Betalen in Zweden

Kan je in Zweden met de euro betalen? Is Zweden echt zo duur? Het zijn maar enkele vragen die in je opkomen als het over Zweden en geld gaat. In dit artikel lees je alles over betalen in Zweden.

Met de kaart

Betalen in Zweden gebeurt vooral met de kaart. Ik heb nog maar 1x Zweedse kronen moeten afhalen omdat ik niet met de kaart kon betalen (het restaurant had problemen met de betaalterminal). Zelfs een toiletbezoek kan je in veel gevallen met de kaart betalen. De meeste creditcards worden geaccepteerd in Zweden.

Over het algemeen is het het goedkoopst om met je gewone bankkaart geld af te halen en te betalen met je kredietkaart. Kan je kiezen tussen betalen in SEK of in euro, kies dan voor SEK. Dit is normaal de goedkoopste oplossing.

Check op voorhand even met je bank of je bankkaart (en je visa-kaart of kredietkaart) ook werken in het buitenland en pas je limiet (tijdelijk) aan zodat je voor geen verrassingen komt te staan. Soms blokkeren ze voor de waarborg van huurwagens/vakantiewoningen/… een bedrag op je kredietkaart wat je dan ook niet meer kan uitgeven.

Heb je meerdere kaarten, dan kan het interessant zijn om deze allemaal mee te nemen en op verschillende plaatsen te bewaren. Vergeet ook het bakje van de bank niet! Ga je langere tijd naar Zweden, check dan ook dat je bankkaarten lang genoeg geldig zijn.

Toch cash?

Wil je toch graag cash op zak of ben je van plan om ‘loppisar*’ te bezoeken? Je kan bij aankomst even geld afhalen/pinnen (met je debetkaart). Voor het afhalen van cash geld in het buitenland, betaal je een kleine servicekost. Omdat dit meestal uit een vaste en een variabele kost bestaat, kan je beter 1 keer een groot bedrag afhalen, dan meerdere keren een klein bedrag. Voor de exacte kosten kan je bij je bank terecht.
Net zoals bij ons, kan je in bv. de supermarkt vragen om een extra bedrag cash op te vragen. Op deze manier vermijd je de servicekost.

Wil je toch graag Zweedse kronen van thuis meenemen, denk er dan aan dat je dit lang genoeg op voorhand bij je bank besteld. Banken hebben steeds minder vaak voorraden van vreemde valuta liggen.

*Nogmaals: in principe heb je echt geen cash nodig. Alleen op rommelmarkten kan cash nog wel eens handig zijn. De Zweden betalen hun loppisfynd meestal met Swish maar als buitenlandse bezoeker kunnen we daar helaas (nog?) geen gebruik van maken.

Kontantfri

Veel handelaars kiezen ervoor om ‘kontantfri‘ te zijn. Dit wil zeggen dat ze geen cash betalingen meer aanvaarden maar je er enkel nog met de kaart of via swish kan betalen. Ze doen dit vaak omdat het makkelijker maar ook veiliger (geen diefstallen, geen/minder geldtransporten) is. Zweden is koploper in het digitaal betalen. Ze willen binnen enkele jaren een cashless maatschappij zijn.

Zweedse kronen

Zweden doet niet mee aan de euro. Ze hebben momenteel ook geen plannen om zich bij de euro aan te sluiten, hoewel ze hier eigenlijk wel toe verplicht zijn door het Toetredingsverdrag. Toch kan je in bepaalde toeristische plekken wel de prijs in euro vermeld zien staan. De Zweedse munteenheid is de Zweedse Kroon (Krona – SEK). Om Zweedse kronen om te rekenen in euro’s, deel ik meestal door 10. Afhankelijk van de wisselkoers, mag je nog een beetje naar boven of naar onder afronden.

500 Zweedse kronen

Er zijn muntstukken van 1, 2, 5 en 10 kronen. Er zijn bankbiljetten van 20, 50, 100, 500 en 1000 kronen. Net zoals bij de euro is er ook een onderverdeling in honderdsten. We spreken dan wel van öre ipv cent. Deze kleine muntstukken zijn uit roulatie gehaald.

In 2015 en 2016 kwamen nieuwe briefjes en muntstukken op de markt. De oude zijn sinds 30 juni 2016 en 2017 niet meer geldig. De briefjes kan je wel nog inwisselen bij Sveriges Riksbank.

Swish

In Zweden is het gebruikelijk dat elk zijn eigen biertje aan de bar gaat halen. Ook bij een restaurantbezoek wordt de rekening meestal gedeeld. Om onderling geld over te schrijven, hebben ze een handige app: Swish. Het is ook meteen een werkwoord: att swisha. Helaas kan je als buitenlander geen gebruik maken van de app. Je moet de app namelijk aan je (Zweedse) bankrekening koppelen. Je kan met Swish zelfs je kaarsje in de kerk betalen!

Pin it

3 gedachten over “Betalen in Zweden

  1. Je schrijft: “Nogmaals: in principe heb je echt een cash nodig.”
    Bedoel je “geen cash?”

    1. Dag Wim, je hebt inderdaad in principe GEEN cash nodig. Veel plezier!

  2. Wij hebben geen officieel persoonsnummer, maar een Swedbank rekening met gefingeerd nummer.
    Aanmelding bij BankID blijft telkens foutmeldingen geven: dus geen Swish.
    Suggestie?

Reacties zijn gesloten.