Monteliusvägen, Stockholm’s populairste uitzichtpunt

Monteliusvägen

In vele reisgidsen vind je Monteliusvägen getipt als de plek in Stockholm met het mooiste uitzicht. Van hieruit heb je namelijk zicht op de hele stad, met het stadhuis en Gamla Stan (de oude stad) voorop. De bussen toeristen worden hier letterlijk gedropt voor een snelle foto vooraleer weer verder gegaan wordt.

Uitzicht Monteliusvägen (1)

Je kan hen geen ongelijk geven: het uitzicht van Monteliusvägen is prachtig. Mijn eigen favoriete uitzichtpunt, Skinnarviksberget, ligt wat verderop maar het vergt een pittige klim om er te geraken.

Monteliusvägen, ruim 400 meter uitzicht op de stad

Monteliusvägen is 416 meter lang en biedt zicht op het Mälarmeer, het Stadhuis, Riddarholmen, Kungsholmen,… Hier zit je ook op de eerste rij om naar de zonsondergang te kijken. De weg heeft zijn naam te danken aan de Zweedse professor en archeoloog Oscar Montelius die heel zijn leven vlakbij woonde. Het uitzichtpunt opende in 1998. Er was heel wat protest van omwonenden die het pad aan hun achtertuin zagen grenzen en vreesden voor hun privacy.

Uitzicht Monteliusvägen (4)

De weg naar het uitzichtpunt is op zijn minst romantisch te noemen: smalle straatjes met kasseistenen en oude, kleurrijke (houten) huizen. Fotografen zullen hier hun hartje zeker ophalen. Hoewel het pad vrij recent is aangelegd, is het niet geschikt voor naaldhakken. In de wintermaanden kan het hier ook vrij glad zijn. Voorzichtigheid is dus geboden!

Praktisch

Hoe bereik je Monteliusvägen?

Monteliusvägen ligt op een halfuurtje wandelen van het Centraal Station van Stockholm. Wandel via Gamla Stan naar Södermalm en neem daar de Bastugatan. Volg de pijltjes naar Monteliusvägen, een zijstraat van Bastugatan.

Met de metro reis je naar Mariatorget. Van hieruit is het nog zo’n 800 meter, via de Torkel Knutssonsgatan.

Roep je de hulp in van Google Maps, geef dan Bastugatan 16 in als bestemming. Monteliusvägen loopt parallell met Bastugatan.

In de buurt

Pin for later

Monteliusvägen - Stockholm's populairste uitzichtpunt