Roaming of een Zweedse telefoonkaart?

roaming - mobile plan in Sweden

Lang leve Europa! Sinds een tijdje is het – dankzij de nieuwe roaming-wetgeving – net zo makkelijk en goedkoop bellen in je thuisland als op vakantie (binnen de EU). Als je als Belg (of Nederlander) naar Zweden reist, is dat dus al een zorg minder. In sommige gevallen ben je toch beter af met een Zweedse telefoonkaart. Veel hangt af van waar je woont, wat je huidig dataplan en dataverbruik is, en voor hoelang je in Zweden zal zijn.

Ik reis voor een korte periode naar Zweden

Wie een citytrip maakt of slechts voor een kortere periode naar Zweden reist, zal normaal gezien voldoende hebben aan het abonnement dat je thuis ook hebt.

Als je verwacht op vakantie meer te bellen of meer data te verbruiken, kan je bij je eigen provider kijken om je abonnement (tijdelijk) aan te passen.

Zelf zit ik bij Base en heb ik standaard een ruim dataplan waarbij ik onbeperkt kan bellen, sms’en en surfen. Als ik gebruik maak van roaming (via een buitenlands netwerk) zijn er wel limieten van toepassing maar die zijn zo ruim dat ik, zelfs bij reizen in Zweden van meerdere weken, niet boven die limieten ging.

Opgelet! Neem je de ferry om van en naar Zweden te reizen, denk er dan aan je roaming uit te schakelen. Van zodra je op zee bent (en vaak ook al in de haven) maak je verbinding via de satellieten en dat zijn kostelijke rekeningen!

Ik reis voor een langere tijd naar Zweden

Ga je voor langere tijd (meerdere maanden) naar Zweden, dan kan het aangeraden zijn een Zweedse telefoonkaart aan te schaffen. Check dat je telefoon en de Zweedse simkaart compatibel zijn met elkaar. De bekendste telecomoperatoren van Zweden zijn 3 (tre), Tele2, Telenor en Telia. Wat me opviel is dat data veel goedkoper is in Zweden dan in België.

Roaming heeft als algemene regel dat zolang je meer tijd in je thuisland doorbrengt dan in het buitenland of je je gsm meer thuis gebruikt dan in het buitenland, je de standaard binnenlandse prijzen kunt betalen.

Maar als je langere tijd in het buitenland verblijft, kan je telecom operator toch extra kosten in rekening brengen:

  • € 0,032 per minuut voor spraakoproepen (+ btw)
  • € 0,01 per sms (+ btw)
  • € 3,50 per GB aan gegevens (+ btw)

In dat geval kan het dus aangeraden zijn een Zweedse telefoonkaart aan te schaffen. Dit kan gewoon in een van de vele telecomwinkels. Vaak moet je je wel identificeren en krijg je dus niet zomaar een pre-paid kaart.

Bellen naar Zweden

De landcode voor Zweden is +46. Ook als je in Zweden bent, moet je +46 of 0046 ingeven voor het nummer dat je wil bellen. Bel je vanuit Zweden naar een Belgisch of Nederlands nummer, dan moet je de respectievelijke landcodes +32 of +31 voor het nummer intoetsen.

Bellen naar Zweden van in Zweden is met een Belgische of Nederlandse simkaart echter wel aan het internationale tarief.

Tip: zet bij je contacten in je telefoon telkens de landcode er standaard in, dan gaat bellen eens zo vlot, waar je ook bent.

Pin for later

Wil je deze info later snel terugvinden? Vergeet deze pagina dan niet op te slaan, bv. via Pinterest!

Roaming of een Zweedse telefoonkaart?