De ultieme Zweden bucketlist (+podcast)

Archipel westkust Zweden

Hoe meer ik van Zweden zie, hoe meer ik nog wil ontdekken. Hou jij ook een lijstje bij met zaken die je nog wil doen/zien/beleven? Zo’n bucketlist is leuke inspiratie. Dromen en ernaar uitkijken is al een groot deel van de beleving. Ik hoop de komende jaren ook echt dingetjes van mijn bucketlist voor Zweden te kunnen afvinken.

Voor de podcast The Swedest Thing hebben we jou gevraagd wat zeker op die ultieme Zweden bucketlist zou moeten staan. Dat inspireerde tot deze ultieme Zweden bucketlist. En omdat zo’n bucketlist voor iedereen anders is, geef ik je als bonus ook mijn persoonlijke bucketlist voor Zweden.

De ultieme Zweden bucketlist van The Swedest Thing-luisteraars

1. Natuurwandeling + worstjes grillen

Een prachtige natuurwandeling is niet compleet zonder een worstje (korv) te grillen op de hiervoor speciaal aangelegde barbecueplaatsen. Of probeer ‘pinnbröd’. Je doet brooddeeg rond een stokje en houdt dat boven het vuur tot je een goudbruin korstje hebt.

Ik heb me laten vertellen dat elke Zweed standaard broodjes en ‘korv’ in huis heeft om mee te kunnen nemen als ze erop uit trekken.

Ook de natuurwandeling is essentieel in dit bucketlist item. Zweden houden van de buitenlucht. Het is hun levensstijl. Eentje die ik graag overneem.

2. Kanelbulle

Geen fika zonder kanelbullar. Ook bij die natuurwandeling kan je deze meenemen. Weinig doet mij meer aan Zweden denken dan een kaneelbroodje. Het is ook het laatste wat ik doe als ik in Zweden ben: naar de konditori om enkele kanelbullar te kopen. Heerlijk als je de dag na thuiskomst een kanelbulle hebt voor het ontbijt!

En als je de prinsessentaart op je bucketlist voor Zweden wil zetten, mag dat ook! Wist je trouwens dat er een Belgisch linkje is aan deze zoete lekkernij?

3. Stockholm

Als hoofdstad mag Stockholm niet in dit lijstje ontbreken. Het is niet voor niets mijn favoriete stad. Een van de aspecten die me zo aanspreekt is de aanwezigheid van water in de stad. Stockholm is 1/3 water, 1/3 groen en 1/3 bebouwing. Ook de natuur is nooit ver weg. En dan heb ik het niet over een parkje (die zijn er uiteraard ook) maar echt grote stukken groen zoals Djurgården, Vitabergsparken, Hagaparken en uiteraard de natuurreservaten vlakbij de stad.

4. Rotstekeningen van Tanum (bronstijd)

Deze heb ik zelf nog niet gezien en zoals je in de podcast ook kan horen, had ik deze zelf dus niet op het lijstje gezet. Ik dacht eerder aan Ales Stenar. Heeft er natuurlijk mee te maken dat ik die rotstekeningen nog niet gezien heb en best wel onder de indruk was van het Zweedse Stonehenge.

5. Grodkällan, Arvidsjaur

Ook hier, nog niet gezien. En zeggen dat ik nochtans vlakbij was! Grodkällan betekent kikkerbron. Ik heb het ondertussen even opgezocht en, misschien is het in het echt betovender dan op de foto’s maar ik zie het niet. Het water bij Blå Lagunen was minstens even blauw, haha.

Ik zou deze dus vervangen door midzomer vieren in Zweden. Het is zo’n bijzonder feest om mee te maken! Daar kan de helderste blauwe bron niet tegenop. Sorry, Amy!

6. Nationale parken

Met 30 Nationale Parken is er keuze zat. Het Nationaal Park Kosterhavet is een marien park met 2 eilanden. Ook Nationaal park Fulufjället met Njupeskär, de hoogste waterval van Zweden, is eentje om niet te missen. En ook Gotska Sandön staat op mijn persoonlijke Zweden bucketlist.

7. Sigtuna

Ook nog niet geweest maar daar hoop ik snel verandering in te brengen. Sigtuna is de oudste stad van Zweden en is meer dan 1000 jaar oud. Sigtuna is, net als vikingstad Birka, perfect te doen als daguitstap vanuit Stockholm.

