Sankta Lucia in Skansen: Seglora kyrka + Solliden

Sankta Lucia in Skansen - Solliden

Sankta Lucia is een van mijn favoriete Zweedse feestdagen. Als het koor Sankta Lucia inzet, krijg ik meteen kippenvel. Ik heb de voorbije jaren al enkele bijzondere Lucia-ervaringen beleefd. Mijn eerste Luciaconcert was in de Bosebo kerk in Kulturen in Lund. Magisch! Maar ook het ochtendconcert in het hotel zal ik nooit vergeten. Vooral omdat het zo onverwachts en tegelijk zo authentiek was. Ook Skansen in Stockholm is een fantastische plek om Sankta Lucia te vieren. Ze vieren het licht hier al sinds 1892.

Alle hoogtijden zijn echte belevenissen in Skansen en Sankta Lucia is geen uitzondering. Skansen viert Sankta Lucia meerdere dagen. Uiteraard op 13 december maar ook vaak het weekend ervoor of erna (afhankelijk van wanneer 13 december valt). Check hier de data voor dit jaar. Het leuke aan Sankta Lucia in Skansen is dat je het in het weekend kan combineren met de kerstmarkt van Skansen. Ik heb dan ook erg warme herinneringen aan de voorbije evenementen in Skansen en kijk er elk jaar naar uit om terug te gaan.

Er zijn verschillende Luciaconcerten in Skansen. De concerten in Seglora kyrka en Ordenshuset Brofästet (woonde ik zelf nog niet bij) zijn voor een beperkt publiek en ik raad aan op om tijd in de rij te gaan staan. Het concert van Sankta Lucia bij Solliden in Skansen is op een groot podium (op dezelfde plek als waar Allsång på Skansen wordt opgenomen).

Lees hier meer over Sankta Lucia!

Luciaconcert in Seglora kyrka

Sankta Lucia in Skansen - Seglora kyrka

Mijn favoriet is het concert in de Seglora kerk (kyrka in het Zweeds). Deze oude houten kerk uit Västergotland dateert van 1729 en verhuisde in 1918 naar Skansen. Kijk tijdens het concert zeker ook even naar boven, naar de prachtige plafonschilderingen. Deze zijn geschilderd door de Zweedse schilder Sven Wernberg (1734–1735).

De deuren openen 20 minuten voor de start van het concert. Aan de ingang lagen dennentakken op de vloer. Een tapijtje helemaal in de sfeer! Bovendien zorgde het voor een feestelijke geur. Iedereen nam plaats op de houten kerkbanken en plots werd het muisstil. Kippenvel als het koor binnenwandelde, met Lucia voorop. Het concert duurde een halfuurtje en de sfeer in de kerk was bijna magisch te noemen!

Sankta Lucia op Solliden

Ik was getipt om een beetje aan de zijkant van het podium te staan als Sankta Lucia in Skansen op Solliden gevierd wordt. Het was een kille, grijze dag en de regen begon stilaan door mijn jas te sijpelen. Ik was net ervoor nog even gaan opwarmen met wat fika en zorgde dat ik mooi op tijd weer bij het podium stond. Plots hoorde ik een koets aanrijden! Het koor en Lucia werden in een koets, getrokken door paarden uit de Koninklijke Stallingen, tot bij het podium gereden. Mooi gedaan!

De stemmen van het koor warmden het publiek meteen weer op. Heel mooi om zien hoe ze zo het licht vieren. Een opsteker in deze donkere dagen en ja, ongelooflijk maar een tiental dagen na Sankta Lucia worden de dagen ook alweer langer! Het concert duurt zo’n 40 minuten en is een mooie afsluiter van een dagje Skansen in kerstsfeer.

Andere Luciaconcerten in Skansen

Naast de 2 bovenstaande Luciaconcerten in Skansen is er ook nog een Luciakoortje in het park te vinden. En wie wil weten hoe men een eeuw geleden Sankta Lucia vierde, kan in Skansen terecht bij Ordenshuset Brofästet. Ook hier openen de deuren 20 minuten voor begin van het concert. De exacte tijdstippen van de concerten en vieringen vind je op de website van Skansen.

Bestel hier je tickets voor Skansen

Bestel je tickets op voorhand zodat je zeker bent van je plekje en je de wachtrij aan de kassa kan overslaan. Check hieronder of er tickets beschikbaar zijn voor je gekozen datum en boek meteen. Je kan tot 24u op voorhand kosteloos annuleren. Bovendien heb je gegarandeerd de beste prijs (geen verborgen kosten!).

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Sankta Lucia in Skansen - Seglora kyrka
Sankta Lucia in Skansen - Solliden

2 gedachten over “Sankta Lucia in Skansen: Seglora kyrka + Solliden

  1. Sinds mijn metekindje werd geboren op 13 december ben ik al aan het plannen haar eens mee te nemen voor haar verjaardag. Maar ze moet nog een beetje groeien eerst 🙂

    1. Zeker doen! En wat een mooie dag om op te verjaren!
      Ik ga binnenkort ook mijn metekindjes eens meenemen naar Stockholm 🙂

Reacties zijn gesloten.