelijk kan meenemen in je handtas. Bovendien presenteert het boekje mooi op je salontafel, ook niet onbelangrijk 😉
De tekeningen doen me een beetje denken aan de typische designs van Svenskt Tenn. Ook leuk: er staan een paar lekkere receptjes in waardoor het een boek is dat je geregeld ter hand kan nemen. Je kan het boek in een keer, van voor naar achter, uitlezen of kiezen om af en toe eens een hoofdstukje kriskras door elkaar te lezen.

Het boek is zeker een aanrader voor wie graag naar Zweden op vakantie gaat en zich wil verdiepen in de Zweedse cultuur én voor wie misschien minder met Zweden heeft maar zijn/haar leven meer in balans wil brengen.

Het boek Lagom – De Zweedse kunst van een leven in balans‘ is uitgegeven bij uitgeverij Spectrum en kost 13,99 euro. 

Podcast The Swedest Thing

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over het Zweedse concept lagom! De shownotes van deze aflevering vind je hier.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Affiliate

Disclaimer: ik kreeg een persexemplaar toegestuurd maar elke mening is de mijne.