Vinterviken, waar ooit de fabriek van Nobel stond

Vinterviken

Vandaag neem ik jullie mee naar Vinterviken, een baai in het zuiden van Stockholm. De oorspronkelijke reden van mijn bezoek aan Vinterviken was mijn nieuwsgierigheid naar de fabriek en ‘spränggropar’ – de bunkers – van Alfred Nobel. Ter plekke ontdekte ik een natuurrijk gebied met een tuincafé, een zwemplekje en mooie wandelingen langs het Mälarmeer.

Alfred Nobels fabriek

Toen Alfred Nobel op zoek was naar een locatie voor zijn onderzoek en springstoftesten, kocht hij in 1865 een boerderij met land in Vinterviken. Het gebied was omringd door kliffen. Dat maakte het veiliger en geschikter dan het drukbevolkte gebied van Stockholm waar zijn onderzoekslaboratorium en fabriek (Nitroglycerin Aktiebolaget) eerst lagen. De fabriek, ontworpen door de Belgische ingenieur Gustaf Delaplace, was klaar in 1891. Het is nu het enige overgebleven fabrieksgebouw in de omgeving.

Nobel liet, naast de bunkers en de fabriek, ook een spoorlijn, een haven en huisjes voor de fabrieksarbeiders aanleggen in Vinterviken. Tot in 1921 produceerde men hier dynamiet. Daarna verhuisde de productie naar Gyttorp in Västmanland. Vinterviken fungeerde vooral als opslag en distributie. Ze voerden er tot 1988 ook nog testexplosies en andere experimenten uit.

Winterviken

In de loop van de geschiedenis transformeerde Vinterviken van industriegebied naar recreatiegebied. Er is ernstige bodemverontreiniging (lood en arseen) en hoge niveaus van uranium aangetroffen in het bodemsediment van de baai. De radioactiviteit is echter laag genoeg zodat ze het niet als een gezondheidsrisico beschouwen. Wel staan er ter plekke waarschuwingsborden om kleine kinderen en honden niet in de aarde te laten spelen. De saneringen zijn volop bezig.

Winterviken

In het overblijvende gebouw van de voormalige fabriek van Nobel vind je nu een café/restaurant/feestzaal, Winterviken (ja, met een W). Je kan er terecht voor fika of lunch. Er is een ruim terras. Je bestelt je drankjes en eten aan de bar. De menu wisselt regelmatig.

  • Vinterviken menu

Praktisch

Hoe bereik je Vinterviken?

Vinterviken ligt op 15-20 minuten wandelen van het metrostation Aspudden (rode lijn).

Adres: Vinterviksvägen 60, Stockholm

Openingstijden

Winterviken is het hele jaar door open vanaf 11u. Meer info op hun website.

In de buurt

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Vinterviken - Winterviken