8. Middernachtzon + noorderlicht in Lapland

Ik heb de middernachtzon en het noorderlicht even samengevoegd zodat ik nog een nummer 10 kon toevoegen aan dit lijstje 😉

9. Big 4 (5) spotten: eland, beer, wolf, veelvraat, lynx

Wild spotten blijft altijd spectaculair. Hier leer je meer over de Big 4 van Zweden. En hier vertel ik je alles over het verschil tussen een eland en een rendier.

10. Wildkamperen

Zweden leent zich met het allemansrecht uitstekend om te wildkamperen. Spannend, back to basics en onvergetelijk! Ik kan het iedereen aanraden om het eens uit te proberen.

The Swedest Thing podcast - De ultieme Zweden bucketlist

Mijn ultieme Zweden bucketlist

Een bucketlist verandert door de jaren heen. Wat afgevinkt is, wordt aangevuld met nieuwe dromen. En zoals we ook in de podcast vermelden, het hangt uiteraard ook van je persoonlijke interesses af. En dat zie je ook in mijn Zweden bucketlist. Ongelooflijk maar waar, ik heb in al die jaren nog niet gedoken in Zweden. Als je weet dat ik al meer dan 20 jaar fervent duiker (en zelfs duikinstructrice) ben, is dat echt iets waar ik graag verandering in wil brengen.

Verder hou ik wel van lijstjes afvinken. Waar Amy graag alle Nationale Parken van Zweden wil bezoeken, wil ik graag het lijstje van UNESCO-werelderfgoed kunnen afvinken en wil ik graag elke regio/län wat uitgebreider bezoeken. Ik hou van slow travel. Langer op dezelfde plek blijven i.p.v. in een korte roadtrip de helft van Zweden willen zien.

1. Noorderlicht

Buiten die vage schijn in Finland had ik nog niet het geluk dit te mogen meemaken. Ondanks verwoede pogingen. Ooit moet het toch eens lukken, niet? Absolute nummer 1 dus voor mijn bucketlist voor Zweden.

2. Duiken in Zweden (Westkust + Baltische) // Kajaktocht Vänern langs wrakken

Ja, je kan mooie duiken maken in Zweden. Er liggen heel wat wrakken in goede staat. Ik ben volop info aan het verzamelen om dan hopelijk binnenkort de reis ook echt te beginnen plannen. Duikbuddy’s mogen zich altijd melden.

Ook voor niet-duikers zijn er mogelijkheden. Aan de Westkust hebben ze enkele snorkelroutes uitgestippeld. En op het Vänern-meer neemt een kajaktocht je mee langs enkele wrakken die deels boven het water uitsteken of waar het water zo helder is dat je de wrakken op de bodem kan zien liggen.

3. Seafood safari aan de Westkust

Ik ben een kind van de zee. Garnaalkruien is een van de bijzonderste belevenissen. Hard werken, met en tegen de kracht van de zee. Voel me dan zo verbonden met de zee! Ook in Zweden merk ik dat ik graag de zee opzoek. Zo’n seafood safari aan de Westkust mocht dus niet ontbreken op mijn bucketlist voor Zweden.

4. Kiruna in de winter

Ik was al in Kiruna in de zomer en zou de stad (en de omgeving) ook graag eens in de winter zien. Bovendien was ik er toen ze net het eerste gebouw aan het afbreken waren om te verhuizen naar enkele kilometers verderop, omwille van de mijnbouw. Ik ben dus benieuwd naar het nieuwe Kiruna.

Misschien iets om te combineren met de treinreis met Inlandsbanan naar de Jokkmokk-wintermarkt. Die staat zo hoog op het lijstje! Hopelijk volgend jaar! (Zou eigenlijk dit jaar al gaan maar de markt was, omwille van corona, afgelast.)

5. Sigtuna + Gotland

In de podcast over de bucketlist voor Zweden had ik hier Gävlebocken staan. Die kerstgeit in Gävle wil ik heel graag eens zien maar Sigtuna staat nog net iets hoger. En ook Gotland pik ik even. Volgens mijn Zweedse collega’s is dit een plek waar ik absoluut naartoe moet.

Podcast The Swedest Thing over de ultieme Zweden bucketlist

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over de bucketlist voor Zweden!

Dit vermelden we ook in de podcast:

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

The Swedest Thing podcast - De ultieme Zweden bucketlist