Straat in de kijker: Danderydsgatan Stockholm

Posted in Stockholm by

Danderydsgatan is wellicht een van de meest pittoreske en toch weinig bezochte straatjes van Stockholm. In deze straat in het chique Östermalm vind je enkele ambassadewoningen. De straat bestaat uit 2 delen en het is vooral het zuidelijkste deel dat met zijn kleurrijke, kleine huizen met voortuintjes erg fotogeniek is.

De geschiedenis van Danderydsgatan

Gatan is ‘de straat’ in het Zweeds. De straat dankt zijn naam aan de voorstad Danderyd. De Zweedse architect en stadsplanner Per Olof Hallmans wou met de Danderydsgatan de wijk Näktergalen opdelen en tekende dit smalle straatje met voortuintjes en huizen met 3 etages. Dit nieuwe stadsdeel kwam er in 1920. De huizen in deze straat zijn door heel wat vooraanstaande architecten getekend. In de tuin van nummer 15 staat een standbeeld van Carl Milles.

Danderydsgatan Östermalm Stockholm (2)

Ambassades

Östermalm is in het algemeen gekend voor de aanwezigheid van de buitenlandse ambassades. In Danderydsgatan vind je ondermeer de ambassade van Algerije (nrs 3-5). In de appartementen in deze straat wonen ook heel wat personeelsleden van de ambassades.

Danderydsgatan Östermalm Stockholm (3)

Fotogeniek straatje

Hoewel de meeste toeristen dit straatje niet kennen en het er dus meestal ook rustig is, is het een erg fotogenieke locatie. Je kan je hier amper bedenken dat je op enkele minuten stappen van het bruisende Stureplan bent!

Danderydsgatan Östermalm Stockholm (6)

Praktisch

Hoe bereik je Danderydsgatan?

De straat ligt op een halfuurtje wandelen van Centralen. Je wandelt via Kungsgatan en Sveavägen richting Rådmansgatan. Daarna gaat het via Karlavägen waar je al snel in het pittoreske straatje bent.

Met het openbaar vervoer neem je lijn 14 richting Mörby en stap je af aan Tekniska Högskolan. Van hieruit is het nog zo’n 250 meter stappen.

In de buurt

Danderydsgatan Östermalm Stockholm (9)

13 september 2018
/
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Manon

  Leuk om te lezen hoor!

  23 februari 2022 at 19:15
  • Reply Heidi

   Ah tof 🙂

   23 februari 2022 at 20:27

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  You may also like

  %d bloggers liken dit: