Kräftskiva: het Zweeds kreeftenfestijn

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Het staat hoog op mijn verlanglijstje: een echt Zweeds kreeftenfeest (kräftskiva) bijwonen! Dat kreeftenfestijn luidt het begin van het kreeftenseizoen in. Het is, naast midzomer, een van de feestelijke hoogtepunten van de Zweedse zomer.

Sommige restaurants organiseren kräftskivor (enkelvoud: kräftskiva) maar de Zweden organiseren het ook gewoon bij hen thuis met vrienden en familie. Naast kreeftjes, drank en snapsvisor mag ook de decoratie niet ontbreken. Ik vertel je graag wat meer over deze bijzondere traditie.

Kräftpremiär*!

*de eerste kreeften van het seizoen

Tegenwoordig organiseren ze in Zweden heel de maand augustus (en een stuk in september) kräfskivor of kreeftenfeestjes. Toch was het oorspronkelijk bedoeld om de eerste kreeften van het seizoen te vieren. Begin 1900 kwamen er namelijk strikte regels voor de kreeftenvangst om overbevissing tegen te gaan. De kreeftenvangst was enkel toegestaan tussen 7 augustus en november.

Een andere bron vertelt me dat de start van het kreeftenseizoen op de eerste woensdag van augustus valt.

Anna Hållams/imagebank.sweden.se
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Regionale verschillen

Aan de Westkust zijn het eerder langoustines. Bij de meren eten ze rivierkreeftjes. Tegenwoordig zijn het meestal diepgevroren kreeftjes die ingevoerd worden. De echte Zweedse kreeft is best prijzig en een echte delicatesse.

Naast de kreeft vind je ook Västerbottenost en diverse bijgerechten op tafel.

Kräftskiva: hoe bereid je de rivierkreeften of de langoustines?

De kreeftjes worden gekookt in water waar een beetje zout, suiker en dille aan toegevoegd is. Voor de versiering plukken ze de bloemen van de dille. Dit zijn gele bloemetjes die mooi uitwaaieren. Ik heb er net toevallig ook op mijn terras staan!

Kroontjes dille bloemen

Hoe de Zweedse kreeftjes eten?

Op de vraag hoe je die Zweedse kreeftjes best kan eten, heb ik het antwoord helaas nog niet. Ik heb nu al etiquette-stress (stress om het niet te doen zoals het hoort) om die kreeftjes enigszins deftig op te eten (als ik ooit uitgenodigd word voor een kräftskiva).

Als Oostendse ben ik wel vertrouwd met garnalen pellen. Eerst een knikje geven, staartje eraf en normaal haal je de garnaal er dan zo uit. Ik trek mijn plan maar echt snel gaat het niet, haha. Voor zover ik online kon vinden, gaat het er bij de kreeftjes ongeveer hetzelfde aan toe maar misschien met een beetje meer prutsen.

Papieren kreeftenhoedjes

Bij een kräftskiva gaan de Zweden all the way: de kreeftendecoratie (lampionnetjes incluis) wordt uitgehaald, iedereen zet een papieren hoedje op (ik zag in de winkel zelfs als speciale kreeftenhoedjes!), een slabbetje met een kreeft op mag niet ontbreken en liefst is ook het servies helemaal in thema.

Helan Går

Met midzomer had ik de tekst vanbuiten geleerd en terwijl ik dit artikel schreef zat ik heel de tijd met het liedje in mijn hoofd, haha. Het is voor mij het populairste (en ook wel het enige) Zweedse drankwijsje dat ik ken. ‘Helan går’ betekent zoveel als bottoms up.

Pin for later

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se 
Kräfstkiva Zweden