Gezondheidszorg in Zweden (voor toeristen)

Gezondheidszorg in Zweden

Los van coronatoestanden, leek het me wel handig om even op te lijsten hoe het met de gezondheidszorg in Zweden zit. Ziek worden op vakantie, het kan iedereen overkomen. Het is geen pretje, dus het is best handig dat je weet wat er je te wachten staat.

Over wachten gesproken, Zweden staat helaas gekend als land met een lange wachttijd als het op medische hulp aankomt. Er zijn slechts enkele huisartsenpraktijken. De meeste mensen, locals maar ook toeristen worden doorverwezen naar een medisch centrum (Zweeds: vårdcentral) met vrij lange wachtlijsten. Is het écht dringend, dan word je uiteraard sneller geholpen. De gezondheidszorg in Zweden staat over het algemeen hoog aangeschreven maar er zijn ook heel wat pijnpunten te melden.

Het medisch centrum

In vårdcentralen, staan er verschillende artsen, specialisten, therapeuten en verplegers tot je beschikking. Voor een afspraak moet je eerst bellen. Een verpleger die de telefoon opneemt, stelt je eerst enkele vragen. Deze persoon beslist of jij naar het medisch centrum mag komen voor een consultatie, of dat je beter enkele dagen thuis uitziekt.

Dringende gevallen

Is het een spoedgeval, kan je uiteraard binnen, zonder wachttijd. Kan het centrum je verder niet helpen, word je doorgestuurd naar één van de zestig streekziekenhuizen. Of naar de specialisten in één van de acht universitaire ziekenhuizen in Zweden.

Goede verzorging

De wachttijden hebben ook een ‘voordeel’. Eens je bij de dokter geraakt, krijg je uitgebreid de aandacht. Dokters nemen graag de tijd om hun patiënt volledig te onderzoeken. De kwaliteit van de verzorging is heel hoog en de kosten laag.

En wat met de afstand?

Er zijn ongeveer duizend ziekenhuizen in Zweden. Hoe noordelijker je gaat reizen, hoe dunner bevolkt, de regio is. En logischerwijs; hoe langer ook de afstand tot medische hulp is.

Wat je op het vlak van gezondheidszorg op vakantie in Zweden zeker niet mag vergeten

Zorg er voor dat je Europese zorgpas in je koffer zit. Bij de meeste Belgen is dit het blauwe CM-kaartje, maar je hebt ook andere mutualiteiten. Heb je dit niet mee, dan is de administratieve terugbetaling achteraf, veel moeilijker.

Nood aan medische zorg terwijl je in Zweden bent? De meeste hotels en accommodaties zullen je zeker kunnen helpen aan de juiste contactgegevens van de plaatselijke eerste hulpposten of ziekenhuizen in geval van ziekte.

Te onthouden

Het algemene Europese alarmnummer geldt ook in Zweden; bel 112 voor eerste hulp. Politie, brandweer en ambulance staan tot je beschikking.

Ook het telefoonnummer van vårdguiden 1177 is eentje om te onthouden. Vårdguiden 1177 is een Zweedse dienst die telefonische gezondheidszorg aanbiedt en de centrale nationale infrastructuur voor Zweedse online gezondheidszorg verzorgt.

Buitenlanders die kunnen inloggen met buitenlandse eID via software voor landen die zich hebben aangesloten bij de EU-verordening Electronic Identification, Authentication and Trust Services (eIDAS) -regeling kunnen ook gebruik maken van 1177.se.

De meeste apotheken zijn geopend tijdens de normale openingsuren. In grote steden is er een vierentwintigurendienst. Verblijf je langere tijd op dezelfde plaats, kunnen ook de online apotheken een oplossing zijn.

Ben je in Malmö, dan is een bezoekje aan Apoteket Lejonet zeker een aanrader. Je kan er ook terecht voor gewone verzorgingsproducten. Het interieur is adembenemend!

Woordenschat

Ik geef jullie nog enkele interessante Zweedse woorden mee i.v.m. gezondheidszorg in Zweden. Hopelijk heb je deze woorden nooit nodig!

  • Ziekenhuis: Sjukhus
  • Spoed: Akutmottagning
  • Gezondheidscentrum: Vårdcentral
  • Apotheek: Apotek
  • Dokter: Läkare
  • Bel de hulpdiensten: Ring räddningstjänsten

Aanvullingen/correcties of persoonlijke ervaringen over de gezondheidszorg in Zweden als toerist? Laat het me zeker weten per mail of in de comments!

Pin for later

Gezondheidszorg in Zweden (voor toeristen)