Alcohol kopen in Zweden doe je zo: Systembolaget

De opmerking die het meest gegeven wordt als ik zeg dat ik naar Zweden (of bij uitbreiding Scandinavië- ga, is ‘Goh, dat is daar duur zekers?‘. Mijn antwoord luidt vaak: ‘Awel, eigenlijk valt dat goed mee. Soms betaal je inderdaad wat meer maar ik vind dat je ook meer waarde voor je geld krijgt. Alleen, als je graag een glas wijn drinkt, tja dan mag je rekenen op 10 euro* voor een glas. Alcohol kopen in Zweden gaat wat anders dan bij ons in België. Hoe het precies zit, waarom alcohol duur is in Zweden en wat Systembolaget is, lees je hieronder.

*Minder dan 70 kronen voor een glas heb ik nog niet gezien.

Systembolaget - alcohol kopen in Zweden

Alcohol kopen in Zweden

Dranken met een alcoholpercentage van minder dan 3,5 % kan je gewoon in de Zweedse supermarkt kopen. Alle alcoholische dranken met een hoger percentage dan 3,5% kan je enkel in de staatsslijterijen kopen.

Deze staatswinkels, Systembolaget, hebben sinds 1955 het monopolie op alcoholverkoop van dranken +3,5%, wijnen en sterke dranken. Je vindt in elke stad wel een Systembolaget (of zoals de locals ze noemen: Systemet) en waar geen plaatselijke Systembolaget is, kan je vaak in de lokale supermarkt een bestelling plaatsen die dan enkele dagen later geleverd wordt. (Hier vind je een overzicht van de Zweedse supermarkten.)

Alcohol in Zweden, wat kost dat?

Alcohol in Zweden is vrij duur. Dit komt onder meer door de hoge belastingen op alcohol. Toch vind ik de prijs bij Systembolaget nog vrij goed meevallen. Voor een goede fles cava betaalde ik 99,99 SEK, omgerekend zo’n 10 euro. In de horecazaken mag je eerder op 10 euro rekenen voor een glaasje (huis)wijn. Het is in Zweden dan ook heel gewoon dat iedereen zijn eigen drankje betaalt.

Een aantal Zweden proberen aan deze hoge prijzen te ontsnappen door zelf alcoholische dranken te stoken maar dit is eigenlijk illegaal. Anderen maken dan weer de oversteek naar Denemarken, Duitsland of de Baltische Staten om een grote voorraad in te slaan.

En als toerist vanuit een EU-land kan je natuurlijk ook een (paar) flesjes van thuis meenemen, indien voor eigen gebruik en als je meer dan 20 jaar bent. De toegelaten richtwaarden kan je hier checken.

Alcohol kopen in Zweden, hoe oud moet je zijn?

Om alcohol te kopen in Zweden moet je 20 jaar zijn en een legitimatiebewijs voorleggen. Alcohol drinken in bars of op restaurant mag al vanaf 18 jaar. Bars mogen enkel alcohol serveren als ze ook eten op de kaart hebben staan. Tot 1977 mochten ze zelfs enkel alcohol serveren aan klanten die ook iets te eten kochten. Het personeel moet de flessen ook steeds ter plekke openen zodat de flessen niet mee naar huis genomen kunnen worden.

Systembolaget: praktisch

Vroeger moest je een nummertje trekken, je beurt afwachten en dan je bestelling doorgeven aan de medewerker. Tegenwoordig kan je gewoon door Systembolaget lopen en zelf je flessen uit het rek halen waarna je afrekent aan de kassa zoals bij een gewone supermarkt.

Het doel van Systembolaget is ervoor te zorgen dat overlast en problemen door alcohol geminimaliseerd worden. De verkoop is zonder winstoogmerk en staat in functie van de volksgezondheid. Aanbiedingen en kortingsacties op alcohol zijn sowieso uitgesloten.

De medewerkers van Systembolaget hebben een grote kennis van hun producten en kunnen bijvoorbeeld perfect adviseren over welke wijn bij een bepaald gerecht past. Ze hebben trouwens een enorm uitgebreid aanbod en wat ze niet in de winkel hebben, kan je bestellen. Je vindt er zelfs een uitgebreide keuze Belgische (speciaal)bieren.

Openingstijden Systembolaget

De winkels zijn over het algemeen open van maandag tot vrijdag van 10u tot 18u en op zaterdag van 10u tot 13u. Net voor sluitingstijd is het meestal wat drukker. Zeker op vrijdagavond als iedereen voor het weekend nog snel zijn aankopen wil doen, kan je er wel eens een rij zien staan.

Meer info op de website van Systembolaget.